Još jedno vrijedno priznanje za grad Rab - JUXTA MARE dobitnik oznake HOP

Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba, kraće nazvan JUXTA MARE (lat. uz more), novina je među rapskom turističkom ponud...

Autor:  HrTurizam Promo

17. kolovoza 2023.

Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba, kraće nazvan JUXTA MARE (lat. uz more), novina je među rapskom turističkom ponudom. Otvoren je 6.12.2022. godine, te od tada izaziva veliki interes kako kod domaćeg stanovništva, tako i turista.

Da ukratko podsjetimo, Turistička zajednica grada Raba projekt JUXTA MARE prijavila je na natječaj iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana za razdoblje 2014. – 2020. (u daljnjem tekstu LRSR) za Mjeru 2.A.1. “Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja”. Predmet FLAG natječaja je dodjela javne potpore za provedbu aktivnosti u okviru odobrene Mjere 2.A.1. Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja (u daljnjem tekstu „Mjera 2.A.1.“) LRSR u cilju povezivanja tradicionalnog ribarskog i pomorskog sektora sa turističkim sektorom i stvaranje novih turističkih sadržaja (organiziranjem događanja i stvaranjem sociokulturnog događanja) za nositelje projekata koji imaju sjedište/ prebivalište unutar ribarstvenog područja FLAG-a. Iz tog razloga vjerujemo da sa sigurnošću možemo tvrditi kako je ovaj virtualni muzej prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. 

Mjera 2.A.1. se odnosi na povezivanje ribarskog sektora sa sektorom turizma u svrhu očuvanja i promocije ribarske i pomorske tradicije i tradicionalne brodogradnje ribarstvenog područja. Promocija i očuvanje ribarstvene i pomorske tradicije bi se postiglo uz pomoć ulaganja u izgradnju i opremanje malih ribarskih i pomorskih „muzeja“, tematskih, edukativnih, interpretacijskih – multimedijalnih centara, tematskih ruta, izložbi, manifestacija i natjecateljskih događanja. Turistička zajednica je uspješno prijavila projekt te su joj odobrena kompletna sredstva zatražena na natječaju u visini od 148.718,34 eura, koliko je ukupno i cijela izvedba projekta koštala.

A6151bf0 e1aa 430b ab4b 174b9b20bc23

Juxta mare web 74

U ovoj fazi je obrađeno 13 lokacija koje uključuju brodograditelje, ribare i značajnu povijesnu arhitekturu koja je svjedok tijeka uljudbe rečenog otočnog krajolika, a sve se nalaze duž šetnice uz more na čitavom potezu naselja Banjol – Barbat. Iz činjenice da se cjelokupan sadržaj muzeja nalazi na šetnici uz more proizlazi i naziv projekta JUXTA MARE. 

U projektu su sudjelovali: Neven Budak, Mladen Šćerbe, Nomacom d.o.o., IMG ventili d.o.o., Centar Kovačić d.o.o. i voditeljica projekta je bila Ivana Matušan. 

Vrijednost ovog projekta prepoznalo je i Ministarsto regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vidu uključivanja Virtualnog muzeja ribastva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba u nematerijalnu baštinu Hrvatskog otočnog proizvoda, a u koju je uključena od ove godine i Rabska fjera.

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda. Krajem kolovoza 2022. donesen je Program „Hrvatski otočni proizvod“ koji je usklađen sa Zakonom o otocima ("Narodne novine" br. 116/2018., 73/2020., 133/2020., 70/2021) i  Pravilnikom o provedbi Programa „Hrvatski otočni proizvod“ u vezi s djelokrugom, brojem članova i sastavom stručnih povjerenstava za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“, načinu vođenja evidencije subjekata kojima je dodijeljena oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ i načinu provođenja kontrole nad korištenjem oznake „Hrvatski otočni proizvod“ (NN 139/2021)
 
Sukladno članku 36. Zakona o otocima a temeljem Programa „Hrvatski otočni proizvod“  Ministarstvo dodjeljuje oznaku  »Hrvatski otočni proizvod«  čiji je cilj poticanje proizvodnje i plasmana te promocija izvornih i inovativnih otočnih proizvoda, tradicije i baštine.

Juxta mare web 84

 
Oznaka se dodjeljuje otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta putem javnog poziva za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ a na temelju podnesenog zahtjeva za otočni proizvod koji udovoljava uvjetima i kriterijima utvrđenim navedenim Pravilnikom i javnim pozivom.

Turistička zajednica grada Raba ovim putem zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos ovom projektu i svim ljudima od mora, koji su stvarali i stvaraju povijest ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva, da bi je danas mogli na ovaj način prezentirati.

Foto: TZ Rab

Autor:  HrTurizam Promo

17. kolovoza 2023.