Obilježeno 30 godina od pokretanja Gastronautove publikacije Restaurant Croatica

Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut najstariji su brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.

Izvor fotografije: Gastronaut

Autor:  HrTurizam.hr

27. rujna 2025.

Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica iniciran je 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije.

Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge.

U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2024. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala Gastronaut, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta.

Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge.

Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26".

Tijekom 30 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 545 restorana, a titulu je svih 30 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina je titulu obranilo 18 restorana.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2025/26 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz plakete koje su im  dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam.

Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Gastronaut Mimica Selak
Karin Mimica i Marina Selak

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

U ovom jubilarnom 30. izdanju, u uvodnom dijelu se čitateljima se obratio Tonči Glavina, Ministar turizma i sporta koji je uz čestitke  restoranima koji su tijekom 30 godina kvalitetom doprinosili sadašnjem ugledu hrvatske gastronomije, najavio i daljnje strateško poticanje izvrsnosti i jačanje eno-gastronomske različitosti hrvatskih regija u cilju stvaranja cjelogodišnje održive turističke ponude.

Predgovor na temu Kako smo se mijenjali napisala je voditeljica projekta Karin Mimica te kroz 30 godina retrospektive, opisala faze razvoja, ključne trendove i događaje koji su mijenjali Hrvatsku gastronomsku scenu.

Knjiga je podijeljena u šest cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina i maslinovih ulja te gastronomska i enološka događanja.  

Pojedini restorani su odlučili podijeliti s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima možete saznati kako se radi:

  • Tartar od pastrve;
  • Arancini s dagnjama;
  • Biseri od rajčica;
  • Grdobina u bijelom vinu s kaparima;
  • Brudet od sipe s domaćim makarunima;
  • Šaran na rašljama; Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja;
  • Sporo kuhani juneći obrazi;
  • Gulaš od svinjskih ušica i nogica;
  • Medaljoni od jelena prema receptu iz 16. stoljeća;
  • Umak od tamnog piva;
  • Krekeri  od maka;
  • Sladoled od bučinih sjemenki i ulja…

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.

Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, Grada Rijeke, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 25. rujna 2025. na brodu Marina u Rijeci.

Gastronaut botel marina
Izvor fotografije: Gastronaut

Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:

  • Ministarstvo turizma i sporta - Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva; 
  • Hrvatska turistička zajednica - Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda;
  • TZ grada Rijeke  - Jelena Grubečić Kušeta;
  • Svjetnik projekta - Nikola Serdar;
  • Član Časnog odbora projekta - Nikica Karamarko;
  • Voditeljica projekta i urednica izdanja - Karin Mimica.  

Ispred nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 30. godina.

Gastronaut zahvaljuje na pomoći u organizaciji događanja Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Gradu Rijeci, Turističkoj zajednici grada Rijeke i Botelu Marina te partnerima koji su na domjenku prezentirali svoje proizvode. Na podršci svim projektima Gastronauta zahvaljuju i Electrolux Professional.

Uz zahvalnice institucijama i tvrtkama koje su partneri projekta, dodijeljene su i osobne zahvalnice za dugogodišnji doprinos razvojnom putu Restaurant Croatica i Gastronauta.

/// Karin Mimica: U razvoju hrvatske gastro scene zadnjih su desetljeća vidljivi ogromni pomaci

Autor:  HrTurizam.hr

27. rujna 2025.