JRE Hrvatske pridružio se inicijativi “Glas poduzetnika”

JRE Hrvatska se pridružuje udrugama i poduzetnicima kroz inicijativu “Glas poduzetnika” koji se zalažu za donošenje efikasnih mjera u gospodarstvu. Pridruženjem inicijativi Glas poduzetnika, udruga Mladi restorateri Europe(JRE) –...

JRE Hrvatska se pridružuje udrugama i poduzetnicima kroz inicijativu “Glas poduzetnika” koji se zalažu za donošenje efikasnih mjera u gospodarstvu.

Pridruženjem inicijativi Glas poduzetnika, udruga Mladi restorateri Europe(JRE) – Hrvatska, koja okuplja 14 renomiranih restorana među kojima su i 4 s Michelinovim zvjezdicama, javno je iskazala potrebu i nužnost donošenja efikasnih gospodarskih mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta i umanjenja ekonomskih posljedica krize uzrokovane Covid-19. 

Konslidacija i solidarnost poduzetnika u ovom je času nužna. Vladine mjere ne nude rješanja za očuvanje radnih mjesta I održanje gospodarskog ciklusa poduzetnicima koji čine 90% hrvatskog gostpodarstva. Iako svaki poduzetnički sektor ima svoje specifičnosti, pa tako i segment ugostiteljstva kakvim se mi bavimo,  mjere iskazane u Glasu poduzetnika artikuliraju temeljne potrebe svih nas u realnom sektoru, napose u srednjim, malim i mikro poduzećima kojima i sami pripradamo, skupa s našim zaposlenicima”, rekla je Marina Gaši, predsjednica JRE Hrvatska. 

Fine dining kao zona luksuza i socijalno integrirajuće aktivnosti zbog ta dva kriterija pripada poduzetništvu koje će se najdulje oporavljati: ljudima nije nužno da putuju i jedu u skupim restoranima niti se druže uz  fine dining večere i troše na sljubljivanje jela i vina, ističe Gaši te dodaje: “Između 60 do 90% gostiju fine dining restorana čine internacionalni gourmet klijenti koji ove godine neće doći u Hrvatsku. Stoga je poslovanje ovog ugostiteljskog sektora u 2020. vitalno ugroženo, sa znatnim negativnim učincima na iduću sezonu, a kvalitetan model zadržavanja radnika te ekonomizacije poslovanja u uvjetima u kojima nema prihoda nužni su za preživljavanje sektora

Važno je za naglasiti kako poslovanje fine dining restorana zapošljava veliki broja cijelogodišnjih i kvalificiranih radnika te kroz podizanje kvalitete našeg turizma direktno utječe na produženje turističke sezone i pozicioniranje Hrvatske na vrhunske gastro destinacije.

Dugogodišnji napori da se Hrvatska prepozna kao gastro destinacija, u čemu su naši članovi dali ogroman doprinos, u ovom trenutku mogu propasti ako ne donesemo odlučne i odgovarajuće mjere. Znanje i vještine svih naših zaposlenika trajno ćemo izgubiti ne uspijemo li ih zadržati na radnim mjestima, pa je to možda i najveći  rizik ove krize” dodaje Gaši te dodala kako budući da je nemoguće predvidjeti koliko će ova kriza trajati, podržavaju inicijativu formiranja kriznog stožera i donošenja stvarnih, efikasnih mjera od strane Vlade RH, te kako očekuju da Vlada poduzme korake koji će praktično pomoći dugoročnoj održivosti cijeloga gospodarstva.

Ovo udruženje najkreativnijih gastronoma, utemeljeno 1974. godine, broji oko 350 najboljih mladih vrhunskih chefova i vlasnika restorana u Europi, među kojim su i 14 renomiranih hrvatskih restorana.

Inicijativa – Glas poduzetnika, je u ovome trenutku neformalna skupina građana koja se spontano okupila u drugoj polovici ožujka 2020. godine. Inicijativa je pokrenuta od strane grupe poduzetnika koji su smatrali da u javnom prostoru nema dovoljno glasova iz privatnog sektora te da je očigledan manjak svijesti o ozbiljnosti trenutka i posljedicama koje će vrlo vjerojatno zadesiti naše gospodarstvo, a primarno za mikro, male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju 70% radnika u privatnom sektoru.

Inicijativa “Glas poduzetnika” kroz 10 dana okupila je preko 90.000 poduzetnika i njihovih poduzetnika.

Više o inicijativi “Glas poduzetnika” i njihovim zahtjevima prema Vladi saznajate na Facebooku ili na službenoj web stranici

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN