Lošinjski krokant tradicionalna je slastica lošinjskih kapetana koja se priprema za svečane prigode poput vjenčanja, krštenja i značajnih obljetnica. Izrađen od svojevremeno dragocjenog šećera i badema, oduvijek je simbol bogatstva i blagostanja.
Još od zlatnog doba lošinjskih jedrenjaka, torta od krokanta neizostavni je dio svečanosti na otoku, a za najznačajnije događaje priprema se na čak sedam katova. Naime, na vrhuncu slavlja izloženi se krokant razbija za sreću, tradicionalno sabljom.
Upravo spomenuta slastica i tradicija, „Lošinjski krokant CROCANTESSA“ - sada je postala novi otočni proizvod i suvenir Malog Lošinja
Tradiciju izrade lošinjskog krokanta očuvale su žene pomoraca kojima je posvećena skulptura Addio na Čikatu, a koja je simbolički prikazana i na ambalaži Lošinjskog krokanta. Sve to ugrađeno je u dizajn proizvoda koji se po prvi put pojavljuje u praktičnom formatu prikladnom za poklon ili suvenir, istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.
Ovaj gastronomski novitet u lošinjskoj ponudi predstavili su Petar Goleš i Katya Žic-Antunović, ispred tvrtke Porat d.o.o. koja se primarno bavi ugostiteljstvom, a Crocantessa im je prvi pakirani proizvod. Uz uobičajene torte za vjenčanja i druge prigode, već godinama, po narudžbi Lošinjana, izrađuju upravo lošinjski krokant za obiteljske i javne svečanosti.
Ponukani povremenim zahtjevima da naprave krokant u formatu poklona, uočili su potrebu da toj svečanoj slastici osiguraju odgovarajuću ambalažu kako bi ga primatelj mogao razbiti za sreću, gdje god u svijetu. U želji da kreiraju reprezentativan poklon i poželjan suvenir za sve koji odlaze s otoka nastala je Crocantessa – Lošinjski krokant u svečanom ruhu.