Kvarner napokon dočekao održavanje Svjetskog kongresa Skål International

Foto: Hotel Ambasador

Autor:  HrTurizam.hr

11. listopada 2022.

Danas je u Salonu Grada Rijeke najavljen program Svjetskog kongresa Skål International-a, koji se nakon 2005. godine ponovno održava u Hrvatskoj, na Kvarneru i to u Opatiji i Rijeci, od 13. do 18. listopada. 

Domaćin ovog prestižnog turističkog kongresa je Skål klub Kvarner, član Skål International-a najveće međunarodne turističke organizacije, koja objedinjuje direktore i menadžere iz svih turističkih sektora. 

Skål Klub Kvarner, koji na Kvarneru okuplja više od 30 turističkih menadžera, izborio je domaćinstvo ovog prestižnog kongresa još 2018. godine za domaćinstvo 2020. pod sloganom „Skål International World Congress in the European Capital of Culture“, a nakon odgode zbog dvije pandemijske godine, kongres Skål Internationala će se održati „uživo“ uz sudjelovanje oko 400 sudionika, utjecajnih turističkih menadžera, iz više od 40 zemalja svijeta. 

Uz Skål Klub Kvarner, domaćini kongresa su TZ Kvarnera, Primorsko-goranska županija te gradovi i turističke zajednice Rijeke i Opatije uz potporu Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i TZ otoka Krka.

"U organizaciju je uključen i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija sa studentima diplomskog sveučilišnog studija budući je jedan od ciljeva djelovanja Skål International-a privući studente turizma i omogućiti im da kroz praksu steknu potrebne kvalifikacije, rekla je predsjednica Skål kluba Kvarner i Organizacijskog odbora kongresa Tamara Černeka.

Veliko je zadovoljstvo što su nakon višegodišnjeg lobiranja i pripreme kongresa, konačno članovi Skål International stigli na Kvarner, poručila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, zahvalivši se svim sudomaćinima i dionicima uključenim u pripremu kongresa.

309836626 466851612151223 4477929015623673069 n

Podsjetila je da se petogodišnji rad odvijao izuzetno teškom razdoblju za svjetski turistički sektor koji je bio pogođeni pandemijom i ratom. "Unatoč tome, na ovogodišnjem kongresu uspjeli smo privući oko 400 sudionika sa svih kontinenata svijeta. Značaj ovog kongresa je tim veći budući da su sudionici profesionalci iz turističkog sektora od kojih se očekuje sklapanje poslova i u budućnosti dovođenje gostiju na Kvarner." navodi Peršić Živadinov.

"Ovo je najveće svjetsko turističko događanje ove godine i njime Kvarner, odnosno Rijeka i Opatija, postaju središte turističkog svijeta.", napomenuo je predsjednik Skål Hrvatska Nik Račić, i naveo kako više od 90% sudionika kongresa prvi su put u Hrvatskoj što daje dodatnu vrijednost u promociji destinacije. "Već sada su svi oduševljeni ljepotom kraja i gostoprimstvom domaćina. To je garancija da će kongres rezultirati dolascima novih gostiju iz cijelog svijeta." zaključio je Račić.

Nakon Get-together retro party-a dobrodošlice u opatijskom Centru Gervais u četvrtak, 13. listopada, za sudionike kongresa te mnogobrojne hrvatske uglednike sljedećeg je dana, u petak, 14. listopada pripremljena svečanost otvaranja u HNK „Ivana pl. Zajca“ u Rijeci uz predstavljanje svih zemalja-sudionica i dodjelu Skål International nagrada u natječaju „Sustainable Tourism Awards“. 

Radni dio kongresa s Godišnjom generalnom sjednicom Skupštine Skål International-a održava se u subotu, 15. listopada u opatijskom hotelu „Royal“, a cijeli niz sastanaka, poslovnih radionica i predavanja za članove Skål International održavaju u hotelu Ambasador u nedjelju 16. listopada, koji je službeno i središnji hotel kongresa. Pretposljednjeg dana kongresa u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner održat će se President gala večera za sudionike i goste kongresa.

Po prvi puta Svjetski kongres Skål International-a dobit će i humanitarnu dimenziju kroz obilježavanje svjetske kampanje podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke u listopadu kroz prikupljanje donacija za Kluba žena liječenih od raka dojke „Novi život“ Gradskog društva Crvenog križa Opatija.

Autor:  HrTurizam.hr

11. listopada 2022.