Jadranska Hrvatska više nije zelena na COVID karti ECDC-a!

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) danas je objavio ažuriranu kartu Europe. Nažalost jadranski dio Hrvatske više nije zelen, nego narančast. Karta po bojama prikazuje 14-dnevnu incidenciju...

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) danas je objavio ažuriranu kartu Europe. Nažalost jadranski dio Hrvatske više nije zelen, nego narančast. Karta po bojama prikazuje 14-dnevnu incidenciju (stopu zaraženih) koronavirusa u pojedinoj europskoj zemlji na 100.000 stanovnika.

Iako je veliki dio Europe i dalje označen zelenom bojom, osim hrvatske obale, narančastom su označeni dijelovi Grčke, Francuske, Švedske, Danska, Nizozemska i Irska, dok su u crvenom Španjolska, Portugal, Cipar, dijelovi Grčke, Danske, Nizozemske i Luksemburga.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 139 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 653 izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, koji je produljio aktualne epidemiološke mjere za još 15 dana.

Veliki propust Ministarstva turizma i sporta i svih povezanih službi.

Dogodilo se ono čega smo se najviše bojali. Mjesecima ističem kako se Hrvatska mora gledati po županijama tj. NUTS3 regiji, a ne kao do sada u četiri regije (NUTS2) prema kojoj je cijeli Jadran u jednoj zoni. Upravo zbog toga je trenutno cijela naša obala u narančastoj boji.

Pitanje je što u međuvremenu radi ministrica turizma i sporta, osim što ističe jedne te iste rečenice iz dana u dan te ne sluša signale s terena. Imamo formu, a ne sadržaj.

A kako bi izgledala Hrvatska na ECDC karti da smo reagirali i na vrijeme podijelili epidemiološku situaciju po županijama, a ne na 4 regije pa nam je sada cijela obala jedna regija? I cijela obala narančasta!

Odgovor na to pitanje daje nam stranica CroatiaCovid19.info, koju je napravila Hrvatska udruga turizma ( HUT ).

Ključna stavka za pripremu ovogodišnje turističke sezone je upravo trebala biti podjela Hrvatske na ECDC karti po županijama. Da je bilo tako, sigurno kako trenutno ne bi cijeli Jadran bio u narančastoj boji.

Ovo je veliki gaf cijele diplomacije, prvenstveno Ministarstva turizma i sporta tj. ministrice Nikoline Brnjac. Gaf za nečiju ostavku, jer smo se zbog populizma doveli u trenutnu situaciju u kojoj je ugrožena cijela turistička sezona.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN