Kvarner postaje globalno središte za inovacije i pametne vještine u pomorskoj industriji

U opatijskom hotelu Ambasador prije dva dana predstavljena je udruga MarInn – Maritimni inovacijski klaster. Veliki iskorak za cijelu destinaciju, ali i za Hrvatsku, jer se radi o dodanoj...

U opatijskom hotelu Ambasador prije dva dana predstavljena je udruga MarInn – Maritimni inovacijski klaster. Veliki iskorak za cijelu destinaciju, ali i za Hrvatsku, jer se radi o dodanoj vrijednosti turizma kojoj moramo težiti.

Osnivanjem klastera Hrvatsku se želi vratiti na kartu najjačih pomorskih država, a jedan od glavnih ciljeva je da se na Kvarneru uspostavi globalno središte za inovacije i pametne vještine u pomorskoj industriji. MarInn će postati okosnica razvoja maritimne industrije u Republici Hrvatskoj, a prioritetna područja koja će klaster razvijati bit će autonomna vozila, čiste tehnologije s naglaskom na vodik, transformacija otpada u energiju te pametne, zelene i samoodržive marine.

Kroz jedinstveno i inovativno događanje predstavljene su nove tehnologije u maritimnom sektoru, ciljevi i područja djelovanja Maritimnog inovacijskog klastera kao i nova online platforma koja će služiti za povezivanje partnera i ostvarenje suradnje na projektima u maritimnom sektoru.

Zelena i digitalna vizija budućnosti maritimne industrije

Osnivači Klastera su Lürssen Design Center Kvarner d.o.o., Maritime Center of Excellence d.o.o. i Gitone d.o.o. dok su partneri Jadrolinija, ACI, Sveučilište u Rijeci, ERNAFA, Novatech, BrightDock, FER, regionalna razvojana agencija PRIGODA, AVL, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Grupacija Lürssen osnivanjem ovog klastera želi okupiti cijeli eko-inovacijski sustav, od akademske zajednice, poslovnog sektora, lokalne samouprave i nevladinih organizacija te jačati suradnju na području maritimne industrije i pozicionirati se, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, kao centar izvrsnosti za razvoj novih tehnologija i pametnih vještina u maritimnom sektoru. Ulaskom u klaster partnerima omogućavamo rad na već postojećim komercijalnim projektima, ali i na budućim EU projektima vezanim prvenstveno uz inovacije, istraživanje i razvoj na području maritimne industrije“, izjavio je Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe koja stoji iza klastera.

MarInn je platforma za pripremu projekata istraživanja i razvoja te razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Osnivanjem i širenjem klastera Hrvatska ima priliku pokazati kako ima ljude i potencijal za ostvarivanje vrhunskih rezultata u maritimnoj industriji, posebice u razvoju plovila budućnosti, čiste tehnologije, autonomne platforme i brojnih drugih tehnologija. 

Ideja nam je oko komercijalnih projektata Lurssen grupacije, ali i novih EU projekata okupiti sve one koji bi nam pomogli oko rješavanja inovacijskih izazova kako bi naše tehnologije, ti brodovi, bile što zelenije što čišće, što pametnije”, rekla je Ana Odak, predsjednica Maritimnog inovacijskog klastera za Kanal RI.

Maritimni inovacijski klaster biti će smješten u Inovacijskoj areni koja će se uskoro početi graditi na riječkom kampusu.

Također, u Rijeci se uskoro počinje graditi najmodernija marina Porto Baroš, kao jedne od najvećih investicija u nautički turizam. ACI d.d. i GITONE Kvarner d.o.o., dio poznate Lurssen grupacije, ove su godine osnovali zajedničku tvrtku ACI-GITONE d.o.o. Zajednička tvrtka javila se i dobila na natječaj za dodjelu koncesije u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci, buduće ACI marine Rijeka, što ujedno predstavlja i najveći te najznačajniji nautički projekt u povijesti Republike Hrvatske. 

Mairna će imati 260 vezova i postati novi jadranski centar za megajahte, a procijenjena vrijednost projekta je 363,7 milijuna kuna, a u okviru njega planira se zapošljavanje 132 radnika.

Početak rada morskog dijela marine planira se tijekom 2024., a početak rada kopnenog dijela marine s glavnom zgradom očekuje se u 2025. Novom marinom Rijeka će se svrstati uz bok s najmodernijim marinama diljem Europe, a Hrvatska će još više pozicionirati na svjetskoj karti top nautičkih destinacija.

Foto: Marina Porto Baroš / Lürssen grupa

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN