Kaštelir–Labinci, Motovun i Veliko Trojstvo u utrci za nagrade UNWTO-a

S ciljem unaprjeđivanja uloge ruralnog turizma Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je pilot inicijativu “Best Tourism Villages”. U okviru aktivnosti države članice UNWTO-a, do 15. rujna, imale su mogućnost...

S ciljem unaprjeđivanja uloge ruralnog turizma Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je pilot inicijativu “Best Tourism Villages”. U okviru aktivnosti države članice UNWTO-a, do 15. rujna, imale su mogućnost prijaviti do tri kandidata, odnosno sela ili općine. One će predstavljati svoja mjesta kao pokretače održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu. Kao hrvatski predstavnici izabrani su Općina Kaštelir-Labinci i Općina Motovun iz Istarske, te Općina Veliko Trojstvo iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Inicijativa uključuje tri stupa i dvije nagrade. Selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma te koja su predana održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijelit će se oznaka “Najbolja turistička sela UNWTO-a”. Selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima. Na kraju, izradit će se i mreža koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivat će predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku “Najbolje turističko selo”, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj.

Cilj ove inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji povećati doprinos sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Službena objava odabranih i nagrađena sela uslijedit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a, koja će se održati od 30. studenog do 3. prosinca ove godine u Marakešu, Maroku.

Izvor: Ministarstvo turizma i sporta RH
Naslovna fotografija: Screenshot video UNWTO


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN