Kristjan Staničić u Tallinu ponovno izabran za potpredsjednika ETC-a

Europska komisija za putovanja pokreće svoj klimatski akcijski plan

Autor:  HrTurizam.hr

25. svibnja 2023.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ponovno je izabran za potpredsjednika Europske putničke komisije (European Travel Commision - ETC), najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi kojeg čine 35 nacionalnih europskih turističkih organizacija, kao i pridruženi članovi među kojima su agencije, pružatelji usluga u turizmu te prijevoznici.

Novosti su to sa 105. sastanka Opće skupštine ETC-a, odnosno 108. sastanka Odbora direktora ETC-a, koji su se održali u Tallinu u Estoniji.

Zahvaljujem kolegama na ukazanom povjerenju i prilici da svi zajedno nastavimo raditi na unaprjeđenju europskog turističkog sektora, odnosno na promociji Europe kao jedinstvene turističke destinacije. Iza nas su vrlo izazovna vremena, no pokazali smo kako se brzim odlukama, ciljanom promocijom i kvalitetnom ponudom može postići brz i stabilan oporavak turizma. Određeni izazovi i dalje postoje, međutim svjedočimo povratku razine putovanja iz pretpandemijskog razdoblja te ćemo u sklopu aktivnosti ETC-a učiniti sve da ovaj pozitivan trend rasta zadržimo i u budućnosti“, izjavio je direktor Staničić.

Uz direktora Staničića, koji je imenovan potpredsjednikom ETC-a, Miguel Sanz iz Španjolske izabran je za predsjednika ETC-a, dok je u svojstvu potpredsjednika još imenovana Magda Antonioli iz Italije. Uz nova imenovanja na sastancima se raspravljalo i o Godišnjem izvješću ETC-a za 2022. godinu, članarinama za razdoblje od 2024. do 2027. godine, a odobren je i strateški okvir ETC-a do 2030. godine.

Etc 3

U Tallinu je održan i Industrijski forum pod nazivom „Climate change mitigation for tourism“ na kojem se raspravljalo o štetnim utjecajima klimatskih promjena na turizam, a predstavljen je i Akcijski plan za klimu ETC-a u sklopu kojeg je predviđeno značajno smanjenje emisija generiranih radom ovog udruženja do 2030.

U sklopu plana je istaknuta i snažna podrška angažmanu u klimatskim akcijama koje će provoditi nacionalne turističke organizacije europskih zemalja i članica ETC-a. 

ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Bruxellesu, a uz nacionalne europske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prijevoznike i druge pružatelje usluga u turizmu.

Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na razini Europske unije te daljnje promicanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Hrvatska turistička zajednica aktivno sudjeluje u radu ETC-a kroz brojne kampanje, povlačenje sredstava iz EU fondova te kroz suradnju s državama članicama i predstavništava HTZ-a na dalekim tržištima.

ETC planira prepoloviti svoje operativne emisije do 2030. i podržati svoje članove na putu do Net Zero

Etc climate action plan

Kako bi se odgovorilo na hitnost klimatskih mjera, plan ETC-a se obvezuje na prepolovljenje emisija generiranih radom članica do 2030., kao i na podršku angažmanu u klimatskim akcijama među nacionalnim turističkim organizacijama (NTO) članicama.

Kao potpisnik Glasgowske deklaracije o klimatskim mjerama u turizmu, ETC shvaća da je odnos između turizma i klimatskih promjena neupitan. Turistička industrija ima i odgovornost i priliku zaštititi resurse o kojima ovisi, uključujući prirodni okoliš, divlje životinje i kulturnu baštinu koja oživljavaju iskustva putovanja.

Govoreći o pokretanju Akcijskog plana za klimu ETC-a, predsjednik ETC-a Luís Araújo rekao je kako rješavanje izazova klimatskih promjena, izgradnja otpornijeg i regenerativnijeg sektora te obnova i revitalizacija destinacijskih resursa trebali bi biti prioritet i odgovornost za sve dionike u turizmu. "S ovim sveobuhvatnim planom, ETC ne samo da teži postizanju ugljične neutralnosti u svom poslovanju, već i osnaživanju članova ETC-a da poduzmu hrabre klimatske akcije i nadahnu industriju prema utjecajnim inicijativama.”

Na operativnoj razini, ETC će se usredotočiti na smanjenje otiska uzrokovanog njegovim operativnim aktivnostima, ciljajući na svoje žarišne točke emisija: poslovna putovanja, događaje i putovanja FAM-a i utjecajnih osoba. Cilj organizacije je dostići Net Zero prije 2050. godine.

Nekoliko ključnih inicijativa uključenih u Klimatski akcijski plan su sljedeće: godišnje smanjenje emisija od 7% kako bi se postigao međucilj za 2030, uspostava Radne skupine za klimatske akcije unutar organizacije, razvoj plana za poboljšanje vještina i znanja članova ETC-a u klimatskim akcijama, stvaranje online platforme za članove ETC-a za razmjenu primjera najbolje prakse i studija slučaja te alata za klimatske akcije.

Prilog: ETC CLIMATE ACTION PLAN 

Foto: HTZ / ETC

Autor:  HrTurizam.hr

25. svibnja 2023.