Koncert s prozora Gimnazije sadržaj koji ovaj Advent izdvaja od drugih: Jubilarni 10. koncert u kojem sudjeluje 150 učenika glazbene škole

Svi imaju Advent. Gotovo svaki grad u Hrvatskoj priređuje adventska događanja na svojim trgovima. U pravilu sadržaj je isti - paljenje adventskih svij...

Autor:  HrTurizam.hr

7. prosinca 2023.

Svi imaju Advent. Gotovo svaki grad u Hrvatskoj priređuje adventska događanja na svojim trgovima. U pravilu sadržaj je isti - paljenje adventskih svijeća, koncerti i ugostiteljske kućice s tradicionalnom adventskom ponudom. Dodatni sadržaji izdvajaju pojedina događanja pogotovo u manjim mjestima. Teško je u zadanim okvirima iskočiti i biti drugačiji, a jedan grad u tome je uspio zahvaljujući bogatoj tradiciji glazbene škole.

Vinkovački advent u masi drugih Adventa izdvaja koncert učenika i profesora osnovne i srednje glazbene škole Josipa Runjanina koji se održava s prozora Vinkovačke gimnazije čime ovaj koncert dobiva na atraktivnosti i posebnosti. Vinkovačka gimnazija najmonumentalnija je zgrada centra grada uz zgradu bivše Brodsko imovne općine, danas upravu podružnice Hrvatskih šuma i zapravo su ove dvije zgrade simbol grada na Bosutu. Nalaze se u pješačkoj zoni uz gradski park i predstavljaju centar grada u kojem se održavaju gradske manifestacije.

Ono što imaju samo Vinkovci je koncert orkestra i zbora Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci – Božićni koncert s prozora gimnazije. Ovaj jedinstveni koncert koji je najposjećeniji sadržaj Adventa grada na Bosutu ove godine obilježava prvi veliki jubilej, a najavljen je za 17. prosinca u 19 sati.

 

Desetu godinu zaredom mladi glazbenici svojom izvedbom donose gotovo anđeoski osjećaj Božića, a gradu na Bosutu u vrijeme Adventa podare štih velike svjetske metropole. Božićni koncert s prozora gimnazije koji je atraktivan izvedbom i vizualno vrlo dojmljiv rezultat je uspješne suradnje škole, roditelja, učenika i profesora, bez koje ga ne bi bilo moguće realizirati. Radi se o projektu koji se studiozno priprema mjesecima unaprijed, i svake je godine sve ambiciozniji.

I ove godine kroz mješoviti orkestar i zborove glazbene škole te bivše i sadašnje učenike na prozorima Gimnazije očekuje se preko 150 sudionika pod dirigentskom palicom maestra Daria Glavaša. Upravo ovaj koncert zalsužan je za atraktivnost adventa u gradu koji je konitnuirano naseljen 8000 godina i u kojem je pronađen najstariji indoeuropski kalendar i smatraju ga arheološkim eldoradom.

Vinkovci su s pravom ponosni na svoju Glazbenu školu koja objedinjuje glazbeni vrtić, osnovnu i srednju glazbenu školu, no ponosni su i na svog znamenitog sugrađanina Josipa Runjanina čije ime škola nosi. Josip Runjanin, rođeni Vinkovčanin, bio je hrvatski skladatelj i časnik u austrougarskoj vojsci, a uglazbio je pjesmu Antuna Mihanovića Horvatska domovina koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom Lijepa naša domovino.

Mladi glazbenici koji stasaju pod vodstvom profesora Glazbene škole Josipa Runjanina Božićnim koncertom s prozora gimnazije – ali i drugim jedinstvenim glazbenim projektima kojima obogaćuju grad – pronose glas o školi, ali i na najbolji mogući način čuvaju uspomenu na Runjanina, te održavaju status Vinkovaca kao grada glazbe.

Zanimljivo je kako su ovaj vinkovački božićni koncert neki pokušali kopirati, no nisu proniknuli u tajnu kako ga uspješno organizirati, pa Božićni koncert s prozora gimnazije i dalje ostaje čarobna posebnost vinkovačkog Adventa.

Plakat koncert glazebna 2023

Fotografije: Lokka, izvor: Glazbena škola Josipa Runjnaina Vinkovci

Autor:  HrTurizam.hr

7. prosinca 2023.