Kuće za odmor s pričom zaslužne za sve više noćenja stranih turista u Varaždinskoj županiji

U Varaždinskoj županiji trenutno je 56 certificiranih smještaja s oznakom „Kuće za odmor s pričom“, a svi su okupljeni kroz jednu web platformu i jedna vizualni identitet.

Autor:  Goran Rihelj

6. ožujka 2023.

Varaždinska županija postala je cjelogodišnja destinacija poželjna domaćim i stranim turistima. 

Kako ova izjava drži vodu, govore i jasni pokazatelji za 2022. godinu. Također, iz statističkih podataka Varaždinske županije vidljiv je jedan zanimljiv trend.  Naime, strani turisti su prestigli domaće goste u broju noćenja.

Kako navodi direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Goran Mališ radi se o gostima iz zapadnog djela Europe koji oduševljeni njihovim smještajem u kućama za odmor. Točnije radi se o projektu „Kuća za odmor s pričom“ koji je odličan pozitivan primjer strateškog razvoja destinacije, kao i primarne zadaće turističke zajednice. Manu ili slabost pretvorili su u prednost te time i stvorili novo tržište.

Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2022. godine na području Varaždinske županije ostvareno ukupno 89.275 dolazaka (54,30 % strani i 45,70 % domaći turisti) i 206.575 noćenja (52,02 % strani i 47,60 % domaći turisti) što je 21% više dolazaka i 35% više noćenja u odnosu na 2021. godinu.

Posebni značaj ima podatak da je ostvareni broj noćenja u 2022. godini čak za 10% veći u odnosu na pretpandemijsku i rekordnu 2019. godinu, te je po prvi puta premašeno 200.000 noćenja što je svakako povijesni rezultat, naglašava Mališ.

Podaci potvrđuju kako se odluka o razvoju i brendiranju kuća za odmor pokazala više nego opravdana. Dapače, pokazao je kao pun pogodak i zamašnjak turizma u Varaždinskoj županiji. 

Također je važno napomenuti da se nastavlja trend iz 2021. godine, te broj noćenja stranih turista i u 2022. godini premašuje broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti, što je svakako zanimljiv podatak obzirom da su domaći turisti do sada uglavnom imali primat u tom segmentu.

"To je definitivan dokaz kako područje Varaždinske županije postaje sve zanimljivija turistička destinacija na europskoj i svjetskoj razini. Prema zemlji porijekla, najviše noćenja ostvarili su domaći turisti – 94.988 noćenja. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 24.538 noćenja, zatim iz Poljske - 10.525 noćenja, Slovenije – 8.757 noćenja, Slovačke – 6.594 noćenja, Austrije – 6.174 noćenja, a zanimljivo je da su se u prvih 6 inozemnih zemalja po prvi puta svrstali turisti iz Nizozemske sa velikih 5.236 noćenja. Slijede turisti iz Češke, Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Indije, Mađarske." istaknuo je Mališ i dodao kako su s takvim brojkama iznimno zadovoljni, a na TZ-u je da i dalje radi na promociji i jačanju turizma u Varaždinskoj županiji.

New project 2

Varaždinska županija je pozitivan primjer brendiranja ruralnog smještaja, dapače, najbolji u Hrvatskoj. Trenutno imaju 56 certificiranih smještaja s oznakom „Kuće za odmor s pričom“, a svi su okupljeni kroz jednu web platformu i jedna vizualni identitet.

Radi se o jedinstvenog katalogu, jedinom takvom u kontinentalnoj Hrvatskoj, koji na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku poziva goste na boravak, ali i istraživanje i upoznavanje ljepota varaždinskog kraja.

Zanimljivo je da su upravo razvojem ovog projekta mnoge nekadašnje vikendice, tradicijske kuće i gospodarske zgrade na prekrasnim zelenim varaždinskim brežuljcima, postale danas prepoznatljiv brend i sinonim za kvalitetu privatnog smještaja u Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj.  

U Varaždinskoj županiji prvo su napravili certificirani program brendiranja, brend priču, sufinancirali otvaranje novih i podizanje kvalitete ciljanog smještaja kuća za odmor, ciljane sufinancirali otvaranje bazena, educirali vlasnike, povezali poljoprivredne proizvođače varaždinskog kraja s Kućama za odmor kroz takozvane „Varaždinske kištrice“, napravili web platformu i katalog te sada zaokružen turističkog proizvod promoviraju.

Danas je to najbolji primjer brendiranja ruralnog smještaja u Hrvatskoj. A priča ide dalje i ove godine s novim ciljanim bespovratnim potporama.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za 2023. godinu

Varaždinska županija i ove godine nastavila je sa sufinanciranjem turističkih projekata s ciljem poticanja otvaranja novih smještajnih objekata, podizanja kvalitete postojećih i pokretanja novih turističkih sadržaja i atrakcija, a za koji je ove godine osigurano 172.540 eura.

Prošlogodišnji rekordni rezultati, s ostvarenih više od 206 tisuća noćenja i 89.000 dolazaka gostiju u našoj županiju, dokaz su važnosti kontinuiranog ulaganja u turističku infrastrukturu i sadržaj, što je i osnovni cilj ovog Javnog poziva kojim se svakako doprinosi turističkom razvoju i prepoznatljivosti Varaždinske županije, istaknuo je Mališ i naglasio kako je za ovu godinu poseban naglasak stavljen na razvoj agroturističke ponude

Novosel dron 12 large 1030x487
TOP HILL NEST / myvarazdinholiday.com

Potpore se dodjeljuju kroz četiri mjere, a Varaždinska županija će sufinancirati do maksimalno 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Prva mjera odnosi se na već postojeće iznajmljivače, koji imaju rješenje o kategorizaciji objekata. Druga mjera tiče se fizičkih i pravnih osoba koje svoju registriranu poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju turističkim djelatnostima poput kušaonica, agro-turizma, izletišta.

Treća mjera također je namijenjena fizičkim i pravnim osobama i to onima koji su svoju registriranu turističku djelatnost obogatili dodatnim razvojem interaktivnih vizualnih ili umjetničkih atrakcija. Četvrta mjera namijenjena je početnicima, odnosno fizičkim i pravnim osobama koje tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti, a javljaju se s ciljem registracije novih smještajnih kapaciteta.

Kao i prošle godine, prihvatljivi troškovi su manji građevinski i zemljani radovi, ulaganje u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje, uređenje i opremanje interijera objekta, ulaganje u bazene, saune, hidromasažne bazene, promociju, trošak restauracije i obnove autohtonih objekata ili namještaja, trošak izgradnje ekološkog dječjeg igrališta, ulaganja u obnovljive izvore energije, uvođenja centralnog grijanja, trošak hortikulturnog uređenja okoliša, uređenja kupaonica i sanitarnog bloka te opremanja pješačke ili poučne staze na vlastitom imanju.

Namjerno sam podebljao troškove koji su drugačiji od drugih, kao i važnost gradnje bazena. Bez bazena u kućama za odmor, teško se ista kuća može i probiti. Iako su današnji standardi i trendovi u domeni dodatnih usluga kuća za odmor puno širi te kuće za odmor imaju biljar, stolni tenis, saune, hidromasažne bazene itd...

277528279 508601400892714 738890641028007669 n
Foto: Kuća za odmor Podvezanec 

Jer ako u destinaciji kroz par godina dobijemo 20-30 i više bazena u kućama za odmor, e to je već veliki kapital. Dokaz kako se ciljanim potporama može direktno utjecati na razvoj destinacije. 

Tri nove turističke zajednice područja u Varaždinskoj županiji

Prošle godine osnovane su i tri nove turističke zajednice područja, Sjever zagorja, Centar svijeta i Varaždinski bregi, što predstavlja veliki korak naprijed u okrupnjavanju i povezivanju turističke ponude cijele Županije.

U 2023. godini pokreće se nekoliko velikih projekata koji se svojom važnošću i veličinom tiču turizma na našem području navodi Mališ i ističe: "Radi se o projektu „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“ koji se odnosi na tematske staze i šetnice u Arboretumu, zatim rekonstrukcije i unutarnje opremanje bazena Minerve u Varaždinskim Toplicama kroz prijavu na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, projektira se Centar za posjetitelje Gaveznica-Kameni vrh, a uskoro nas očekuje i završetak Centra za posjetitelje u podrumu naše Županijske palače. Uz sve to gradovi i općine s područja Varaždinske županije također prijavljuju niz programa i projekata koji su vezani za područje turizma, a upravo je završio i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za ovu godinu." zaključuje Mališ.

Naslovna fotografija: TZ Varaždinske županije 

 

Autor:  Goran Rihelj

6. ožujka 2023.