ISTRun Eat Drink: Novi turistički proizvod spaja outdoor s lokalnom gastronomijom

ISTRun Eat Drink novi je turistički proizvod nastao u zajedničkoj suradnji lokalnih proizvođača i turističkih zajednica

Autor:  HrTurizam.hr

11. veljače 2023.

ISTRun Eat Drink novi je turistički proizvod nastao u zajedničkoj suradnji lokalnih proizvođača i turističkih zajednica. Organizatori i tvorci nove istarske manifestacije, koja će se održati u 5 termina tijekom godine, napominju kako se neradi tek o nizu utrka, već manifestaciji koja predstavlja Istru kao izvornu gastronomadsku destinaciju. 

Konačni rezultat je ne samo načelno objedinjavanje dosadašnjih utrka pod zajednički naziv, već udruživanje svih utrka u hedonističku karavanu koja se predstavlja trkačkoj zajednici. Većina Istrijana je već upoznata sa dosadašnjim utrkama (Špaleta Run, Run 4 Teran, Štrika-Ferata Run u Rovinju i Oio Vivo Run) te se ova nova utrka BEERun u Svetvinčentu savršeno uklopila za promociju novog koncepta ISTRun Eat Drink.

Termini održavanja utrka su raspoređeni od travnja do listopada. Špaleta Run najavljena je za 10.travnja, Run 4 Teran 28 svibnja, BEERun 24.lipnja, Srdela Run 10. rujna te Oio Vivo Run 5. studenog.

Direktorica TZ Vodnjan-Dignano Morena Smoljan istaknula je na predstavljanju kako je ovo već osma godina kako se utrke održavaju na području Grada Vodnjana od kuda je sve krenulo, a simbolički, mjesto gdje i završava karavana utrkom Oio Vivo Run u istoimenom masliniku. Podršku ovom projektu od prvog dana je za tradicionalno obilježavanje Špalete zaslužna Stancija Buršić koja je s ponosom podsjetila da je prva utrka uopće s ovim konceptom krenula upravo iz njihove „korte“ davne 2015. godine.

Druga utrka, Run 4 Teran, će biti održana po Štriki Ferati i vinogradima i maslinicima Vinarije Lunika koji su se uključili prošle godine. Smoljan je istaknula zadovoljstvo jer se ovom utrkom revalorizira i stara pruga koja je nedavno obnovljena. Sama je pruga ujedno i neiscrpan izvor za imena kojima vinar Daniel Bastijančić oplemenjuje svoja vina, pa je tako i vino sorte teran nazvao Carbun po ugljenu, bez kojeg ne bi mogli kretati vlakovi.

Najnovija utrka u karavani imat će cilj u kaštelu Morosini – Grimani, gdje je i predstavljen novi koncept. Partneri su dobro poznati pivari iz Kampanjola Eko Bire koji su priznati i preko Učke jer su tvorci prve hrvatske ekološke bire od od ječma i hmelja iz eko uzgoja. Domaćin predstavljanja nove manifestacije direktor TZ Svetvinčenat Dean Pustijanac istaknuo je kako je uvjeren da je ovo ispravan put za razvoj destinacije, s naglaskom na sljubljivanje outdoor turizma i gastronomije.

Predzadnja postaja je također na Štrika Ferati, ali na njenom južnom krajnjem dijelu. Ove se godine uključila i Mirna Rovinj (Podravka) zbog čega je utrka i nazvana Srdela Run. Na ovaj se način brend Mirne i Eva sardina pozicionirala kao društveno odgovorna kompanija koja podržava lokalne aktivnosti. Potporu je također nastavila i TZ Rovinj, koja osim ove utrke, podržava i manifestaciju Wine & Walk na istoj lokaciji stare pruge.

Cilj je na području istog grada od kuda ISTRun Eat Drink i počinje, i na određeni način simbolično zatvara krug u jednom od najvećih maslinika u cijeloj Istri s utrkom Oio Vivo Run. Simbioza svih partnera ovog projekta iščitava se i u logu u kojem se nalaze četiri kruga koji se međusobno isprepliču i simboliziraju 4 grada i općine, četiri turističke zajednice koje se međusobno nadopunjuju i zajednički brendiraju ovaj novi turističko sportski gastronomski doživljaj. 

Turističke zajednice Općina Kanfanara i Savičente te Grada Vodnjana i Rovinja ovim projektom zajednički promoviraju svoje destinacije kroz njihove prirodne, povijesne i gastronomske posebnosti. Bogatom gastronomskom ponudom i prirodnom baštinom spajaju centralnu južnu Istru i predstavljaju je ljubiteljima sporta, rekreacije i gastronomije domaćim i stranim gostima.

Naslovna fotografija: ISTRun Eat Drink

Autor:  HrTurizam.hr

11. veljače 2023.