WRC Croatia Rally 2024 održava se od 18. do 21. travnja te opet prolazi kroz pet županija

Za WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja.

Autor:  HrTurizam.hr

27. ožujka 2024.

Već tradicionalno, Croatia Rally počinje Ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljane sve posade ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred INA Poslovne zgrade u Novom Zagrebu. 

Trasa natjecanja i ove godine prolazi kroz pet županija - Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te kroz grad Zagreb.

Četvrto izdanje

Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.

/// WRC Croatia Rally: Počinju pregovori za novi ciklus natjecanja od 2025. do 2027.

"Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja", istaknuo je u najavi ovogodišnjeg WRC Croatia Rallyja, Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora.

Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog, nastavlja. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde.

"Ne treba zaboraviti ni Tanaka, Katsutu, Fourmauxa... Sve su to sjajni vozači koji će brojnu publiku držati napetom od prvog do posljednjeg zavoja", poručuje Šaškin.

/// Čak 73 posto ispitanika iz Hrvatske smatra kako vrijedi trošiti na iskustva

Najveća sportska manifestacija u Hrvatskoj

Čak 22 posade stižu u Rally2 konkurenciji, koju će predvoditi Francuz Yohan Rossel, Finac Sami Pajari i Španjolac Pepe Lopez.

Croatia Rally druga je postaja Junior WRC-a, gdje će se za bodove boriti 18 vozača, među kojima je trenutačno najbolje plasirani u poretku prvenstva Estonac Romet Jürgenson koji trenutačno drži drugu poziciju. 

I ove godine prijavio se značajan broj hrvatskih vozača. Njih sedam okušat će se sa snažnom konkurencijom. Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.

/// WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura

"Croatia Rally najveća je sportska manifestacija u Hrvatskoj s iznimno velikim i važnim učincima za sve regije u kojima se održava kao i za cjelokupno domaće gospodarstvo i turizam", izjavio je novoizabrani predsjednik HAKS-a Robert Markt

Cesta nije pista

Dodao je kako uz to ovaj događaj ima iznimno važan značaj i za automobilistički sport u Hrvatskoj budući da približava auto-moto sport građanima u strogo kontroliranim uvjetima uživanja u ovom adrenalinskom sportu.

"S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanjima inspiracija budućim generacijama mladih vozača u Hrvatskoj čime direktno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji. Još jednom u ime Hrvatskog auto i karting saveza, svih naših članova i članica u suradnji s organizacijskim odborom WRC Croatia Rallyja svim vozačima i posjetiteljima ovogodišnjih utrka želim poslati važnu poruku kako CESTA NIJE PISTA te kako su odgovorno ponašanje, poštivanje pravila i briga za ostale sudionike u prometu osnovna dužnost svih nas vozača", kazao je Markt.

Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtjevnosti izmješten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City. 

/// Gorski kotar spremno dočekuje prestižno automobilsko natjecanje

Foto: Uroš Modlic
Izvor: WRC Croatia Rally

 

Autor:  HrTurizam.hr

27. ožujka 2024.