HZJZ objavio nove preporuke za noćne klubove

U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 686. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, od...

U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 686. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ( HZJZ ) objavio je nadopuu preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova.

Tako se preporučuje se rad noćnih klubova organizirati na način da se koriste kapaciteti za rad na otvorenom te da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima noćnih klubova. Klubovima koji raspolažu isključivo zatvorenim prostorom preporučuje se nastavak rada po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata (npr. kafića).

U okolnostima u kojima se iz epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor/okolnost zaražavanja SARS-CoV-2 virusom boravak u noćnom klubu, preporučuje se da sanitarni inspektor sukladno članku 69. stavak 2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah obustavi rad objekta (noćnog kluba) s vremenom važenja odluke o obustavi rada sukladno mišljenjusanitarnog inspektora odnosno epidemiologa, te da naloži protuepidemijsku dezinfekciju i testiranje svih zaposlenika RT-PCR metodom na SARS-CoV-2. Sukladno rezultatima provedenih testiranja i epidemiološkoj procjeni određuje se mjera samoizolacije za sve osobe za koje je to potrebno.

Prilog: HZJZ: Nadopuna preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova

Krunoslav Capak gostovao je danas u Dnevniku N1 gdje je komentirao rast novooboljenih kao i nove preporuke za noćne klubove.

“Naravno da ljudi odlaze u noćne klubove da bi se družili,  moraju se negdje sastati i moraju se družiti i to je razumljivo i zbog toga im i želimo to omogućiti, ali naravno da to sve treba biti novo normalno. Zato smo propisali mjere držanja distance i pojačane preporuke vezane uz plesne podije da se na njih postave stolovi oko kojih će se mladi okupljati i plesati, ali da barem među stolovima bude razmak. Naravno da to sve skupa nije lako, ali to je nova normala koje se moramo držati dok je virus tu.”

Pojasnio je da će uz inspektore Civilne zaštite na teren i inspektori Državnog inspektorata.

“Danas smo donijeli jedno pojašnjenje članaka 69 i 70 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje ćemo ako se u ugostiteljskom objektu utvrdi izvor zaraze u tom slučaju će se takav klub zatvoriti dok se ne provede dezinfekcija i dok se svi zaposlenici ne testiraju na covid-19, postoji mogućnost u zakonu za određen objekte i sada smo dali dodatno pojašnjenje pa će se priključiti sanitarni inspektori koji imaju izvršnu moć zatvoriti objekt.” istaknuo je Capak za N1.

Foto: bhsb, Pixabay.com

Povezane vijesti: