Italija uvodi obavezno testiranje na covid19 za ljude koji dolaze iz Hrvatske

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza potpisao je novu Odluku o uvođenje obaveznog testiranja na covid19 za sve koji dolaze u Italiju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske. Prema odluci,...

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza potpisao je novu Odluku o uvođenje obaveznog testiranja na covid19 za sve koji dolaze u Italiju iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske.

Prema odluci, osobe koje su zadnjih 14 dana boravile na području Hrvatske i spomenutih država imaju obvezu:

a) prikazivanje djelatniku javnog prijevoza ili koji je ovlašten za kontrole, PCR test ne stariji od 72h prije ulaska u državu koji je negativan na COVID-19

b) obavezu testa PCR putem tampon zona u trenutku dolaska na aerodrom, luku ili granični prijelaz, odnosno u roku od 48 sati najbližoj zdravstvenoj ustanovi prebivališta. Za vrijeme iščekivanje testa osobe su obavezne ostati u samoizolaciji vlastitog doma.

Odluka je na snazi od danas ( 13.kolovoza ), a koju možete pročitati ovdje.

Ministarstvo vanjskih poslova / Focus: Cittadini Italiani in rientro dall’estero e cittadini stranieri in Italia

Znamo kako se bliži Ferragosto (od lat. Feriae Augusti = Blagdan Augusta) blagdan Velike Gospe koji se slavi svakog 15. kolovoza u Italiji, a smatra se jednim od najvažnijih vjerskih i obiteljskih blagdana. U to doba brojni Talijani odlaze na godišnji ​​odmor, a većina iskoristi i cijeli godišnji odmor. 

Slovenka vlada pomno prati cijelu situaciju u Hrvatskoj

Također, glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin izjavio je kako bi se Hrvatska će brzo mogla naći na crvenoj listi zbog povećanjog broja novozaraženih u Hrvatskoj.

Prema slovenskim medijima većina novooboljelih u Sloveniji je došla iz Hrvatske, a slovenci nam zamjeraju što radimo premalo testiranja.

“Svi koji planiraju otići u Hrvatsku trebali bi preispitati nužnost svog putovanja. Međutim, ako ne možete izbjeći ovakvu vrstu putovanja, obavezno izbjegavajte mjesta s povećanim brojem ljudi, masovna okupljanja, zatvoreni bar i noćni klubovi” izjavio je Kacin.

Na pitanje hoće li se drugi tjedan Hrvatska naći na crvenoj listi ( obvezna 14-dnevna karantena pri povratku u Sloveniju ) , Kacin ističe kako će to reći brojke novooboljelih.

Hrvatska je i dalje na listi sigurnih zemalja u ključnim emitivnim zemljama

Njemački Robert Koch institut je u redovnom ažuriranju liste zemalja sigurnih za putovanje, 31. srpnja, Hrvatsku potvrdio na listi preporučenih destinacija za ljetni odmor svojih građana, a odluku je potvrdila i njemačka Vlada jučerašnjim ažuriranjem liste. Austrija je 10. kolovoza ažurirala listu sigurnih zemalja, odnosno područja, a Hrvatska je potvrđena u grupi zemalja u koje austrijska Vlada preporuča putovanje svojim državljanima.

Hrvatska je i dalje na listi zemalja za koje ne stoji generalna preporuka britanske vlade za izbjegavanjem svih putovanja koja nisu nužna. Svi građani UK mogu u Hrvatsku i nazad u zemlju bez ikakvih ograničenja. Hrvatska je na listama sigurnih zemalja i većine drugih EU članica, uključujući i Poljsku i Češku iz kojih se ove godine bilježi značajan turistički promet.

Prema podacima do juer, u protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj do danas 686.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN