Iz EU projekta INHERIT financiraju se dvije eko edukacijske staze na Kornatima

Europskim novce uredit će se dvije eko staze u Nacionalnom parku Kornati, najavljeno je na otoku Murteru gdje je Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je predstavljanje nove aktivnosti u...
murter kornati projekt inherit
Foto: FB Ministarstvo turizma i sporta

Europskim novce uredit će se dvije eko staze u Nacionalnom parku Kornati, najavljeno je na otoku Murteru gdje je Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je predstavljanje nove aktivnosti u Nacionalnom parku Kornati „Eko-edukacijska staza – podmorje NP KORNATA“. Uređenje staze Vrtovi maslina kroz polje Trtuša i staze Podmorjem otočja pilot je područje projekta INHERIT koji se financira u sklopu Interreg Mediteran programa s ciljem razvoja održivog turizma.

S obzirom da je pilot područje projekta INHERIT, Nacionalni park Kornati, čije je područje je najvećim dijelom zauzima morsku površinu, za 150.000 kuna kupljena je ronilačka oprema za sve zainteresirane posjetitelje koji će na ovaj način moći vidjeti glavne atrakcije unutar morskih područja.

Foto: FB Ministarstvo turizma i sporta

Cilj je promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti

Ronjenje i snorkling sve su više u porastu, te pružaju turistima priliku da istraže podvodnu prirodnu i kulturnu baštinu. Ronjenje može poprimiti više različitih oblika, ali se ukupno smatra visoko vrijednom turističkom aktivnosti, nudeći jedinstvene mogućnosti za privlačenje turista s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje da istražuju podvodnu baštinu. Iako obje aktivnosti mogu štetno djelovati na okoliš, ako se odvijaju neregulirano, obje se mogu prilagoditi tako da doprinose zaštiti okoliša. Primjerice, u priobalnim i otočnim zonama gdje je ronjenje opcija, ronioci mogu doprinijeti mapiranju stranih i invazivnih vrsta, te pomoći u čišćenju podmorja.

Također, kako je oprema koja je kupljena namijenjena za „Discovery ronjenje”, a koje služi kao svojevrsno upoznavanje s osnovama ronjenja, cilj je povećati broj novih ronioca koji će kroz otkrivanja ljepota podmorja i bioraznolikosti, dovesti do povećanja svijesti o potrebi zaštite istih. Dodatne mogućnosti za discovery program su izrada fotografija i video snimki flore i faune podmorja kojima Mediteran i Jadransko more obiluje.

Osim toga, cilj ovog projekta je i promocija ronjenja kao održive turističke aktivnosti, koja nije samo sportska aktivnost nego je puno više od toga, te povećanja svijesti javnosti i turista o važnosti očuvanja bioraznolikosti, flora i faune podmorja. Plan je da se već iza Uskrsa u podmorje upute prvi turisti.

Ciljevi projekta INHERIT obuhvaćaju promicanje mjera za jačanje održive turističke aktivnosti na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine, za rješavanje pritisaka intenzivnih turističkih tokova, pritisaka sezonalnosti i prekapacitiranosti u obalnim i priobalnim turističkim destinacijama Mediterana, te daljnja ispitivanja mogućnosti implementacije i poticanja održivog razvoja turizma na udaljenim mediteranskim otocima.

Foto: FB Ministarstvo turizma i sporta

85 posto iznosa sufinancira se iz EU fonda za regionalni razvoj

Sveukupno je Ministarstvo turizma i sporta za projekt INHERIT osiguralo preko 2,5 milijuna kuna, dok ukupna sredstva namijenjena  projektu iznose preko 42 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. -Održivi turizam okosnica je turizma budućnosti. Naša prirodna i kulturna baština bogatstvo su koje moramo očuvati. Upravo stoga kroz projekt Eko-edukacijske staze u podmoriju NP Kornati stavljamo naglasak na turističke proizvode koji uključuju turističku valorizaciju, ali i brigu o prostoru i resursima koji se koriste. Ronjenje, koje jest visoko vrijedna turistička aktivnost, privlači turiste s visokom razinom ekološke svijesti i posjetitelje koji istražuju podvodnu baštinu. Poticanje suradnje, edukacije i sudjelovanja lokalnog stanovništva i turista u zaštiti ekoloških vrijednosti predstavljaju važnu turističku aktivnost na nedovoljno iskorištenim područjima prirodne baštine, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom predstavljanja aktivnosti. Projekt INHERIT provodi se do kraja siječnja 2022. godine.

Kroz ovaj projekt u fokus je posebno stavljena promocija turističkih aktivnosti koje oslobađaju mediteransku prirodnu baštinu od učinaka masovnog turizma i doprinose povećanju valorizacije prirodne baštine i održivog turizma, što uključuje i investicije manjih vrijednosti u tematsku opremu i infrastrukturu.

Foto: FB Ministarstvo turizma i sporta

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN