HUT pokreno web stranicu Corona Region Tracker

Ono što je trebala napraviti država napravio je HUT – epidemiološki mapirati i pojedinačno gledati svaku hrvatsku županiju. Hrvatska udruga turizma pokrenula je web stranicu www.croatiacovid19.info s ciljem pravodobnog i točnog...

Ono što je trebala napraviti država napravio je HUT – epidemiološki mapirati i pojedinačno gledati svaku hrvatsku županiju.

Hrvatska udruga turizma pokrenula je web stranicu www.croatiacovid19.info s ciljem pravodobnog i točnog informiranja javnosti o broju slučajeva COVID-19 u hrvatskim regijama.

Na karti Hrvatska je podijeljena na četiri regije: Sjeverna obala (Istra i Kvarner); Južna obala (Dalmacija); Središnja Hrvatska (Zagreb i okolica) i Istočna Hrvatska.

Nadamo se kako će ovaj corona region tracker pomoći u planiranju odmora svim gostima koji dolaze u Hrvatsku” ističu iz HUT-a.

Glavna priča je kako privatni sektor nije više mogao čekati, u ovom slučaju HUT, te reagirao i napravio sam platformu, koju je trebala napraviti država.

Nažalost da je javni sustav, prvenstveno MINT i HTZ u suradnji s HZJZ-om, epidemiološki mapirao i pojedinačno postavio istu platformu za svaku županiju, pogotovo zbog turizma od kojeg nam ovisi 20% BDP-a, imali bi puno pozitivniju sliku Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. I sigurno bi se izbjegnula situacija koju sada imamo s Nizozemskom.

Zanimljivo, upravo diplomacijom naše Vlade, Slovenija je krenula epidemiološki mapirati i pojedinačno gledati svaku hrvatsku županiju, što je za naš turizam bila odlična vijest. Jer da je bilosuprotno zbog epidemiološke situacije već bi cijela Hrvatska bila u crvenoj listi. I to treba javno pohvaliti.

No, nažalost opet je cijeli sustav spor i trom te kasnimo s reakcijama i loše komuniciramo. Upravo o epidemiološkom mapiranju regija struka govori već tjednima, a u ovoj kriznoj situaciji i “medijskom i političkom ratu” doslovno za svakog gosta moramo i morali smo puno brže i efikasnije reagirati.

Dok se danima igramo “ping pong” jesmo li poslali sve podatke Nizozemskoj ili ne, umjesto da se digne telefon i riješi situacija, turisti otkazuju rezervacije. Umjesto da snažno reagiramo, podignemo tužbu, tražimo demanti itd… prema njemačkoj televiziji RTL koji su objavili prošlogodišnje tj. stare snimke s Zrća, inputirajući kako se u Novalji za vrijeme covida19 navodno skandaloznog partijanja, mi šutimo, a tko zna koliko turista otkazuje rezervacije. Ne treba biti previše pametan da svaka negativna vijest u ovoj situaciji, isti dan blokira nove rezervacije.

Kako je nedavno istaknuo Nedo Pinezić: “Hrvatska je „trn u oku“ zbog svoje visoke privlačnosti i dobe pristupačnosti individualnim gostima. Od tuda i organizirane „medijske hajke“ prema našoj zemlji. U poziciji smo da se branimo, ali to radimo dosta nevješto.” Jednostavno izgubili smo se u ovoj kriznoj situaciji, i to si sami sebi moramo priznati, kako bi sutra mogli bolje reagirati.

Bravo za HUT, no šteta što sustav nije sam puno prije reagirao, pogotovo na valu diplomatskog uspjeha u kontekstu Slovenije. Komunikacija i proaktivnost je uvijek, a kamoli u kriznim situacijama izuzetno važna, dapače, kao što vidimo na primjeru Nizozemska, i ključna.

Da, neki igraju prljavo i udaraju ispod pojasa. Kao što se znalo od početka krize, svaka država će htjeti zadržati svoje građane unutar svojih granica, kako bi pokrenula ekonomiju i zadržala potrošnju unutar svojih država. No, moramo brzo i efikasno reagirati na sve požare, jer kao što znamo, kasno je gasiti požar kada se zapali cijela kuća.

Ovo nema veze s politikom, nego tržištom, i tu nažalost padamo zbog loše političke selekcije ljudi koji odlučuju i tromog sustava. Cijela ova kriza je pokazala kako je javni sustav zakazao na svim turističkim razinama s kasnim reakcijama i lošom komunikacijom, čast pozitivnim primjerima. Nadam se da ćemo naučiti nešto iz toga, i da ćemo se početi više baviti tržišnim razvojem, jer ovako svi gube.

Stranicu pogledajte OVDJE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN