Klaster Lika Destination slavi sedmu obljetnicu od osnivanja

Najistaknutiji dio poslovanja klastera odnosi se na regionalni certifikat Lika Quality.

Autor:  HrTurizam.hr

29. veljače 2024.

Klaster je osnovan u veljači 2017. godine s jasnim ciljem - brendirati destinaciju Lika. Sedam godina kasnije, ostvario je značajne uspjehe u promicanju održivog turizma, podizanju svijesti o ljepotama regije kod turista i lokalnog stanovništva te ravnomjernom razvoju destinacije. 

Najistaknutiji dio poslovanja klastera odnosi se na regionalni certifikat "Lika Quality" koji je obogatio turističku ponudu regije. Ovaj sustav ne samo da ističe iznimnu kvalitetu lokalnih proizvoda, već i direktno uključuje lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turistički razvoj. 

Turisti tako imaju priliku kušati autentične lokalne proizvode, čime se potiče lokalna ekonomija i stvaraju trajne veze između proizvođača i potrošača.

Primjer razvoja destinacije Lika, koji na ovaj način uključuje lokalno stanovništvo, uvršten je i u Priručnik o poticanju održivih turističkih praksi koji je objavila Europska komisija za putovanja.

Stay 3 days in Lika

Nadalje, zajednička ulaznica destinacije Lika, formirana u suradnji sa zaštićenim prirodnim područjima, pridonijela je produženju boravka turista i brendiranju destinacije kao zaštićenog prirodnog područja.

Na ovaj način ne samo da potiče turiste na istraživanje manje poznatih lokacija, već i podiže svijest o važnosti očuvanja prirode.

Projekt "Stay 3 days in Lika" također je usmjeren prema produženju boravka turista, promoviranju destinacije i poticanju posjeta manje razvijenim područjima. Kroz ovaj projekt se aktivno radi na povećanju vidljivosti i privlačnosti manje poznatih, ali bogatih prirodnih i kulturnih resursa.

Ponos klastera ogleda se i u činjenici da je dvije godine zaredom uvršten na popis TOP 100 održivih destinacija. Ova priznanja svjedoče o posvećenosti klastera održivom razvoju turizma i odgovornom pristupu.

Prošle godine prijavili su se i za prestižan certifikat Green Destinations što predstavlja još jedan korak prema globalnom priznanju u području održivog turizma.

Održivi razvoj

U sedam godina postojanja, Klaster Lika Destination je ostvario konkretan doprinos ravnomjernom i održivom razvoju turizma u destinaciji.

Uspješno su proveli preko 30 projekata usmjerenih na aktivnosti održivog razvoja, umrežavanje dionika i poticanje suradnje. Organizirali su brojne edukacije i radionice, surađuju sa znanstvenom zajednicom te su uključili škole u svoje projekte.

Klaster je postao inspiracija drugim destinacijama u razvoju sličnih inovativnih pristupa održivom turizmu i brendiranju, čime se potvrđuje njegova uloga u stvaranju pozitivnih promjena na lokalnoj i globalnoj razini. 

Bitan je razvoj i manje poznatih dijelova destinacije i produženje boravka turista u destinaciji.

"U skladu s time danas je gotovo 300 dionika uključeno u razvoj destinacije koji sinergijskim djelovanjem, korak po korak, unaprjeđuju razinu svog poslovanja, a samim time i prepoznatljivost Like", ističe predsjednica klastera Petra Kovačević.

Foto: Klaster Lika Destination

Autor:  HrTurizam.hr

29. veljače 2024.