Karta masovnog turizma: Hrvatska i Dubrovnik u top 10 destinacija broja turista po glavi stanovništva

Pojava masovnog turizma javlja se kada je priljev turista na određenoj destinaciji toliko masovan da počinje negativno utjecati na mještane, ali i same turiste. Najčešća posljedica masovnog turizma su...

Pojava masovnog turizma javlja se kada je priljev turista na određenoj destinaciji toliko masovan da počinje negativno utjecati na mještane, ali i same turiste.

Najčešća posljedica masovnog turizma su gužve – količina turista stvara čepove na ulicama, javnim prostorima i u javnom prijevozu. Također, javlja se i pojava turističke gentrifikacije, to jest pretvorbe dijelova destinacije u luksuzne turističke točke, koja često tjera mještane iz određenih područja. Nadalje, masovni turizam često istiskuje lokalne tradicije i institucije koje zamjenjuju suvenirnice i slične turističke atrakcije, što naposljetku ima negativan utjecaj na okoliš.

Osjenčavanje država na karti ukazuje koje zemlje najviše posjećuju turisti u odnosu na broj njihovog stanovništva. Neke destinacije se mogu nositi s milijunima turista, dok se druge bore i s najmanjim porastom dolazaka.

Što je zemlja „zelenija“ na karti, to je vjerojatnije da ćete se naći okruženi mještanima čak i tijekom špice sezone.

Karta koja prikazuje broj turista u odnosu na broj stanovnika temelji se na količini turista koji su posjetili određenu zemlju u posljednjih 12 mjeseci.

Top deset zemalja s najvećim brojem turista po glavi stanovnika su Island (6,52), Hrvatska (3,78), Bahami (3,64), Austrija (3,34), Cipar (3,01), Crna Gora (3,02), Grčka (2,53), Estonija (2,47), Irska (2,15) i Danska (2,04).

Svaki grad ili mjesto koje je označeno crvenom točkom u „borbi“ je s masovnim turizmom ili se često spominje u člancima i istraživanjima vezanim uz masovni turizam.

Top deset gradova s najvećim brojem turista u odnosu na broj stanovnika je Cinque Terre u Italiji (4.800), Hallstatt u Austriji (1.283), Stari grad Dubrovnik u Hrvatskoj (1.000), Venecija u Italiji (364,64), Santorini u Grčkoj (128,62), Salzburg u Austriji (45,94), Kyoto u Japanu (36,39), Palma de Mallorca u Španjolskoj (32,26), Otok Jeju u Južnoj Koreji (24,8) i Amsterdam u Nizozemskoj (22,5).

Interaktivnu kartu s ucrtanim područjima masovnog turizma možete pogledati OVDJE.

Izvor / foto: Vivid Maps

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN