Je li ukidanje mjera u nekim državama početak povratka Europe “na stare postavke”?

Visoke stope procijepljenosti u nekim državama članicama EU temelj su za ukidanje do sada preostalih propisanih mjera i restrikcija. Danska, Švedska, Nizozemska i Irska ukidaju skoro sve mjere u...

Visoke stope procijepljenosti u nekim državama članicama EU temelj su za ukidanje do sada preostalih propisanih mjera i restrikcija. Danska, Švedska, Nizozemska i Irska ukidaju skoro sve mjere u borbi protiv pandemije, a povratak Europe „na stare postavke” – odnosno slobodan život kao prije pandemije – više nije samo san, bar ne za cijepljene građane.

Danska je kao prva država Europske unije ukinula sve restrikcije i vratila se u „normalnost“. Za odlazak na koncert ili u teretanu više nisu potrebni ni maska, kao ni dokaz o cijepljenju. Još krajem kolovoza danski je ministar zdravstva Magnus Heunicke izjavio kako se COVID više ne smatra „društveno kritičnom bolešću“, temeljeći tu ocjenu na visokoj procijepljenosti stanovništva, te niskoj incidenciji ozbiljnih i smrtnih slučajeva uzrokovanih ovom bolešću.

Cijepljeni građani u Nizozemskoj će od 25. rujna moći živjeti slobodno, bez održavanja socijalne distance. To znači kako će restorani i ugostiteljski objekti moći ponovo raditi punim kapacitetom, no na njih će se primjenjivati sustav korona-propusnica. Isti će se sustav primjenjivati i za događanja poput koncerata, festivala i sportskih natjecanja, te za kina i kazališta za sve posjetitelje starije od 13 godina, bez obzira radi li se o događanju u zatvorenom ili na otvorenom. Nošenje maske ostaje obavezno u zračnim lukama i u sredstvima javnoga prijevoza. Što se rada od kuće tiče, preporuka u Nizozemskoj sada glasi: radite od kuće ako možete, idite u ured ako morate.

Švedska, koja je tijekom pandemije imala najblaže mjere, od 29. rujna implementira 4. fazu vladinog plana i ukida sva ograničenja javnih i privatnih okupljanja, kao i preporuku za rad od kuće. Visoka stopa procijepljenosti stanovništva najvažniji je preduvjet za ukidanje svih mjera, navode iz švedskog Zavoda za javno zdravstvo.

I u Irskoj najavljuju ukidanje mjera od 22. listopada. Mjere koje će biti ukinute uključuju obvezu socijalne distance, ograničenje broja posjetitelja na događanjima i privatnim okupljanjima, ograničenja za vjerske i civilne ceremonije, kao i zahtjeve za dokazom o imunitetu kao preduvjetu za prisustvovanje događanjima i aktivnostima. Za ulazak u restoran, pub ili drugi zatvoreni prostor više neće biti potrebno imati COVID-potvrdu, a maske će biti obavezne samo u sredstvima javnoga prijevoza, trgovinama i zdravstvenim ustanovama.

Međutim, oni koji putuju u navedene zemlje i dalje će se morati testirati i ići u obaveznu karantenu, ako nisu cijepljeni.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN