Krenuli letovi prema Zadru. Hrvati i Nijemci čine polovicu gostiju

Od prvog dana srpnja napokon su prema Zadru poletjeli zrakoplovi niskotarifnih kompanija. Tako je i 5.270 turista koji su 2. srpnja posjetili Zadar (lani na isti dan 14,6 tisuća)...

Od prvog dana srpnja napokon su prema Zadru poletjeli zrakoplovi niskotarifnih kompanija. Tako je i 5.270 turista koji su 2. srpnja posjetili Zadar (lani na isti dan 14,6 tisuća) ili 36 posto ostvarenja prošlogodišnjih brojki.

To nam govori kako se iako na razini dnevnog praćenja, turistički promet pomalo oporavlja te kako “slučaja Adria Tour” nije ostavio dugotrajne negativne posljedice na Zadar. Barem prema trenutnim podacima.

Ryanair, najveći europski zračni prijevoznik, leti s 10 linija iz / za Zadar s od početka srpnja. Također, Poljski nacionalni avioprijevoznik LOT također je jučer sletio u Zadar, a let iz Varšave za Zadar prometovati će jednom tjedno. Kao i mnogi drugi.

Zračna luka Zadar

Zadar je tako prema podacima sustava eVisitor na šestom mjestu po turističkim dolascima u Republici Hrvatskoj od početka godine do kraja lipnja (43 tisuće dolazaka). Najveći dio posla odrađen je u objektima u domaćinstvu (42 posto) i hotelima (32 posto), dok su kampovi, nekomercijalni smještaj i ostali ugostiteljski smještaj s dodatnih 26 posto prometa statistički popunili ukupne brojke.

Jasno, svi ovi podaci daleko su od prošlogodišnjih rekordnih brojki turističkog prometa u Zadru, ali s obzirom na pandemijske okolnosti u ožujku, travnju i svibnju te činjenici da se turizam tek počinje događati, nisu katastrofalni, pogotovo nakon “slučaja Adria Tour”

Kada su u pitanju noćenja domaćih i stranih gostiju za isti šestomjesečni period, Zadar sa 150 tisuća noćenja drži devetu poziciju u Hrvatskoj ispred Splita, Opatije, Crikvenice i drugih destinacija.

Pad turističkog prometa je značajan, ali u slučaju Zadra nije baš toliko katastrofalan. Naravno, svi iščekujemo što brži oporavak turističkog prometa radi značaja turizma u gospodarstvu Zadra i cijele države, pa je činjenica kako najveći dio europskih zemalja Hrvatsku doživljava kao sigurnu destinaciju, sada zaista ohrabrujuća. Čini se kako bolje brojke možemo očekivati tijekom srpnja i kolovoza kada će u vrijeme godišnjih odmora mnogi krenuti prema turističkim odredištima izvan svojih zemalja, ali možemo očekivati i značajan dolazak domaćih gostiju. Za Zadar je pogotovo od velikog značaja ponovna uspostava zračnog prometa” naglašavaju u zadarskoj Turističkoj zajednici.

Tako se pri usporedbi s lanjskim brojkama turističkog prometa u Zadru, lipanjskih 30 posto udjela u noćenjima te 25 posto u dolascima, u okolnostima kada većina europskih država još uvijek nije bila otvorila svoje granice, zaista ne čini toliko lošim. A to je i u okvirima na nacionalnoj razini kao i očekivanim te prognozama prije početka sezone. Sigurno kako bi svi prije početka turističke sezone odmah potpisali 30% prometa, a sve preko toga bit će odličan rezultat u ovoj neizvjesnoj godini.

Hrvati i Nijemci čine polovicu gostiju u Zadru

Tijekom lipnja najviše turističkih noćenja u Zadru ostvarili su Hrvati s udjelom u ukupnim noćenjima od 30 posto, a nakon domaćih gostiju najbolji su bili Nijemci s udjelom od 22 posto, potom Austrijanci s 13 posto, Slovenci s 11 posto, Česi s 5 posto, Mađari s 3 posto, dok su gosti iz Poljske, Slovačke, Italije te Bosne i Hercegovine imali po 2 posto udjela u ukupnim noćenjima.

Domaći su turisti tako ostvarili nešto više od 22 tisuće noćenja, dok su inozemni gosti imali oko 51 tisuću noćenja. Kada je riječ o organizaciji turističkih dolazaka, 79 posto gostiju došlo je individualno, dok je 21 posto turista u Zadar stiglo posredstvom turističkih agencija.     

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN