Island se uključio u igru privlačenja digitalnih nomada

Island je novim mjerama stranim državljanima izvan EU i European Economic Area (EEA) omogućio boravak na Islandu do šest mjeseci i rad na daljinu za strane tvrtke. Uz ovu...

Island je novim mjerama stranim državljanima izvan EU i European Economic Area (EEA) omogućio boravak na Islandu do šest mjeseci i rad na daljinu za strane tvrtke.

Uz ovu mjeru, onim stranim državljanima, koji su izuzeti od zahtjeva za vizom, bit će dopušteno podnijeti zahtjev za dugoročnu vizu na Islandu i dovesti svoje obitelji bez potrebe za preseljenjem svog pravnog prebivališta u zemlju ili pribavljanjem islandskog matičnih brojeva ( Iceland ID number ) .

Nakon epidemije COVID-19, mnoge su tvrtke širom svijeta napravile značajne promjene u načinu rada i sada sve više dopuštaju i potiču svoje radnike na rad na daljinu. Rezultat je da u mnogim slučajevima zaposlenici mogu odabrati da rade kao “digitalni nomadi” tj. od kuće bez u kojoj se državi nalaze.

Gospođa Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, ministrica turizma, inovacija i industrije: “Moramo oblikovati našu izvoznu industriju, temeljeći se na domišljatosti i olakšavajući stranim državljanima rad s Islanda. Dodajemo vrijednost i znanje na Islandu koji podržavaju naše inovacijsko okruženje“, izjavila je Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, ministrica turizma, inovacija i industrije. Zanimljivo, ministrica i ministarstva inovacija.

Tako od sada svi stalno zaposleni u stranim tvrtkama mogu ostati i raditi na Islandu do šest mjeseci. Inače, do sada je odobrenje trajalo samo 90 dana. Da bi se dobila dozvolu za duži boravak, osoba mora dokazati radni odnos, dohodak i zdravstveno osiguranje.

Bjarni Benediktsson, ministar financija i ekonomskih poslova istaknuo je kako s porezne strane žele osigurati da ništa ne sprečava mogućnost privremenog rada radnicima koji rade u drugim državama, kako bi od sada radili na Islandu.

Vjerujemo da će ti pojedinci sa sobom donijeti dragocjeno iskustvo i znanje koje će Islandu koristiti na putu do gospodarskog oporavka od posljedica pandemije Covid-19

Brzi tehnološki razvoj traži od nas da budemo otvoreni i fleksibilni prema novim mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju kad sve više poslodavaca potiče rad na daljinu. Regulatorni okvir to mora uzeti u obzir”, zaključila je Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, ministrica pravosuđa.

Iako se kroz narativ posebno ne ističu digitalni nomadi, ustvari radi se o istoj stvari. Novi Zakon omogućuje da strani radnici rade na Islandu bez potrebe za vizom do šest mjeseci, a kako ističe Islandska vlada, nastavit će istraživati ​kako bi pronašla načine za produljenje vremenskog razdoblja, ali za sada su propisi promijenjeni kako bi se prilagodilo šestomjesečnom razdoblju.

Kao što znamo, i u Hrvatskoj se očekuje uvođenje viza za digitalne nomade, putem koje bi osobama izvan EU omogućio boravak do godinu dana. Trenutno samo šest država ima vize za digitalne nomade: Barbados, Bermuda, Anguilla, Estonia, Gruzija i od nedavno Dubai ( UAE ).

Kada pričamo o digitalnim nomadima, najveći je fokus privući digitalne nomade je fokus na poduzetnike iz Kanade, Amerike, Australije i Velike Britanije.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN