Krajem 2020. ukidaju se vize za SAD?

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je prošli tjedan veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Roberta Kohorsta kako bi raspravili o mogućem programu izuzeća od viza za hrvatske državljane. Tijekom sastanka istaknuta...

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je prošli tjedan veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Roberta Kohorsta kako bi raspravili o mogućem programu izuzeća od viza za hrvatske državljane.

Tijekom sastanka istaknuta je potreba spuštanja stope odbijenih prijava na najmanje tri posto na godišnjoj razini kako bi Hrvatska ušla u bezvizni program. Stopa odbijenih viza za hrvatske državljane je u periodu od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019. iznosila četiri posto, što je najniža stopa do sada.

Obje strane složile su se kako bismo taj cilj mogli ostvariti već u ovo vrijeme iduće godine, a za što je potrebno aktivnije poticati poslovnu zajednicu na apliciranje za vize u sljedećih deset mjeseci.

Program ukidanja viza ovisi, uz ostalo, o tome da postotak odbijenica bude ispod tri posto, što se računa 30.-og rujna za period od prethodnih 12 mjeseci. Dakle taj izračun za ovu godinu bit će napravljen sljedećeg rujna. Ako Hrvatska ispuni svu drugu dokumentaciju, trebat će još par mjeseci za završetak postupka. Dakle realna mogućnost je da će sve završiti krajem 2020.“, objasnio je Kohorst za N1. „Vjerujem da, ako hrvatska vlada i naše veleposlanstvo ozbiljno rade i budu fokusirani, možemo to postići“, zaključio je.

Hrvatska je jedna od četiri članice EU, uz Bugarsku, Rumunjsku i Cipar, čijim je nositeljima putovnica još uvijek potrebna viza za odlazak i boravak u SAD-u. Istaknuta je potreba spuštanja stope odbijenih prijava na najmanje tri posto, a obje su se strane složile kako bismo taj cilj mogli ostvariti već u ovo vrijeme iduće godine. Za to je potrebno aktivnije poticati poslovnu zajednicu na apliciranje za vize u sljedećih deset mjeseci“, izjavili su iz Hrvatske gospodarske komore za Večernji list.

Iz američkog veleposlanstva navode uspješne korake poljske vlade kao primjer Hrvatskoj u ovome procesu. Naime, Poljska je uspjela smanjiti stopu odbijenih viza u 2017. sa šest na tri posto kroz akciju poticanja državljana da izvade turističku vizu za SAD. Najviše su se koncentrirali na skupine ljudi imaju veliku šansu za dobivanjem viza. Takva strategija bi mogla funkcionirati i u Hrvatskoj s obzirom na to da su realne brojke odbijenica prilično male – oko 300 do 400.

Najviše se odbijaju zahtjevi hrvatskih državljana podneseni u Srbiji i BiH, a u velikoj većini je riječ o osobama koje nisu mogle dokazati da imaju siguran izvor financiranja, a koje često imaju članove obitelji koji žive u SAD-u te imaju poduzeća ili obrte. Takvi slučajevi mogu indicirati kako je plan podnositelja zahtjeva otići u SAD i zaposliti se kod rođaka. Uglavnom je riječ o mlađim osobama koje su završile fakultet, odnosno o mladim obiteljima.

Izvor / foto: Hrvatska gospodarska komora; N1; Večernji list

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN