Ilija Brajković, Kontra: Instargam i video su “must have” kanali u oglašavanju turizma

Oglašavanje – tako jednostavna, a kompleksna riječ ili bolje reći proces koji se sastoji od mnogo elemenata. Danas više nego ikada oglašavanje je jednostavnije, a opet kompliciranije jer je...

Oglašavanje – tako jednostavna, a kompleksna riječ ili bolje reći proces koji se sastoji od mnogo elemenata. Danas više nego ikada oglašavanje je jednostavnije, a opet kompliciranije jer je sve veći šum u komunikaciji i sve je teže doći do dosega tj. vidljivosti prema specifičnoj ciljnoj skupini. Zanimljiv paradoks, zar ne?

Kako je kod nas i dalje kriva mantra da je marketing trošak, a ne investicija, promijene upravo na tom polju su spore i daleko kaskamo za Europom, iako smo već debelo u Europskoj uniji. No, polako i ta se percepcija mijenja, a turizam je jedan od sektora koji je oduvijek pratio nove trendove i tehnologije, pa tako i u oglašavanju. Kako ističe Ilija Brajković, suvlasnik digitalne agencije Kontra turizam je pokretač digitalnog razvoja jer su turistički djelatnici shvatili da je digital najbolji oblik oglašavanja na jako konkurentnom tržištu.

Danas ne biti prisutan digitalno, pogotovo u turizmu, je siguran smjer propasti. Također, kako je mnogo alata besplatno, pa tako i društvene mreže koje okupljaju mase, često se misli kako se sve može besplatno tj. bez angažiranja profesionalaca. I tu je velika greška, ako to sami ne shvaćate, shvatit ćete uskoro kada stavite ključ u bravu. „Danas je biti prisutan na društvenim mrežama stvar osobne higijene, kao što je i posjedovanje web stranice. Tko se god ozbiljno bavi turizmom o tome više ne razmišlja. Voditi komunikaciju na svim mrežama je gotovo nemoguće – ima ih desetine, a u turizmu se treba fokusirati na Facebook, Instagram i Twitter.“ ističe Brajković.

Ilija Brajković, Kontra

Da je video danas “must have” medij I komunikacija potvrđuje i Brajković koji ističe kako trenutno video rastura u svim segmentima.”Facebook se bori s YouTubeom za naklonost oglašivača i trenutno je cijena video oglašavanja jako niska. Ista stvar je i sa YouTubeom, evo upravo sada imamo jednu YouTube kampanju za klijenta gdje je cijena pregleda 0.03kn” istaknuo je Brajković. Često govorimo o dosegu postova koji naravno često zavisi o puno elemenata, no kod Page stranica bilo službeno ili ne definitivno je uočljivo kako je doseg pao drastično u nazad godinu dana, te tvrtke i administrator Facebook stranica mora sve više i više koristit FB plaćene reklame kako bi povećali doseg. S jedne strane logično od strane FB, dok je s druge strane dojam kako je ipak doseg previse smanjen”Stalno se vuče ta priča o smanjivanju reacha. Realno, reach je 5%-20%, ovisno o stranici, ali generalno možemo zaokružiti na 10%.” govori Brajković.

Osim video, u turizmu je danas snažno prisutan Instagram, čak bi mogli reći kako su trenutno mladi puno aktivniji na Instagramu, a slike i video prodaju sve. “Facebook je od Instagrama stvorio čudovište, a turizam ima savršen sadržaj sa Instagram. Problem je što Instagram nije lagan, zajednica je zahtjevna i potrebno se dodatno potruditi kako bi se postigli mjerljivi rezultati.” ističe Brajković.  Naravno ukoliko ste „mali“ uvijek se možete sami educirati i krenuti, imate jako puno besplatnog sadržaja na interneta od kojeg možete puno naučiti o osnovama i kako krenuti. Upravo jedan o Facebook oglašavanju objavila je digitalna agencija Kontra kojeg možete preuzeti OVDJE,  no morate biti svjesni kako je to samo osnova i kako nećete daleko dogurati niti biti efikasni, pogotovo na višoj razini gdje očekujete konkretne prodajne efekte.

Zato i postoje profesionalci, koji su se specijalizirali za svaki segment posebno, da daleko je to otišlo i ako želite biti uspješni morate se specijalizirati, a nitko se ne može specijalizirati za sve. Poznati smo kao zemlja s milijun nogometnih trenera i izbornika, svi sve znaju, no danas biti uspješan u digitalnom poslovanju je svakako puno teže od puke vođenje Facebook stranice i objava slika. Postoje profesionalci čiji je posao samo vođenje FB stranica kao community manageri, da toliko je daleko došlo u specijalizaciji.
Da banaliziram, profesionalni fotograf košta i uvijek možete sami fotografirati svoj apartman, no opet s druge strane imati ćete manju prodaju jer ljudi gledaju slike kada pretražuju apartmane. Uvijek možete napraviti web stranicu na Winx.com kao i sami otvoriti i voditi Fabecook profil, no zlato je pravilo koliko ste uložiti toliko ste i dobili, a da ne pričam o povjerenju i vjerodostojnosti. 

Za kraj Brajković ističe tri glavna savjeta za oglašavanje na Facebooku “Prvi je kako nemojte samo slijepo boostati objave,. Drugi da definirajte sales funnel, shvatite kako vaši gosti kupuju vaše usluge i prema tome se prilagoditi; ne može se očekivati da Facebook bude primarni sales kanal za prodaju smještaja, nego kao podrška. I Za kraj svakako koristite remarketing.” zaključuje Brajković.

Da zaključim, šum u komunikaciji je nikad veći te dobiti sekundu pozornosti kao i sveti gral cijele priče, a to je akcija tj. ostvariti prodaju je nikada teže. I da uvijek će biti netko tko će naplatit manje i jeftinije, no nemojte gledati samo cijenu nego najbolji omjer cijene i kvalitete s tim da je glavni fokus na kvalitetu u okvirima kojima možete ulagati. Ako i dalje mislite kako je marketing trošak i nešto bez veze, zamislite se zašto onda Coca-cola koju zna doslovno cijeli svijet i dalje se rapidno oglašava i komunicira. Očito ima nešto u tom marketingu.

U krajnjem slučaju, ništa Vas ne košta poslati informativnu ponudu prema profesionalcima. Nemate što izgubiti, možete samo profitirati.

Povezane vijesti: