I ove godine traži se najbolji sommelier Hrvatske

Hrvatski sommelier klub organizira jubilarno 25. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se održati 12. i 13. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador

Autor:  HrTurizam.hr

7. prosinca 2022.

Hrvatski sommelier klub organizira jubilarno 25. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a i uz podršku TZ Kvarnera i Grada Opatije, održati 12. i 13. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador.

Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 12. prosinca u 14 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela.

Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. Nakon opisa vina kandidate očekuje prepoznavanje četiri Hrvatska vina te ispravljanje "netočne" vinske liste. U polufinale ulazi deset natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.

Finalni dio natjecanja održat će se 13. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 14 sati i otvoren je za gledatelje. U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina "na slijepo", prepoznavanju različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja. Kao i prethodne godine, finalno natjecanje odvija se na engleskom jeziku.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 28 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima. 

Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljati će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of the World, koje će se održati u Parizu od 7. do 12. veljače 2023.

Podsjećamo, prošlogodišnji 24. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel.

Autor:  HrTurizam.hr

7. prosinca 2022.