Kreće četvrto izdanje odličnog projekta „Okolo“ koji pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, kreće četvrto izdanje odličnog projekta „Okolo“ koji pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Projekt OKOLO je...

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, kreće četvrto izdanje odličnog projekta „Okolo“ koji pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad.

Projekt OKOLO je posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba malim prostornim instalacijama i street art intervencijama u samo tkivo grada oživljava niz javnih gradskih prostora i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada (i svih nas).

Postavljajući umjetničke projekte u gradski krajolik„Okolo“ oživljavajavne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.

Četvrto izdanje projekta „Okolo“, posvećenog umjetničkom istraživanju grada,zakazuje novi susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada.S idejom pružanja podrške lokalnoj umjetničkoj zajednici, Okoloponovno okuplja nekolicinu domaćih umjetnika koji ćesvojim zanimljivim, neinvazivnimintervencijama u javnom prostoru osvježitiZagreb i učinitinašu svakodnevicu drugačijom i ljepšom“, izjavila je direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld.

Crveni tepih vol. 2 Boris Bare / Foto: Ernest Mazarekić

Privremene prostorno-specifične instalacije i street art intervencije ove godine potpisuju mladi kipari Matej Vuković i Manuela Pauk, multimedijalna umjetnica Anja Leko, ulični umjetnik Boris Bare, kiparica Helena Ohnjec, dizajnerica Iva Capak i dizajnerski kolektivi The All , klasja&zitate Stella Beloš i Iva Peručić.

„Okolo“ su pokrenule 2018.godine Ana Mikin i Tina Kovačićek u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Pjevajuća šuma u Parku Bele IV., vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir –samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Od 20. do 30. kolovoza svi su svi pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street artintervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga. Upoznajte grad iz neke druge perspektive i narativa.

Naslovna fotografija: Akrobatkinje – Foto: Ernest Mazarekić


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN