Istraživanje WTTC-a: Francuska nastavlja s rušenjem turističkih rekorda

Prošle su godine međunarodni posjetitelji francuskom gospodarstvu donijeli 66,7 milijardi eura, a potrošnja domaćih putnika iznosila je 135 milijardi eura

Autor:  HrTurizam.hr

24. lipnja 2024.

Istraživanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) otkrilo je izvanredan rast putovanja i turizma u Francuskoj prošle godine. Doprinos turističkog sektora BDP-u porastao je za gotovo 6% na godišnjoj razini na rekordnih 246 milijardi eura.

Putovanja i turizam skočili su za 4,3% iznad prethodnog rekorda, što predstavlja 8,8% ukupne ekonomske proizvodnje Francuske, koja je bila najposjećenija zemlja u prošloj godini.

Najnovije istraživanje koje je WTTC izradio u suradnji s Oxford Economic, pokazalo je kako turistički sektor u Francuskoj obiluje prilikama, stvarajući više od 172 tisuće novih radnih mjesta, podižući ukupan broj zaposlenih na gotovo 2,9 milijuna širom zemlje, a što je 4,7% iznad razine iz 2019.

Ovaj kontinuirani rast učvršćuje poziciju sektora turizma i putovanja kao glavnog pokretača zapošljavanja. Trenutno, prema istraživanju, jedno od svakih 11 radnih mjesta vezano je uz turizam u Francuskoj.

Prošle su godine međunarodni posjetitelji francuskom gospodarstvu donijeli 66,7 milijardi eura, dok se potrošnja domaćih putnika vratila na 135 milijardi eura, premašivši rezultate iz 2019. za 1%, odnosno 3%. Najnoviji podaci ističu putovanja i turizam u Francuskoj kao kamen temeljac gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta, pri čemu se Pariz ističe kao prvi izbor za međunarodne posjetitelje.

Pogled u 2024. i budućnost

Ove godine francuski sektor putovanja i turizma sprema se za najveći ekonomski doprinos od čak 254,7 milijardi eura. Radi se o povećanju od gotovo 8% u odnosu na razinu iz 2019. Ova očekivanja potvrđuje značajnu ulogu sektora kao gospodarske snage, koja čini 9% nacionalnog gospodarstva.

Kao najpopularnija svjetska destinacija, očekuje se kako će potrošnja međunarodnih i domaćih turista dosegnuti neviđene razine, s predviđanjima koja pokazuju ukupnu potrošnju od 70,3 odnosno 138,8 milijardi eura. Ovo je dodatak očekivanom uspjehu uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Francuskoj tijekom ove godine.

"Francuska postavlja rekorde bez presedana u putovanjima i turizmu, učvršćujući svoj status vrhunske svjetske destinacije i osiguravajući svoju poziciju na svjetskoj pozornici. Ovaj uspjeh ne ogleda se samo u podacima. Neprestani napori predsjednika Macrona da istakne ekonomski značaj putovanja i turizma, njegovu ulogu u stvaranju radnih mjesta i njegov utjecaj na globalni status zemlje bili su od ključne važnosti za održavanje Francuske kao vrhunske destinacije", izjavila je Julia Simpson, predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a.

Prema predviđanjima WTTC-a, izgledi za iduće desetljeće su iznimno dobri. Očekuje se da će do 2034. sektor pridonijeti s procijenjenih 310,5 milijardi eura odnosno 9,6% ukupnog gospodarstva. Također se predviđa kako će ovaj rastući sektor biti glavni izvor otvaranja radnih mjesta, za koje se očekuje da će osigurati zaposlenje za 3,4 milijuna ljudi diljem zemlje – 11% radne snage, što predstavlja jednog od svakih 10 radnika.

Izvor: WTTC

Autor:  HrTurizam.hr

24. lipnja 2024.