Kreće Zadar Outdoor Festivala, jedan od naših najboljih outdoor manifestacija

Zadar Outdoor Festivala ( ZOF ) jedan od naših najbolji outdoor manifestacija, a koja će se odvijati ovoga vikenda, 25. i 26. rujna na otoku Ugljanu. Organizirati jednu ovakvu...

Zadar Outdoor Festivala ( ZOF ) jedan od naših najbolji outdoor manifestacija, a koja će se odvijati ovoga vikenda, 25. i 26. rujna na otoku Ugljanu.

Organizirati jednu ovakvu i kompleksnu manifestaciju, kao i bilo koju drugu, u pandemijsko vrijeme je bilo više nego izazovno. Radi se o velikoj tehničkoj i logističkoj organizaciji , te ne možeš sve pokrenuti u jedan dan. Nažalost ove godine kao i prošle godine, nitko nije znao što očekivati, a kamoli dugoročno planirati. Iako je prošle godine bio prvo prolongiran, pa otkazan ZOF, a neizvjesnost održavanja bila je i ove godine, ipak su organizatori odlučili održati manifestaciju, što je odlična vijest.

Na ZOF-u možete sudjelovati u četiri različite sportske discipline: Trailu Otoka maslina (5, 10 i 21 km), kajak utrci, SUP utrci i brzinskom penjanju. Ono što je važno za istaknuti, Zadar Outdoor Festival jednako je zanimljiv i prilagođen kako rekreativcima u punoj fizičkoj spremi, tako i obiteljima s djecom koji žele provesti dan u prirodi i pritom se opustiti i dobro zabaviti. Tako osim natjecateljskih disciplina, organizirane su razne radionice, poput plesne radionice Kizombe, kajaka za djecu, joge te radionica sportskog penjanja. 

„Čuvamo prirodu za buduće trkače“ glavni je moto ZOF-a pa je cijeli Festival „plastic-free“ a medalje su ekološke i drvene. 

“Kod organizacije Zadar Outdoor Festivala posebnu pažnju posvetili smo očuvanju prirode Otoka Ugljana, pod motom „Čuvamo prirodu za buduće trkače! Tako svim natjecateljima savjetujemo da nose svoje boce za vodu koja se može višekratno koristiti. Kod posluživanja hrane koristimo samo reciklirajuće materijale, naš je Festival potpuno „plastic-free.“ Najbržim natjecatjeljima uz medalje, koje su ekološke i izrađene od drveta, poklanjamo i sadnicu masline. Ukoliko je kod svoje kuće nemaju gdje posaditi mogu je donirati Općini Preko te ju zasaditi u budući Mediteranski vrt iznad mjesta Preko, uz vodosabiralište „Stonovac“ koje je izgrađeno 1924. godine, kao najveće vodosabiralište na ovom području i prekrasan je vidikovac. Tako će svake godine imati dodatnu motivaciju za sudjelovanje na našem Festivalu i doći „baciti oko“ kako napreduje rast njegove masline. Posebnu pažnju posvetili smo i ručku za sve natjecatelje nakon traila, pa smo se odlučili za autohtono jelo ovog kraja – Čičvardu spremljenu na domaćem maslinovom ulju”, poručuje Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala.

Svima je jasno kolika je važnosti manifestacija, pogotovo poput ZOF-a, za produženje turističke sezone, kao i daljnji razvoj aktivnog turizma po kojoj je Zadarska regija poznata. 

Zahvaljujem se organizatorima Zadar Outdoor Festivala što su odlučili većinu ovogodišnjeg izdanja Festivala organizirati upravo u Preku na otoku Ugljanu. Nadam se da ćemo i sljedeću godinu nastaviti suradnju jer vjerujem da će biti dobra i uspješna, i da će svake godine na Festivalu sudjelovati sve više ljudi. Nama je to bitno i radi produženja sezone i aktivnog turizma, ali i cijele infrastrukture koju smo gradili posljednjih četiri-pet godina; probijanje biciklističkih staza, puteva, odmorišta, vidikovaca i svih poučnih planinarskih staza koje smo radili te Željinu Liticu za sportsko penjanje koju smo opet aktivirali, tako da nam je bitno da to sve zaživi i da Avantura otok postane u pravom smislu riječi „avantura. izjavio je Jure Brižić, načelnik općine Preko.

Zadar Outdoor Festival je nastavak na sve ovo što radimo posljednjih godina na otoku Ugljanu. Stavljen je akcent na aktivni odmor, uz obiteljski odmor koji se odvija u srcu sezone u mjesecu srpnju i kolovozu. Svi naši napori u razvoju aktivnog turizma zadnjih godina doprinijeli su dolasku većeg broja aktivnih gostiju na otok Ugljan; primjerice sad u mjesecu rujnu imamo povećanje u odnosu na lani od 200%, a ako uspoređujemo s 2019. godinom, opet imamo rast od oko 10%, što je super. Nastojat ćemo i dalje razvijati infrastrukturu za aktivni odmor, surađivati sa Zadar Outdoor Festivalom kao i do sada i u budućnosti biti suport i u nekim drugim događajima, kao što su biciklističke utrke, gdje želimo promovirati biciklističke staze, pa čak i povezati se s Pašmanom, da to bude jedna velika manifestacija koja će spojiti oba otoka” poručio je je Ivan Košta, direktor TZ Preko.

Dva tjedna kasnije, u subotu 9. listopada Zadar Outdoor Festival nastavlja se još jednim zanimljivim trailom – Ravni kotari. Više inforamcija o Zadar Outdoor Festivalu može saznati putem linka


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN