Krediti za likvidnost su jedina prava mjera za spas poduzetnika. Mjera koju svi čekaju kao slamku spasa

Krediti za likvidnost gorući su problem gospodarstva i jedina prava šansa da poduzetnici prežive ovu godinu, pogotovo u sektoru turizma. Svi traže sam jedno – ne besplatan novac, nego...

Krediti za likvidnost gorući su problem gospodarstva i jedina prava šansa da poduzetnici prežive ovu godinu, pogotovo u sektoru turizma. Svi traže sam jedno – ne besplatan novac, nego mogućnost da se zaduže preko HBOR-a ili Hamag Birco-a ili da država osigura određena jamstva, kako bi se poduzetnici mogli zadužiti preko komercijalnih banaka.

To je najveća pomoć poduzetnicima, a pogotovo turističkom sektoru koji je među najviše pogođenim industrijama, koju svi željno iščekuju. Iako se čini logično te što svi sektori traže upravo tu mjeru i čekaju je kao slamku spasa, do sada nije bilo velikih pomaka na tu temu. Dosadašnje mjere su hvalevrijedne i dobro pogođene, no iste neće spasiti poduzetnike.

Problem je što nema cashflow-a tj. što će turističko tržište tek prvi promet može očekivati na proljeća 2021. godine, a treba do tada preživjeti. Također, treba naglasiti kako su sve dosadašnje mjere bila fokusirane na očuvanje radnih mjesta tj. na zaposlenike, a ne na same poduzetnike i očuvanje tvrtke.

Upravo na tu temu u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak čelnika HGK i Hamag Bicro-a, a glavna tema razgovora je bila poboljšanje međuinstitucionalne suradnje s naglaskom na ubrzavanje i pojednostavljivanje procedura oko dodjele kredita za očuvanje likvidnosti. 

Kao poslovne institucije moramo vidjeti kako možemo dodatno poboljšati našu suradnju, a  prije svega smo vam htjeli prenijeti pitanja i prijedloge naših članica. Jedna od najaktualnijih tema su krediti Hamag Bicro-a i HBOR-a čija se dodjela mora ubrzati i pojednostaviti jer poduzetnicima nasušno trebaju sva moguća sredstva za očuvanje likvidnosti. Imamo dosta konstruktivnih prijedloga koje ćemo vam prenijeti kako bi u što većoj mjeri olakšali život poduzetnicima“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Kako ističu iz HGK, putem svojih Županijskih komora sakupili su zahtjeve gospodarstvenika iz cijele Hrvatske te ih strukturirala i prenijela Hamag Bicro-u. Poduzetnici, između ostalog, traže produženje rokova za kredite, refinanciranje postojećih obaveza, a muči ih i to mogu li se sredstva Hamag Bicro-a koristiti uz potpore za očuvanje radnih mjesta. Problem je što na ta pitanja dobivaju kontradiktorne odgovore iz različitih institucija. 

Mi sve naše projekte komuniciramo i otvoreni smo za sve sugestije i prijedloge kako poboljšali i ubrzali svoj rad, naročito kad dolaze od tvrtki. Nažalost, imali smo situaciju da nam je u kratkom roku došla enormna količina zahtjeva koja je naše kapacitete opteretila do krajnjih granica. Unatoč tome, već idućeg tjedna ćemo završiti obradu svih zahtjeva za tzv. covid kreditima, kojih je bilo preko 5500“, kazao je predsjednik uprave Hamag Bicro-a Vjeran Vrbanec, uz napomenu da je, prema njihovim podacima, Hamag Bicro u korona krizi plasirao više sredstava nego sve poslovne banke i HBOR zajedno.

Burilović je poručio kako već sada moramo razmišljati o financijskim instrumentima koje možemo ponuditi gospodarstvu ubuduće, a zajednički je zaključeno da treba raditi na poboljšanju komunikacije institucija s poduzetnicima, kako bi bili što informiraniji o mogućnostima koje im se nude. 

HGK je po tom pitanju ponudila sve svoje kapacitete kako bi se informacije što direktnije i jasnije prenijele gospodarstvenicima, ističe Burilović te dodaje:

Mi tu možemo puno pomoći kroz našu mrežu Županijskih komora te poslovna Udruženja i Zajednice. Također, imamo u sklopu Digitalne komore modul e-financiranje sa svim natječajima, od EU do lokalne samouprave, i ponudama svih poslovnih banaka. U sklopu toga možemo staviti i rubriku s ponudom Hamag Bicro-a i tako se dodatno digitalno povezati“, zaključio je Burilović. 

Pohvalno za otvoren dijalog, no poduzetnici nemaju više vremena čekati, čekaju već pola godine konkretne korake po tom pitanju, a također banke i leasing kuće također žele naplatiti svoja potraživanja. Ovo je izvanredna situacija, te su nam potrebi izvanredni koraci tj. hitne konkretne odluke.

Foto: Francis Desjardins from Pexels

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN