Kulinarska Olimpijada: Hrvatska se vraća kući s 12 medalja. Dolazite na doček?

Tko kaže da nemamo kvalitetnu domaću radnu snagu – laže i očito nije otvorio oči van excel tablice i pogledao u svoje prirodno domaće dvorište. Budimo iskreni i priznajmo...

Tko kaže da nemamo kvalitetnu domaću radnu snagu – laže i očito nije otvorio oči van excel tablice i pogledao u svoje prirodno domaće dvorište.

Budimo iskreni i priznajmo si kako smo uništili struku ili glavni supstrat u turizmu – ljude tj. domaću radnu snagu koja je bila na zadnjem mjestu vrijednosti. Jednostavno smo degradirali struku, od konobar i kuhara do raznih profesionalaca i poduzetnika, često i izrabljivali domaću radnu snagu kroz prizmu jeftine radne snage, a glavni narativ je bio ako nećeš ti, ima na burzi ljudi koji će raditi jeftinije. Tek kada si sami priznamo uzrok problema, možemo krenuti naprijed.

No, kao i u svakom businessu, uvijek ima onaj tko će raditi jeftinije. No gdje to vodi? Upravo ovdje gdje smo sada. A kako je u turizmu usluga alfa i omega, a ljudi su najveći kapital i ključ uspjeha, mi smo se vodili excel tablicama koje nemaju emocije i dušu- tu toliko važnu varijablu.

Price vs Value / Autor: Nepoznat

Otvorile su se granice i ljudi su jednostavno otišli, i ne a priori za boljim plaćam, nego za boljim ukupnim radnim uvjetima. Odavno je dokazno kako plaća nije jedini faktor za zadržavanje zaposlenika, dapače, radni uvjeti i okolina unutar kompanije je puno vrijedna, nego samo faktor plaće. Naravno, uvijek ima i uvijek će biti pojedinci koji gledaju samo kroz financijski kontekst, i to je uredu, no ti nije pravilo, nego iznimka.

Hrvatski kuhari ponovo pokazali veliku kvalitetu i uspješno promovirali Hrvatsku

Tezi da imamo kvalitetnu radnu snagu najbolji je dokaz nova u nizu odličnih vijesti koja nam dolazi iz Kulinarske olimpijade iz Stuttgarta, gdje se hrvatska kulinarska reprezentacija, po četvrti puta, predstavila na Kulinarskoj olimpijadi koja se održala u Stuttgartu.

Kulinarska olimpijada je najveće i najprestižnije svjetsko kulinarsko natjecanje na kojemu se ove godine predstavilo preko trideset hrvatskih kuhara i slastičara u različitim natjecateljskim kategorijama.

Hrvatski predstavnici su opet zablistali među mnoštvom natjecatelja, njih više od 2.500 iz preko sedamdeset zemalja svijeta te se ponosno vraćaju kući s osvojene dvije timske i šest individualnih brončanih te četiri individualne srebrne medalje, a njihov je rad u živo pratilo preko 100.000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani gastro sajam koji se paralelno odvijao u 10 paviljona.

Foto: Hrvatski kuharski savez 

Vrijedi istaknuti kako se Nacionalni tim predstavio u dvije najprestižnije kategorije natjecanja: “Restoran nacija” gdje je pripremom svečanog menija od 3 slijeda u 6 sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju te „Chefs table“ gdje je za pripremu 7 slijedova jela za 12 osoba u 5 sati osvojio diplomu.

Srebrnom medaljom okitio se Ivan Đukić natjecanjem u individualnoj kategoriji Kulinarska artistika – clasic Thai style carving, dok je u istoj kategoriji Dražen Šafar osvojio diplomu. Ivan Đukić također je osvojio i brončanu medalju u kategoriji Kulinarska artistika – carving uživo.

Aktualna državna prvakinja u slastičarstvu, Sandra Jadek, briljirala je u individualnoj slastičarskoj kategoriji te je kući ponijela srebrnu medalju. Regionalni tim Varaždinske županije svoja je znanja i vještine predstavio u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te je za isti osvojio brončanu medalju. Srebrnu medalju osvojio je Dinko Tomašić, mlada nada hrvatskog kulinarstva, za nastup u individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu su osvojili Lovro Stančin, najmlađi hrvatski predstavnik, Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić. Antonio i Tomislav broncu su ponijeli i u kulinarskoj artistici, a u toj kategoriji srebrom se okitio Erich Glavica. Tim „Chef.hr“ predstavio se u kategoriji cateringa te je za svoj nastup primio diplomu.

Foto: Hrvatski kuharski savez 

Hrvatski natjecatelji su se u proteklih godinu dana kroz desetke okupljanja i treninga pripremali kako bi na ovoj najvećoj kulinarskoj pozornici predstavili hrvatsku gastronomiju.

Posebno su se trudili dati naglasak na autohtone hrvatske namirnice te su uspješno promovirali Hrvatsku kao gastronomsku destinaciju na našem glavnom emitivnom tržištu i odaslali najbolju pozivnicu prema potencijalnim turistima.

Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, održava se svake četiri godine i iziskuje velika odricanja, duge i naporne pripreme te je svaki član ekspedicije dao svoj maksimum kako bi sebe i Hrvatsku predstavio u najboljem mogućem svijetlu. Nije bilo lako, ali je vrijedilo, jer hrvatski kuhari i slastičari su uz osvojene medalje, kućama ponijeli i nova znanja i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s ponajboljim svjetskim kuharima te se motivirani za daljnji rad u struci. Novostečena znanja primjenjivat će i u svojim objektima te prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije te tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj” ističu iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Za kraj treba istaknuti, kako su najboljima proglašena Norveška te je ona novi Olimpijski pobjednik u kategoriji Nacionalnih timova, dok je Švedska imala najbolju juniorsku ekipu.

Za ove pobjednike nema dočeka, nema naslovnica… no kako onda očekivati da će sutra kada završe svoje formalno obrazovanje, ostati u Hrvatskoj? S druge strane, siguran sam da će ih inozemni poduzetnici već odavno kontaktirati, ako već nisu…

No, na nama je da stvorimo sustav vrijednosti i poslovanja da svi ovi mladi “svjetionici” žele ostati u Hrvatskoj, ne zbog domoljublja, nego zato toga jer imaju pozitivno poslovno okruženje, jer vide da mogu rasti i razvijati se, jer vide perspektivu, da budu cijenjeni i tek na kraju da za isto to znanje i vještine budu primjereno i zasluženo plaćeni.

Price vs Value

Ako želimo graditi turizam na kvaliteti, trebaju nam i kvalitetni radnici, a oni kao i u bilo kojem sektoru koštaju. Kvaliteta uvijek ima svoju cijenu, a upravo kvaliteta nam treba, a ne jeftina strana radna snaga iz Azijskih zemalja. 

Budućnost se ne gradi na uvozu radne snage, a bez domaće radne snage nema niti održivog razvoja. Država puna života, treba brinuti da ima djelatnike “pune života”.

Situacija je takva kakva je, okrenimo se budućnosti. Na nama svima je da se pokrenemo što prije i da probamo zadržati ove mlade kulinarske stručnjake u Hrvatskoj. Day One or One Day? Tko i kako? Nemamo vremena čekati, fokusirajmo se na #DayOne mindset, jer ako stagniramo i čekamo ustvari propadamo, a konkurencija ne spava.

POVEZANA VIJEST:

JESMO LI SPREMNI ZA OTVARANJE TRŽIŠTA RADA NJEMAČKE I AUSTRIJE?

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN