Imotska krajina uskoro će dobiti svoju hodočasničku stazu – Camino Imota

Teško je pronaći nekoga tko nije čuo za hodočašće u Camino de Santiago, koji već tisuću godina privlači veliki broj hodočasnika iz cijeloga svijeta. Put svetog Jakova dug oko...

Teško je pronaći nekoga tko nije čuo za hodočašće u Camino de Santiago, koji već tisuću godina privlači veliki broj hodočasnika iz cijeloga svijeta. Put svetog Jakova dug oko 800 kilometara, koji kreće iz Francuske, je najpoznatiji, no Europa je ispresjecana mrežom hodočasničkih putova koji vode prema svetištu svetog Jakova Apostola u Santiago de Composteli. I Imotska krajina uskoro će dobiti svoju hodočasničku stazu – Camino Imota.

Hodočasničke rute danas doživljavaju veliku popularnost, a procjenjuje se kako ih godišnje prehoda oko milijun i pol ljudi. Ono što je nekada bio isključivo hodočasnički put, danas je ujedno i pustolovina za brojne hodače, ali i izvrsna turistička priča za domaćine. Tako će hodočasnička staza Camino Imota nastati zahvaljujući suradnji Turističke zajednice Imota i Bratovštine svetog Jakova koja je službeni predstavnik Hrvatske u nadbratovštini Svetog Jakova koja djeluje u Santiago de Composteli.

Nakon Krka koji je u Camino obitelj ušao 2019. godine, Imotska krajina dobiva dionicu ove najpoznatije mreže hodočasničkih putova. Camino Imota predstavlja dionicu na općem pravcu Međugorje – Sinj, u sklopu hrvatske mreže putova Sv. Jakova. Ova dionica je koncipirana i kao zasebni turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Imotske krajine.

“Obzirom da me Camino i osobno zanima i planiram jednog dana tamo otići, pratim sve što se oko Camina događa. Ideja je nastala nakon Camina Krk i mnogih pozitivnih reakcija i dolazaka gostiju na Krk upravo zbog staze. Početkom 2020. stupio sam u kontakt s Vedranom Praženom iz Bratovštine sv. Jakova i održali smo nekoliko sastanaka. Obzirom na bogatstvo Imotske krajine sakralnim, kulturnim, prirodnim znamenitostima vjerujemo da će ova staza, kao i one koje planiramo ubuduće, biti uistinu zanimljiva”, rekao nam je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Aktivnosti i planiranja započela su početkom 2020. godine, a u siječnju ove godine od Hrvatske turističke zajednice, iz Fonda za udružene turističke zajednice, Turistička zajednica Imota dobila je sredstva za prvu fazu ovog projekta.

Camino Imota bit će dugačak oko 75 kilometara i predviđeno je kako za prelazak dionice treba tri dana hodanja. Ruta će, kao i u ostatku Europe, biti označena jarko žutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom.

“Vjerujemo da će nova staza potaknuti nove dolaske u Imotsku krajinu, pogotovo ako odradimo dobru promociju na ciljanim tržištima, ali računamo i na veliki broj domaćih posjetitelja”, naglašava Kolovrat.

Početak i kraj staze moraju se vezati na buduću trasu Sinj – Međugorje i treba obuhvatiti što je moguće više sakralnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti Imotske krajine. Dionica staze trebala bi biti duga 20 do 25 kilometara, a početak i kraj dionice trebaju biti na lako dostupnom mjestu. Nužno je izbjegavati glavne prometnice i prelazak preko neobilježenih pješačkih prijelaza, a poželjno je što više makadama i slično. Također, poželjno je da staza svakih pet do deset kilometara prođe kroz naseljeno mjesto s trgovinom i ugostiteljskim sadržajem.

Početak staze je u Biorinama (lokalitet Pištet), pa preko crkve Sv. Jakova i lokaliteta Crkvine ide prema Lovreću gdje je ujedno i kraj prvog dana. Drugi dan započinje iz Lovreća pa preko Nikolića, Strinića, Lokvičića do Prološkog Blata i dalje kroz Proložac do Zelene katedrale. Treći dan put vodi od Zelene katedrale preko Kamenmosta, Zmijavaca i Runovića do Vinjana i Imotskog, gdje je u crkvi Sv. Frane završetak puta.

Camino Imota će prolaziti pokraj izuzetno zanimljivih sakralnih objekata, ali i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine. Na ukupno 12 lokaliteta nalazit će se i prigodni pečati za hodočasničke putovnice kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu Turističke zajednice Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu.

“Trenutno radimo na markiranju staze, izradi mobilne aplikacije i weba te organizaciji Camino vikenda koji bi trebao biti 18. lipnja. Paralelno s tim raditi ćemo na povezivanju ugostitelja i OPG-ova. Prije dvadesetak dana projekt smo predstavili svim svećenicima Imotske krajine i dobili izuzetnu podršku. Naravno, teško možemo sve odraditi za nekoliko mjeseci, ali ovo je uistinu dugoročan projekt. Projekt je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica te nam sufinancira prvu fazu projekta”, kaže Kolovrat i dodaje kako se do ljeta planira još čitav niz radnji.

Između ostaloga će se izraditi digitalne karte dnevnih dionica, prikupiti podaci o trgovinama, te ugostiteljskim i smještajnim objektima na putu. Također će se izraditi dizajn i definirati lokacije za pečate i vizuale. U planu je izraditi web stranicu, mobilnu aplikaciju i offline interaktivnu kartu s GPS navigacijom rute. Od 18. do 20. lipnja, ovisno o epidemiološkim okvirima, planira se organizirati Camino vikend koji uključuje organizirano trodnevno hodočašće cijelom rutom kao i niz popratnih događanja. U drugoj fazi planira se spoj prema Sinju i Međugorju te izrada nove staze Lovreć – Zagvozd – Imotski.

Još jedan veliki projekt mogao bi zaživjeti već sljedeće godine

No Camino Imota nije jedina novina na kojoj rade u Turističkoj zajednici Imota. Naime, početkom 2018. godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje UNESCO Geo parka Imotska jezera. Godinu kasnije osnovana je Udruga Geopark Imotska jezera, koja je u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Biokovo pokrenula inicijativu zajedničke prijave i utemeljenja Geoparka Biokovo-Imotska jezera s ciljem pristupanja u UNESCO Global Geoparks.

“UNESCO evaluatori dolaze oko 15. srpnja. Imamo i tu još dosta posla oko označavanja geoloških poučnih staza i izrade zajedničkih promotivnih materijala, ali vjerujemo kako će biti sve u redu i kako bi početkom 2022. ušli u prestižnu UNESCO obitelj”, optimističan je Kolovrat.

Granice budućeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera već su utvrđene, a ukupna površina iznosi 431 četvorni kilometar. Zahvaća područja općine Imotski, Proložac, Podbablje, Zmijavce, Lokvičiće, Lovreć, Zagvozd i Runoviće.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Imota

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN