Interpretacijski centar Veliki Kaštel novi turistički proizvod Makarske

Makarska je već dugo vremena jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, i to zahvaljujući prirodnim ljepotama, gostoljubivim domaćinima te blagim klimatskim uvjetima. U okolici ovog nadaleko poznatog kraja,...

Makarska je već dugo vremena jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, i to zahvaljujući prirodnim ljepotama, gostoljubivim domaćinima te blagim klimatskim uvjetima. U okolici ovog nadaleko poznatog kraja, u malom selu Koština, s bogatom poviješću razvila se nova turistička priča i atrakcija.

Kotišina je malo selo koje se razvilo podno litica Biokova u najuzdignutijem masivu te je okrenuto moru, a zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina”, koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, ovo mjesto je dobilo niz uređenih poučnih staza, kao i suvremeni multimedijalni Interpretacijski centar Veliki Kaštel.

Tako je u Kotišini otvoren suvremeni multimedijalni Interpretacijski centar Veliki Kaštel koji će predstavljat središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološke, etnološke i prirodne baštine.

Interpretacijski centar Veliki Kaštel smješten je u istoimenoj višekatnoj utvrdi koja je povijesna senzacija Podbiokovlja. Utvrda na biokovskim liticama sagrađena je za vrijeme Kandijskog rata kako bi pružila zaklonište za stanovništvo u vrijeme sukoba s Osmanlijama. Danas je njena unutrašnjost pretvorena u pravo moderno čudo koje priča priču ovog predivnog kraja.

Interpretacijski centar prostire se na više etaža te predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne te prirodne baštine sela Kotišina. Moderno opremljeni interaktivni prostor podijeljen je na tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. U centru možete razgledati arheološke eksponate koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska, a kroz etnološke predmete i priče na zabavan te interaktivan način možete upoznati način i stil življenja lokalnog stanovništva.

Kako se u Kotišini nalazi Biokovski botanički vrt Kotišina, tako je zapravo najveći dio Interpretacijskog centra posvećen prirodnoj baštini i bogatoj biljnoj raznolikosti na širem lokalnom području, a osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

Vrt je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Specifičan je svojim izgledom i osobinama jer sadrži  samorodnu floru koja je autohtona za područje Parka prirode i Podbiokovlja. U vrtu se mogu pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste. S obzirom na to da su sve vrste samorodne, u svakom dijelu godine, bez obzira na klimatske uvjete, mogu se vidjeti cvjetajuće biljke, pa ovaj vrt nosi još i ime “Vrt dvanaest cvjetnih mjeseci”. 

U sklopu projekta, napravljene su i tri nove tematske interpretacijske šetnje u selu Koština pored Makarske. Svi programi pripremljeni su prema metodi interpretacije baštine Interpret Europe Heritage od licenciranog turističkog vodiča i certificiranog Interpretatora baštine (CIG). Programi prate autentičnu lokaciju zaseoka Kotišina, uključuju mjesta: Crkva sv. Ante, crkva sv. Martina, Kaštel, Interpretacijski centar i botanički vrt.

Programi prate temu života u zaseoku Kotišina, zajedništvo stanovnika, poštivanje tradicije, shvaćanje konteksta vremena, divljenje prema prirodi i poštovanje suživotu s njom. Programi su idealni za mlađu ili stariju djecu, grupe ili obitelji, a dostupni su na hrvatskom, engleskom i poljskom jeziku. Interpretacijske šetnje namijenjene su turistima, kao i agencijama kao novi kvalitetni i atraktivni turistički sadržaj na području Makarske. 

Također, projektom Revitalizacije obuvaćena je i rekonstrukcija Crkve sv. Martina, oštećene potresom 1962. godine. Bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu Kotišine može se upoznati programom Integrirane ture Putevima svetomartinske bratovštine, dok je područje oko Crkve, ujedno dio ekološke mreže Natura 2000, oživljeno u “bird watching”; tzv. promatranje ptica.

Uz neolitsku crkvu svetog Ante napravljena je i pozornica na otvorenom PROSLAP. Pozornica posjetiteljima pruža dojam da se događaji održavaju usred netaknute prirode, podno litica planine s nezaboravnim panoramskim pogledom.

Kao kruna samog projekta izrađen je i promidžbeni film Kotišina u sklopu elementa promidžba i vidljivost. Sve ljepote Kotišine, Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i planine Biokovo sažete su ovom videu.

Sve aktivnosti su rezultat projekta ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina”, financiranim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN