Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica iniciran je 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije.
Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge.
U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2024. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala Gastronaut, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta.
Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge.
Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26".
Tijekom 30 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 545 restorana, a titulu je svih 30 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina je titulu obranilo 18 restorana.
Restorani predstavljeni u knjizi za 2025/26 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz plakete koje su im dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam.
Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.