Krk na putu do “zero waste” certifikata ili prvog europskog Zero Waste otoka

Sedam jedinica lokalne samouprave (JLS) na Krku steklo je status kandidata za “zero waste grad/općinu”, što je prvi korak prema punopravnoj certifikaciji najboljih praksi u EU. Udruga Zelena akcija...

Sedam jedinica lokalne samouprave (JLS) na Krku steklo je status kandidata za “zero waste grad/općinu”, što je prvi korak prema punopravnoj certifikaciji najboljih praksi u EU.

Udruga Zelena akcija i komunalno društvo Ponikve eko otok Krk održali su konferenciju za medije u gradu Krku na kojoj je sedam JLS s otoka Krka (Grad Krk te općine Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat, Malinska – Dubašnica), usvojilo Odluku o implementaciji “zero waste” strategije maksimalnog smanjenja otpada te povećanja ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja.

Otok Krk već godinama spada u sam vrh odvojenog prikupljanja i održivog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, unatoč velikim izazovima zbog veoma izražene turističke sezonalnosti. Logičan sljedeći korak jest pridruživanje međunarodnoj strategiji „zero waste“, koja promiče ispunjenje visokih ciljeva primjenom brojnih učinkovitih mjera u skladu s javnim interesom, zaštitom okoliša i prioritetima u hijerarhiji gospodarenja otpadom.

Odluka definira ambiciozne petogodišnje ciljeve od 70 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenje količine ostatnog otpada sa 235 kg na 150 kg po stanovniku (uključujući turiste), navode iz Udruge Zelena akcija.

Uz to, komunalno poduzeće Ponikve osigurat će uvjete da se na Krku implementiraju različiti modeli smanjenja količina otpada koji nastaje. Zelena akcija je za JLS na Krku izradila analizu s preporukama za daljnji razvoj održivog sustava gospodarenja otpadom. Provedbom tih preporuka i ispunjenjem definiranih ciljeva, JLS na Krku postat će još prepoznatljivije u društvu najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom i steći uvjete za punopravnu certifikaciju, koju dodjeljuje mreža Zero Waste Europe.

U planu je i izrada studije utjecaja turizma na sustav gospodarenja otpadom te provedba aktivnosti na promicanju kućnog kompostiranja, podjelom kompostera i kvalitetnom edukacijom građana.

/ / / E-bicikli postaju standard svake turističke destinacije. Na otoku Krku gostima na raspolaganju 80 električnih bicikala

/ / / Projekt „Plava vreća“ s otoka Krka kao odličan primjer očuvanja čistoće mora

Otok Krk – energetski samostalan i klimatski neutralan 

Otok Krk je odavno predvodnik zelene ekonomije, te se ne radi samo o gore spomenutom prjektu, nego o strateškoj odluci otoka da bude što je više moguće energetski samostalan.

Tako i kroz projekt IKRE – Island Krk Renewable Energy podupire otok Krk na putu da postane CO2 neutralan i energetski samostalan. Partneri su Grad Krk i EARA – European Asbestos Risk Association, a voditelj projekta Eko Kvarner.

Projekt financiran iz fonda EUKI provodi se od 2018. do 2021. godine, a dio je šire strategije održivosti otoka Krka čiji zajednički cilj postizanja nulte emisije CO2 do 2030. godine podupiru sve otočne jedinice lokalne samouprave.

Projektni cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova. Smanjenjem ovisnosti o energiji dobivenoj iz fosilnih goriva doprinosi se tome cilju, i to konkretno postavljanjem (minimalno) 250 malih solarnih elektrana na krovove privatnih kuća. Kroz projekt je oformljen informacijski ured za savjetovanje građana o solarnim elektranama i energetskoj učinkovitosti. EARA kao partner ima ulogu edukacije i stručnog savjetovanja o koordiniranim akcijama uklanjanja azbestnih ploča i postavljanja solarnih panela. U okviru projekta predviđene su i izobrazbe instalatera fotonaponskih sistema.

Krk tako postaje model održivosti i uspješne energetske tranzicije drugim otocima te primjer da karbonska neutralnost i turizam ne trebaju biti međusobno isključivi.

Naslovna fotografija: Zero Waste Europe / Izvor: Zelena akcija

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN