ISTRAŽIVANJE U ZADRU: Gosti s kruzera troše 55 eura dnevno, najviše trošili u Solani u Ninu čak 248 eura

Gosti s kruzera prosječno potroše 55 eura dnevno, a najviše novca ostave u Solani Nin – čak 248 eura, pokazalo je istraživanje Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta...

Gosti s kruzera prosječno potroše 55 eura dnevno, a najviše novca ostave u Solani Nin – čak 248 eura, pokazalo je istraživanje Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru provedeno od od srpnja do listopada 2019. godine na turistima koji su tijekom kružnog putovanja kruzerskim brodom doplovili u zadarsku luku Gaženica, prenosi Antena Zadar.

Zanimljiv podatak je kako gosti s kruzera na zadarskom Poluotoku u prosjeku potroše 43,27 eura, a prilikom anketiranja naveli su i nedostatke čije rješavanje bi rezultiralo značajno većom potrošnjom. Naime turisti su se požalili na nedovoljan broj mjenjačnica, nemogućnost plaćanja karticom i plaćanja u eurima te nedovoljan broj prodavača u trgovinama koji mogu uslužiti veću grupu gostiju u kratkom vremenu. Zadar sada ima nedvojben pokazatelj što treba učiniti kako bi povećao potrošnju kruzerskih gostiju i iz ovih podataka mogu puno naučiti.

Tijekom boravka na kopnu ispitanici su najviše trošili u café barovima, suvenirnicama i restoranima, a s obzirom na kratko vrijeme njihovog zadržavanja u destinaciji, njihova prosječna osobna potrošnja je relativno visoka.

Zanimljivo je i kako su gosti s kruzera najviše kupovali u Solani u Ninu gdje su prosječno po osobi potrošili čak 248 eura, što je prema istraživanju  rezultat činjenice da su ispitani gosti imali dovoljno vremena za kupovinu ali i atraktivne ponude Solane koja je prilagođena željama turista.

Solana Nin

Ovo zanimljivo istraživanje, koje je jučer prezentirano turističkoj javnosti u Zadru,  provedeno je polustrukturiranim anketnim upitnikom i imalo je obilježja izviđajnog istraživanja, a kako navode autori rezultati ocrtavaju profil, ponašanje i stavove kruzerskih turista uključenih u uzorak. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 1.315 ispitanika starijih od 18 godina, koji su prilikom iskrcaja u zadarsku luku posjetili staru jezgru grada Zadra ili su ostvarili neki od ponuđenih izleta u Zadarskoj županiji i drugim susjednim županijama. Nešto više od polovice anketiranih gostiju posjetilo je zadarski Poluotok, a privlačne destinacije kako navode bile su i Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka, kraljevski grad Nin i rijeka Zrmanja.

Ispitanici su porijeklom iz Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, što je dijelom uvjetovano uspostavljenim kruzerskim linijama koje pristaju u grad Zadar. Ispitanici su uglavnom starije životne dobi što to je skladu s tipičnim turistima koji putuju ovakvim prijevozom. Također, radi se uglavnom o iskusnim korisnicima kružnih putovanja koji prvi puta borave u Hrvatskoj i Zadru, stoga se može zaključiti kako preferiraju ovaj oblik turističkih putovanja i odabiru rute na kojima do sada nisu plovili tijekom svojih kružnih putovanja“,  istaknula je prof. dr. sc. Božena Krce Miočić.

Obilazak stare gradske jezgre ili neke druge turističke lokacije u okolici Zadra bio je najčešće motiviran novim iskustvima i doživljajima, atrakcijama prvenstveno Morskim orguljama i Pozdravom suncu ali i  kulturnom i prirodnom baštinom te željom da osjete i dožive ugođaj destinacije.

 „Ukupno zadovoljstvo i dojam ispitanih turista je na vrlo visokom stupnju, iz čega proizlazi da bi svojim prijateljima i rodbini preporučili posjećenu destinaciju. Većina gostiju rado bi opet posjetila Zadar i ostale destinacije koje su obišli, prije svega zbog uživanja u miru i očuvanom okolišu, gastronomiji i kulturnoj baštini. Međutim, usprkos pozitivnom dojmu ispitanih kruzerskih turista, valja naglasiti kako još uvijek ima elemenata ponude na čijem unaprjeđenju valja kontinuirano raditi kako bi se zadovoljio ovaj specifičan segment turističke potražnje“, zaključili su na kraju autori istreaživanja tim Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Važno je ovo istraživanje kada uzmemo u obzir kako su u Gaženicu, zadarsku putničku luku koja je prošle godine proglašena najboljom svjetskom kruzerskom lukom, prošle godine uplovila 124 kruzera s čak 182.682 putnika.

Izvor: Antena Zadar

Povezane vijesti: