Mađarska od iduće godine planira sniziti PDV na smještaj s 18 na 5 posto

U sklopu „Akcijskog plana zaštite gospodarstva“, mađarsko ministarstvo financija nedavno je objavilo planove za smanjenje poreznog opterećenja, prenosi Accordance. Između ostalog, mjere uključuju smanjenje stope PDV-a za usluge turističkog...

U sklopu „Akcijskog plana zaštite gospodarstva“, mađarsko ministarstvo financija nedavno je objavilo planove za smanjenje poreznog opterećenja, prenosi Accordance.

Između ostalog, mjere uključuju smanjenje stope PDV-a za usluge turističkog smještaja s trenutnih 18 na 5 posto. Očekuje se kako će te promjene stupiti na snagu 2020. godine. Stopa PDV-a od 5 posto primjenjivat će se na hotelski smještaj i slične usluge kratkog boravka.

Svrha smanjenja PDV-a je oživljavanje mađarskog turističkog sektora. Plan je donesen na prošlogodišnjem primjeru prakse zemalja poput Austrije, Rumunjske i Slovačke. Većina država članica Europske unije već primjenjuje snižene stope PDV-a unutar turističke industrije.

Mađarska vlada je prije dvije godine odobrila smjernice za poboljšanje turističkog sektora pod nazivom „Nacionalna strategija razvoja turizma do 2030. godine“, prenosi About Hungary.

Premijer Viktor Orbán izjavio je kako će strategija „osigurati Mađarskoj mjesto u svjetskom turizmu“. Nadodao je kako je vlada ukupno izdvojila oko 2,7 milijardi eura za financiranje programa.

Strategijom za razvoj turizma očekuje se porast udjela BDP-a u turizmu na 16 posto, dok bi broj turističkih zaposlenika mogao doseći brojku od 450 tisuća. Mađarski premijer je objasnio kako su sport, kultura i zdravstveni turizam u primarnom fokusu strategije. Orbán smatra kako su sport, kultura i zdravi prirodni okoliš čimbenici koji Mađarsku čine atraktivnom destinacijom. Izjavio je kako bi mađarski turizam u budućnosti mogao prosperirati zahvaljujući porastu plaća i niskoj inflaciji.

Antal Rogán, šef Ureda predsjednika Vlade, ranije ove je godine izjavio kako se broj noćenja u posljednje tri godine povećavao za oko 10 posto godišnje. „Za polovicu porasta su zahvalni strani turisti, a za drugu polovicu domaći“, nadodao je. „Također, zahvaljujući smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu, koje je usvojeno ove godine, promet u sektoru se povećao za 40 do 60 posto u određenim mjesecima, u odnosu na isti period prošle godine“, prenosi Hungary Today.

Program digitalizacije komercijalnih smještaja koji će se lansirati ovo ljeto dodatno će pomoći sektoru“, zaključio je Rogán.

Izvor: Accordance; About Hungary; Hungary Today

Povezane vijesti: