Lošinjski krokant CROCANTESSA postao novi suvenir Malog Lošinja

Lošinjski krokant prijavljen i za upis u registar nematerijalne baštine Hrvatske.

Autor:  HrTurizam.hr

7. srpnja 2023.

Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana koja se priprema za svečane prigode poput vjenčanja, krštenja i značajnih obljetnica. Izrađen od svojevremeno dragocjenog šećera i badema, oduvijek je simbol bogatstva i blagostanja.

Još od zlatnog doba lošinjskih jedrenjaka, torta od krokanta neizostavni je dio svečanosti na otoku, a za najznačajnije događaje priprema se na čak sedam katova. Naime, na vrhuncu slavlja izloženi se krokant razbija za sreću, tradicionalno sabljom. 

Upravo spomenuta slastica i tradicija, „Lošinjski krokant CROCANTESSA“ - sada je postala novi otočni proizvod i suvenir Malog Lošinja

Tradiciju izrade lošinjskog krokanta očuvale su žene pomoraca kojima je posvećena skulptura Addio na Čikatu, a koja je simbolički prikazana i na ambalaži Lošinjskog krokanta. Sve to ugrađeno je u dizajn proizvoda koji se po prvi put pojavljuje u praktičnom formatu prikladnom za poklon ili suvenir, istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Ovaj gastronomski novitet u lošinjskoj ponudi predstavili su Petar Goleš i Katya Žic-Antunović, ispred tvrtke Porat d.o.o. koja se primarno bavi ugostiteljstvom, a Crocantessa im je prvi pakirani proizvod. Uz uobičajene torte za vjenčanja i druge prigode,  već godinama, po narudžbi Lošinjana, izrađuju upravo lošinjski krokant za obiteljske i javne svečanosti.

Ponukani povremenim zahtjevima da naprave krokant u formatu poklona, uočili su potrebu da toj svečanoj slastici osiguraju odgovarajuću ambalažu kako bi ga primatelj mogao razbiti za sreću, gdje god u svijetu. U želji da kreiraju reprezentativan poklon i  poželjan suvenir za sve koji odlaze s otoka nastala je Crocantessa – Lošinjski krokant u svečanom ruhu. 

Gradonacelnica ana kucic zrinka ettinger starcic petar goles katya zic antunovic marina dukanovic i direktor tzgml dalibor cvitkovic large

Losinjski krokant crocantessa tradicionalna losinjska slastica u suvremenom izdanju large

"Želja nam je bila ponuditi Lošinjanima proizvod  koji mogu s ponosom mogu ponijeti kao poklon kada putuju s otoka u posjet ili pak dočekati svoje goste s autohtonom slasticom. Obzirom da i inače držimo do tradicije, plešemo u folkloru i sudjelujemo u raznim manifestacijama, ovo je naš doprinos očuvanju gastronomske baštine i identiteta otoka Lošinja. Veseli nas činjenica da smo naišli na veliku podršku zajednice i pojedinaca koji su nesebično pomogli u realizaciji. Nadamo se da će Lošinjani biti ponosni na Lošinjski krokant kao što smo mi ponosni na Crocantessu", izjavio je Petar Goleš, direktor Porat d.o.o.

Lošinjski krokant Crocantessa u potpunosti se radi ručno, na tradicionalni način, a prema vlastitom obiteljskom receptu. Četvrtasta ploča Lošinjskog krokanta zaštićena je celofanom od vlage te smještena u ojačanu kutijicu koja ga štiti od loma do nekog svečanog trenutka – u trenutku slavlja upute predlažu razbiti lošinjski krokant za sreću.

Dostupan je samo na otoku Lošinju, u slastičarnicama MOBY DICK Mali Lošinj, Veli Lošinj i Nerezine te u delikatesnoj trgovini GASTRO CROATIA. 

Losinjski krokant crocantessa tradicionalna losinjska slastica u suvremenom izdanju 2 large

Zrinka Ettinger Starčić, direktorica Lošinjskog muzeja, istaknula je važnost lošinjskog krokanta u kontekstu gastronomske nematerijalne baštine. "Posebnost lošinjskog krokanta je u četvrtastoj formi, načinu izrade i izgradnje – izrađen od samo dva sastojka: šećera i sjeckanih badema, razvaljan u vrlo tanke ploče od kojih se rade etaže, stupovi i ukrasni lukovi. Sam proces izrade krokanta zahtijeva veliku spretnost i brzinu, jer, poput željeza, i krokant se oblikuje samo dok je vruć. Ta delikatnost čini ga posebno krhkim i pogodnim za ritual razbijanja za sreću. Što je više komadića, to je više sreće u budućnosti."

U svjetlu inicijative tvrtke Porat d.o.o., Irena Dlaka, povjesničarka umjetnosti, istražila je povijesne zapise i činjenice o kontinuitetu izrade krokanta na otoku, a Lošinjski je muzej prijavio lošinjski krokant za upis u registar nematerijalne baštine Hrvatske.

Autor fotografija: Antonio Pavela

Autor:  HrTurizam.hr

7. srpnja 2023.