Jesmo li spremni za otvaranje masovnijem organiziranju festivala i manifestacija?

Podsjetimo, nedavno je predstavljena i platforma Sigurna okupljanja Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva kulture i medija, a koja je rađena u dogovoru s kreativnim i kulturnim industrijama. Riječ je o alatu...

Podsjetimo, nedavno je predstavljena i platforma Sigurna okupljanja Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva kulture i medija, a koja je rađena u dogovoru s kreativnim i kulturnim industrijama.

Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera. Kako javljanju iz Hrvatske gospodarske komore ( HGK ) od danas je platforma krenula s radom. Time je platforma postala službenim evidencijskim alatom kojim će se u predstojećem razdoblju registrirati kulturne manifestacije, a u kasnijoj fazi i druga događanja.

Platforma Sigurna okupljanja omogućava sigurniju organizaciju i posjećivanje prvo kulturnih, a zatim i ostalih vrsta događanja, a uključena je u preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom održavanja profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija. Organizatori ovakvih vrsta okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su od 1. lipnja dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr.

Cilj platforme je podići povjerenje posjetitelja u sigurnost događanja i tako ih u velikom broju vratiti na masovne manifestacije, što je posebno važno za organizatore događanja kao jednu od industrija koju je pandemija najteže pogodila.

Platforma Sigurna okupljanja trenutno obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.), a dugoročno je cilj proširiti njezinu uporabu i na ostale vrste događanja, poput konferencija i sportskih manifestacija.

Svi sudionici dva probna događaja – poslovnog eventa i vjenčanja, testirani su na covid-19 i negativni su na PCR testu

Važno je za naglasiti, kako su svi sudionici dva probna događaja – poslovnog eventa i vjenčanja, testirani na covid-19 nakon održavanja te su negativni su na PCR testu, što je dokaz da je moguće organizirati velika događanja ako na njima sudjeluju cijepljeni, preboljeli ili testirani.

U SAD-u i drugim država za ulazak u kino ili neko događanje, je potrebno prikazati tzv covid putovnicu, a i u Hrvatskoj se razmišljalo ili i dalje razmišlja o istom principu. Upravo je danas u Hrvatskoj moguće dobiti tzv. covid putovnicu, a na razini EU se očekuje implementacija iste do kraja lipnja.

/ / / Od danas se u Hrvatskoj izdaju covid putovnice. Donosimo detalje

216 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošene 22.202 doze cjepiva 

U protekla 24 sata zabilježeno je 216 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.843. Među njima su 753 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 300 osoba, a testirano je njih 7.039. 

Zaključno s 30. svibnja utrošeno je 1 751 087 doza cjepiva, a dosad su 1 272 513 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 478 574 primilo obje doze. Trenutno imamo procijepljenost od preko 36,9 posto odraslog stanovništva ( podaci 28.svibnja ), a cilj Vlade RH je cijepiti više od 50 posto punoljetnih građana do kraja lipnja.

Event industrija je na izdisaju

Event industrija ima pad prometa veći od 90%, ustvari možemo pričati o 100% padu prometa. Potrebno je naglasiti i kako se uz event industriju veže cijeli niz manjih djelatnosti i s njima povezanih subjekata koji su također zatvoreni i onemogućeni u radu i pred propadanjem. Također, moramo uzeti u obzir i činjenicu da je eventima prvima zabranjen ili ograničen rad, a zadnjima će biti dopušten. Prema određenim informacijama, event industrija godišnje u hrvatski proračun donosi 22 milijarde kuna te zapošljava preko 17.000 profesionalaca.

Za opstanak event industrije, kao jednog od najvažnijih segmenata hrvatskog turizma, a samim time i cjelokupnog gospodarstva, prema Odboru za event industriju udruge Glas poduzetnika nužno je učiniti sljedeće:

  1. Osiguravanje fiksnih troškova svim poslovnim subjektima koji pretežito ostvaruju prihod od javnih okupljanja, koja su zabranjena već godinu dana.
  2. Hitno otvaranje redovne i direktne komunikacije između Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika event industrije s ciljem donošenja okvirnog plana rada te tempa otvaranja događanja pod sigurnim uvjetima.
  3. Osiguravanje financijskih sredstava kroz fond oporavka za industriju događanja i omogućavanje tzv. “Umbrella” zaštitnog programa koji će organizatorima omogućiti da krenu planirati događanja, po uzoru na Austriju i druge države iz Europske unije. 

Jesmo li spremni od 15.lipnja za otvaranje masovnijem organiziranju festivala i manifestacija?

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 15. lipnja 2021. 

/ / / HZJZ – Ograničavanje okupljanja i druge nužne epidemiološke mjere i preporuke ( mjere do 15.lipnja )

Plan otvaranja?

Nije potrebno posebno naglašavati koliko je event industrija ključna za turizam, podizanje kvalitete lokalnog stanovništva, ritam grada, podizanje turističke potrošnje – punjenje proračuna, motiv dolaska, kako u špici sezone, a pogotovo u pred i posezoni. No uz sve dosadašnje problem event industrije, sada joj je potreban konkretan plan otvaranja. Ne može se jedan festival ili manifestacija organizirati u jednom danu. Potrebna je konstruktivna i svakodnevna komunikacija. Da se proba održati ili spasiti što se spasiti može ove godine. Jer budimo realni, mnogo festivala i manifestacija se neće održati ove godine.

Imamo modele i pozitivne okvire za sigurno održavanje evenata

Ako povežemo trenutno epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, otvaranje prema turizmu, u Hrvatskoj trenutno dnevno boravi više od 100.000 turista, platformu Sigurna okupljanja, uspješno održan pilot projekt eventa i vjenčanja, kao i uvođenje covid putovnica, onda svakako možemo reći kako imamo odlične temelje da se nakon 15.lipnja otvorimo skroz za organizaciju festivala i drugih manifestacija u ljetnoj sezoni. Naravno, pridržavajući se svih epidemioloških mjera.

Sada imamo modele i pozitivne okvire za sigurno održavanje evenata.

Foto: Zagreb Burger Festival

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN