Temeljem Odluke o proširenoj primjeni povećanje minimalnih bruto plaća za temeljna radna mjesta u ugostiteljstvu od 11 – 20 % u odnosu na 2023. g. proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Odluka o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva primjenjuje se na sve poslodavce koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost od 1. svibnja 2024.
Također su u odnosu na do sada važeći tekst s novim kolektivnim ugovorom ugostiteljstva ugovorene sljedeće izmjene i usklađenja sa Zakonom o radu:
- primjena KUU na strane i agencijske radnike (dopuna članka 2. KUU)
- dopuna odredbe o rasporedu radnog vremena (definicija rasporeda iz Zakona o radu – članak 18.)
- dopuna odredbe o preraspodjeli (kako se obračunava višak sati ako se iste ne iskoristi u zakonskom roku tj. do iduće sezone – članak 19.)
Više informacija na NN: KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA
Proširen broj namirnica, povećane stope i dodana pića za dopušteni manjak
Skupština Hrvatske obrtnička komore ( HOK ) na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o porezu na dohodak donijela je Odluku o dopuštenoj visini kala, rastepa i loma u ugostiteljstvu (NN 39/2024) čime prestaje vrijediti stara odluka iz 2004. godine. Novom odlukom, koja je na snazi od 14. ožujka 2024. za veći broj namirnica uvećana je dopuštena visina manjka (izražena kao % po bruto/kg), čime se olakšava poslovanje obrtnika u ugostiteljstvu.
Na popis za dopušteni manjak dodane su nove namirnice i revidirani su maksimalno dopušteni gubici za ranije uvrštene namirnice, a najvažnija promjena je da su Odlukom sada obuhvaćena i alkoholna i bezalkoholna pića u skladištu i u ugostiteljskom objektu.
Ovom odlukom, na temelju iskustava struke, za fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma, koji ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka.
Važna novost je i da se visina manjka, kala, rastepa, kvara i loma za namirnice koje nisu navedene u ovoj Odluci, također može priznati na temelju posebnog obrazloženja kojeg obrtnik dostavlja Hrvatskoj obrtničkoj komori, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama. U obrazloženju će biti potrebno navesti podatke o nazivu namirnice, vrsti obrade i visini kala, kvara, rastepa i loma s obrazloženjem o iskustvenim spoznajama u nastanku manjkova i sl. podatke. Na taj se način omogućilo ugostiteljima da i za namirnice koje nisu navedene u Odluci mogu koristiti određene stope manjka, kala, rastepa, kvara i loma.