Hvarske višekratne pepeljare odlično prihvaćene, slijede novi eko projekti

Briga o okolišu sve je važnija, svjesni su toga i u Hvaru.

Autor:  Blanka Kufner

22. kolovoza 2023.

Hvarska turistička zajednica ove je godine odlučila poduzeti konkretne korake s ciljem smanjivanja količine opušaka na plažama. Izradom 'plažnih' prijenosnih višekratnih pepeljara (ECO BIN) i njihovom distribucijom, nadaju se značajnijem pozitivnom utjecaju na okoliš. Eko pepeljare namijenjene su kako posjetiteljima Hvara, tako i domaćem stanovništvu. 

Pepeljarice su napravljene od ekološki prihvatljive, reciklirane i negorive plastike (polipropilena) koja se može višekratno koristiti te kasnije ponovno reciklirati. Posude su prijenosne, višenamjenske i imaju poklopac koji sprječava prosipanje ili u vjetrovitim danima otpuhivanje onoga što se u njima nađe. Nakon korištenja, jednostavno se isprazne, očiste i ponovno nose na plažu.

Eko pepeljare namjenjene su svim posjetiteljima Hvara, praktične su i pridonose da plaže i grad Hvar (p)ostane čišći, poručuju iz hvarske turističke zajednice. Vlasnike privatnog smještaja i ugostiteljskih objekata na plažama, o projektu su obavijestili putem svoje web stranice te e-mailing liste. Pepeljare, osim spomenutih, u uredu TZ-a grada Hvara mogu preuzeti i ostali zainteresirani.

Zadovoljni odazivom

Odaziv korisnika je uistinu velik i vrlo su zadovoljni reakcijom korisnika koji se vraćaju po dodatne prijenosne pepeljarice za nove goste. "U kratkom vremenu smo ih većinu podijelili tako da ćemo sigurno nastaviti s ovom inicijativom i ubuduće", ističu iz TZ-a.

"Ovim naizgled malim projektom, TZ grada Hvara nastavlja priču na kojoj se temlji plan i programa rada, a to je da 'destinaciju činimo svi zajedno'. Veliki odaziv ugostitelja, privatnih iznajmljivača i ostalih koji su podržali ovu akciju te upoznali hvarske goste s inicijativom, uistinu veseli i pridonosi ideji da svatko od nas može doprinijeti - ne samo kvaliteti boravka turista, već i utjecati na održivost i ekološku stabilnost otoka", rekla je za HrTurizam Iva Belaj Šantić, direktorica TZ Grada Hvara.

Turistička zajednica grada Hvara, u suradnji s Gradom Hvarom, u narednom će razdoblju, osim kulturno zabavnih i marketinških aktivnosti, značajan dio posvetiti podizanju kvalitete turističke infrastrukture kao i sustavnoj edukaciji lokalnog stanovnistva i posjetitelja na temu očuvanja kultuno-povijesne i prirodne baštine, koja je oduvijek bila jedan od glavnih motiva dolaska u Hvar, dodala je.

"Vjerujem da suradnjom svih dionika turističke ponude kao i uključivanjem lokalnog stanovništva, vlasti i svih relevenatnih institucija, možemo odrediti smjer kojim želimo da Hvar 'plovi', a sve u cilju da upravo grad Hvar i dalje bude jedna od najpoželjnjih svjetskih destinacija kao i mjesto u kojem lokalno stanovništvo sa zadovoljstvom živi tijekom cijele godine", istaknula je Belaj Šantić.

Inicijativa za eko pepeljare stigla je od strane TZ-a s ciljem nastavka osvještavanja građana i gostiju Hvara o važnosti očuvanja prirode i brige o okolištu te pozitivnije percepcije građana i turista o Hvaru kao ekološki svjesnom turističkom mjestu. Inicijativu u potpunosti financira TZ grada Hvara. Naručeno je 1000 komada pepeljarica od tvrtke Promix za izradu Eko-bina, a izrađene su sa sloganom:

DISPOSE WITH CARE, USE ASHTRAY ANYWHERE!

ECO BIN, KEEP HVAR CLEAN AND GREEN!

Foto: TZ grada Hvara

 

U planu novi projekti

U suradnji s Gradom Hvarom postoji projekt koji ide u smjeru osvještavanja građana i turista da je pitka vodu iz javnog sustava visoke kvalitete te sigurna za korištenje, doznajemo od hvarskog TZ-a. 

"Smanjivanjem konzumacije vode iz jednokratnih plastičnih boca na način da se koriste višenamjenske boce i besplatno pune na raznim lokacijama u gradu Hvaru, smanjili bismo količinu plastičnog otpada, ali i podigli svijest o važnosti očuvanja prirodnih resursa. Ovaj projekt je u planu realizirati do sljedeće turističke sezone", navode.

Održivost se svodi na odnos između ljudi i okoliša te svaki, i najmanji čin, ima određeni utjecaj na prostor oko nas. "Kako bismo doista djelovali održivo, trebamo promijeniti način života. Smatramo da su i mali koraci bolji nego nikakvi", poručuju iz TZ-a.

Voda je bit života, dodaju, i ne smije se iskorištavati na način koji šteti okolišu. "Osim toga, ogromna količina plastičnih boca za jednokratnu upotrebu završi u moru, a Hvar grad i otok živi od mora i lijepe prirode te želimo osvjestiti taj dio i doprinijeti pozitivim promjenama", zaključuju iz TZ-a grada Hvara.

Foto: TZ grada Hvara

Autor:  Blanka Kufner

22. kolovoza 2023.