Kroz NPOO ulaže se u 13 kapitalnih projekata za razvoj zdravstvenog turizma

U prvom koraku financirati će se ukupno 13 kapitalnih projekata.

Autor:  HrTurizam.hr

20. siječnja 2024.

​U Koprivnici su u petak dodijeljene prve Odluke o financiranju projekata zdravstvenog turizma iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ( NPOO ), vrijedne 57 milijuna eura.

Ministarstvo turizma i sporta financirat će pet kapitalnih projekata zdravstvenog turizma u županijama koje su potpisnice Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku, a jučer su dodijeljene Odluke za projekte koji će se financirati putem NPOO-a i to rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma s potporom od 10,1 milijuna eura, gradnja bazena i hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice s odobrenom potporom od 16,5 milijuna eura, unaprjeđenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva - Varaždinske Toplice s odobrenom potporom od 17,1 milijuna eura te unaprjeđenje ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica kroz razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti s potporom od 13,2 milijuna eura.

Uz ove projekte, od županija potpisnica Razvojnog sporazuma za sjeverozapadnu Hrvatsku financirat će se i projekt bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu Terme Bjelovar, za što su sredstva osigurana u Državnom proračunu RH.

Analize koje je Ministarstvo turizma i sporta izradilo tijekom pripreme Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine pokazale su kako je razvoj turizma, osobito na kontinentu, potrebno potaknuti kroz kapitalna ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, čime se potiče razvoj funkcionalnih regija kroz lance vrijednosti. To je potvrdila i analiza Ekonomskog instituta u Zagrebu koja je pokazala da ulaganje u zdravstveni turizam od 60 milijuna eura može kratkoročno generirati dodatnih 1,13 milijardi eura investicija.

Vlada je stoga iz NPOO-a osigurala rekordni iznos od 61,7 milijuna eura putem kojih će se ukupno financirati šest projekata, uz već nabrojene to je i projekt unaprjeđenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma - WELLTUR NAFTALAN i rekonstrukcija zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma, te još dodatnih 60 milijuna eura u Državnom proračunu kako bi se financirali svi projekti koji su zadovoljili kriterije u natječaju Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, u grupi zdravstveni turizam.

To su, uz već spomenuti projekt Bjelovarskih toplica još projekt Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru za poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu, ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapie Crikvenica u cilju razvoja lječilišnog i wellness turizma, revitalizacija lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju, rekonstrukcija, prenamjena i uređenje kompleksa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos u funkciji lječilišnog i wellness turizma, zatim projekt Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način te projekt Biokovka 5.0 - zelena i digitalna tranzicija specijalne bolnice Biokovka u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma visoke dodane vrijednosti.

Tako će se u prvom koraku financirati ukupno 13 kapitalnih projekata na području cijele Hrvatske u ukupnom iznosu većem od 120 milijuna eura.

U sljedećem koraku financiranje za zdravstveni i aktivni turizam osigurano je i kroz Višegodišnji financijski okvir u iznosu od 90 milijuna eura, a također, novim Zakonom o turizmu osigurano je financiranje za projekte od posebnog značaja za razvoj destinacija iz Fonda za turizam. To su projekti za koje nositelj može biti turistička zajednica, grad, općina i županija te javne ustanove u njihovom većinskom vlasništvu ili u većinskom vlasništvu RH.

Naslovna fotografija: Specijalna bolnica Naftalan

Autor:  HrTurizam.hr

20. siječnja 2024.