ECTAA: Održan webinar na temu Hrvatske kao sigurne i atraktivne destinacije

Hrvatska turistička zajednica i Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) održali su zajednički webinar pod nazivom Croatia Safe & Attractive, u sklopu kojeg je organizirana panel rasprava s...

Hrvatska turistička zajednica i Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) održali su zajednički webinar pod nazivom Croatia Safe & Attractive, u sklopu kojeg je organizirana panel rasprava s fokusom na aktivnosti koje se provode kako bi se Hrvatska pozicionirala kao atraktivna i sigurna destinacija.

Uz direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, na panelu su sudjelovali Bernard Zenzerović (UPUHH), Helmut Gschwentner (Travel Europe) i Boris Žgomba (UPA HGK).

Webinar je moderirao Jürgen Bachmann iz francuskog udruženja turoperatora, a na samom početku webinara svi sudionici imali su priliku sudjelovati u anketi na temu najvažnijih faktora prilikom putovanja. Kako navode iz HTZ-a, rezultati ankete pokazali su kako je implementacija zdravstvenih i sigurnosnih mjera osnovni preudvjet prilikom odabira destinacije putovanja. Nakon uvodnog dijela, uslijedila je panel rasprava tijekom koje su sudionici prikazali što je sve Hrvatska poduzela kako bi na siguran način dočekala turiste i omogućila im kvalitetno provedeno vrijeme na odmoru uz istodobno poštivanje svih zdravstvenih i sigurnosnih mjera. 

Tom prigodom direktor Staničić osvrnuo se na projekt Safe Stay in Croatia, odnosno sigurnosnu oznaku i istoimenu kampanju, dodavši kako HTZ uskoro kreće i s provedbom glavne pozivne kampanje Trust me, I’ve been there. Dobra epidemiološka situacija će, uz jasne protokole na granicama, procijepljenost turističkog sektora te provedenu kampanju, osigurati vidljivost Hrvatske na međunarodnom tržištu kao sigurne destinacije zbog čega u ovoj godini očekujemo bolje turističke rezultate u odnosu na 2020., zaključio je Staničić.  

NUTS 3 (20 županija i grad Zagreb)

„Uz sve aktivnosti koje je Hrvatska poduzela u pripremama za turističku sezonu, iznimno nam je važno turistima osigurati točnu i kvalitetnu informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj, stoga se čvrsto zalažemo za prikupljanje i interpretaciju epidemioloških podataka s posebnim naglaskom na regionalnu, odnosno lokalnu razinu. Vjerujemo kako bi se korištenjem NUTS 3 razine umjesto NUTS 2 razine na ReOPEN EU karti preciznije prikazale informacije, a manja područja s dobrom epidemiološkom situacijom bolje istakla. Upravo takav pristup omogućava kvalitetnije planiranje putovanja i pridonosi ubrzanju turističkih kretanja i organiziranih putovanja unutar Europske unije“ poručila je ministrica Brnjac.    

Bernard Zenzerović osvrnuo se na sigurnosne mjere koje se provode u hrvatskim hotelima, posebno istaknuvši visoke higijenske standarde i digitalizaciju. Helmut Gschwentner govorio je o potrebama putnika i potencijalnim rizicima tijekom putovanja, a Boris Žgomba je istaknuo kako vjeruje da će ugrađeni sigurnosni standardi rezultirati većim turističkim prometom u idućem periodu. Webinar je zaključio predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski, dodavši kako se, unatoč brojnim izazovima, nada povratku putovanja u prekrasnu Hrvatsku.

Podsjetimo, na temelju potpisanog sporazuma između HTZ-a i ECTAA-e, Hrvatska u 2021. godini ima status „Preferred Destination“, odnosno „Odabrane destinacije“ ovog krovnog europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora, čime su dvije strane dogovorile međusobnu aktivnu suradnju u svrhu  povratka i jačanja turizma u Hrvatskoj.

ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i turoperatora iz 30 europskih zemalja, među kojima je 27 zemalja iz Europske unije te predstavlja oko 70 tisuća putničkih agencija i turoperatora u Europi, koji pružaju savjetodavne usluge, usluge transporta, smještaja te ostalih turističkih usluga i aktivnosti.

/ / / Hrvatskoj status „Preferred Destination“ europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN