Ivan Vuković: Dubrovnik se mora konačno odlučiti želi li kvalitetu ili kvantitetu

U ovoj više nego intenzivnoj i neizvjesnoj turistički godini, među najteže pogođene destinacije su one koje ovise o zračnom prometu. Jedna od takvih je svakako Dubrovnik koji iz dana...

U ovoj više nego intenzivnoj i neizvjesnoj turistički godini, među najteže pogođene destinacije su one koje ovise o zračnom prometu. Jedna od takvih je svakako Dubrovnik koji iz dana u dan čekaju pozitivne vijesti o otvaranju novih zračnih linija prema Dubrovniku.

Teško je biti u situaciji u kojoj ne možeš direktno utjecati na svoju sudbinu, no još gore je stagnirati i čekati. Iako turista praktički nema u Dubrovniku, pogotovo za dubrovačke standarde, turistički vodiči su se udružili i ponudili zanimljive pakete. Upravo takav Dubrovnik je sada i prilika za domaće goste, da ga istinski dožive, bez gužvi koji inače prati Dubrovnik.

Jedan od njih je i poznati turistički vodič i storyteller Ivan Vuković, koji ističe kako je sada idealno vrijeme za posjetiti Dubrovnik. “Moguće je. Balon je puknuo. Kako bi stari dobri Ameri rekli život je pun “ups and downs”. Bilo je puno dobrih godina i Zimmer frei lezi pod palmu i uživaj. No, sada je situacija drugačija. Sada mnogi iz regije žele doći, vidjeti i osjetiti Dubrovnik bez hordi i bez stigme tourist trap destinacije. Ovaj dragulj Mediterana se mora doći vidjeti barem jednom u životu“, ističe Vuković.

Tako je Vuković u suradnji s drugim malim i mikro dionicima složio turističke pakete sa sniženim cijenama, točnije 50% manjim cijenama – Dubrovnik u pola cijene, kako bi na svoje ture privukao i domaće goste.

Dubrovnik vas čeka, u onoj svojoj ljepoti od kamena. A postoji li bolji razlog kad je sve u pola cijene od smještaja, hrane, turističkih tura poput vožnje tuk tukom na brdo Srđ, sea kayakinga oko zidina i Lokruma, pogleda s glisera na Grad u smiraj dana, Game of Thrones ture, kušanja vina i puno ostalih stvari koje vam srce poželi. Svi koji nudimo ovaj doživljaj smo oni koji svim srcem volimo ovaj Grad i dajemo najbolje od sebe da ga prezentiramo jer naš posao je naša strast” izjavio je Vuković te naglašava kako je sa svojim partnerima, kao što su restorani, agencije i privatni iznajmljivači, dogovorio manje cijene usluga kako bi probali probuditi tržište. Za sve koji su zainteresirani za ture i druge ponude mogu se javiti njemu direktno, a koji će odraditi i ponuditi cijeli turistički paket.

Na pitanje, da li se dogodio određena promjena svijesti ili mindset među dubrovačkim turističkim poduzetnicima u kontekstu da se više radi na podizanju kvaliteti, Vuković ističe da nažalost i dalje nije. Tu moram posebno naglasiti, kako nije pitanje cijene, nego vrijednosti za novac i kvalitetnoj ponudi. Naravno kako su u Dubrovniku veće cijene nego na cijeloj obali, i moraju biti, jer se radi o top destinaciji.

Ljudi koji je znam i s kojma radim preko 20, i prije ove krize su radili na kvaliteti te su uvijek bili kvalitetni. Nažalost nije se još dogodio taj reset, da ipak moramo podiči i kvalitetu, bez obzira na velike brojke prije pandemije. Ja se iskreno nadam da je u Dubrovnik došlo vrijeme da se okrenemo održivom turizmu i da grad nađe prava smjer u kojem će se razvijati. Stalno pričamo o održivom turizmu i negativnim utjecajima prekomjernog turizma, a sada opet imamo situaciju da zovemo i molimo kruzere da se vrate u Dubrovnik. Jednostavno moramo se odlučiti: želimo li fokusirati na kvalitetu ili kvantitetu“, zaključuje Vukušić.

Više o personaliziram turističkim turama, kao i spomenutoj ponudi možete saznati na službenoj web stranici www.dubrovnik-tourist-guides.com.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN