HTZ: Izvan snage stavljaju se sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze

Danas je putem video poziva održana 65. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća razgovarali o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam te o stavljanju van...

Danas je putem video poziva održana 65. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi vijeća razgovarali o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam te o stavljanju van snage Godišnjeg programa rada i financijskog plana za ovu godinu.

Raspravljalo se o prilagodbama prethodnih odluka vijeća kako bi se što efikasnije prebrodila trenutna situacija i u što većoj mjeri smanjio utjecaj koronavirusa na daljnje poslovanje Hrvatske turističke zajednice. 

Na sjednici je također utvrđeno kako će epidemija koronavirusa imati utjecaja na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, a samim time i na financiranje cjelokupnog sustava turističkih zajednica. 

Izvan snage stavljaju se sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze

Sukladno tome, izvjesno je da HTZ neće biti u mogućnosti realizirati u potpunosti Godišnji program rada za 2020. godinu zbog čega je s namjerom omogućavanja efikasnog i brzog djelovanja u cilju prevladavanja financijskih poteškoća i normalnog funkcioniranja HTZ-a u posebnim okolnostima odlučeno kako se izvan snage stavljaju se sve odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze, ističu iz Turističkog vijeća.

Riječ je o odlukama vezanim uz provedbu javnih poziva i to: udruženo oglašavanje, strateški projekti, Sportska Hrvatska, DMK 2020, TOP događanja kao i poziv za iskazivanje interesa za provedbu posebnih promotivnih projekata i aktivnosti oglašavanja na emitivnim tržištima u 2020. godini. 

Nastavno na navedeno, na današnjoj online sjednici Turističko vijeće je donijelo odluku kojom predlaže Skupštini HTZ-a stavljanje izvan snage Godišnjeg programa rada za 2020. godinu, osim u dijelu koji se odnosi na dosad realizirane aktivnosti.

Smanjenje plaća zaposlenika HTZ-a u visini do 30 posto

Također, vijećnici su usvojili mjeru smanjenja plaća zaposlenika HTZ-a u visini do 30 posto osnovice za razdoblje do uspostave pune likvidnosti ili do kraja tekuće godine, dok će se mjesečna naknada članovima Turističkog vijeća privremeno u potpunosti ukinuti. 

Navedena je mjera donesena u cilju očuvanja radnih mjesta i likovnosti za funkcioniranje „hladnog pogona“ s obzirom na gubitak izvornih prihoda (turističke članarine i pristojbe) uvjetovan smanjenjem gospodarskih aktivnosti članova turističkih zajednica te trenutnoj obustavi turističkih kretanja u cijelom svijetu. Isti postotak smanjenja plaća kao za djelatnike u uredu u Zagrebu primijeniti će se i za direktore/voditelje predstavništva u inozemstvu” zaključuju iz HTZ-a.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN