Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac zajedno rade na promociji cikloturizma

Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac, koji uključuje Biokovo, zajedno aktivno rade na promociji cikloturizma u županiji. Jedan od projekata kojim će se ovaj outdoor segment turizma promovirati je i...

Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac, koji uključuje Biokovo, zajedno aktivno rade na promociji cikloturizma u županiji. Jedan od projekata kojim će se ovaj outdoor segment turizma promovirati je i biciklistička utrka „CRO Race“ koja 1. listopada kreće iz Osijeka, a treći dan završava na Biokovu i Makarskoj, prenosi Lokalni.hr.

Naime, riječ je o utrci u organizaciji tvrtke Top Sport Events, koja je sve ovo pokrenula i dokazala se kroz uspješnu organizaciju svih izdanja toura u protekle četiri godine. Ove godine utrka će sadržavati šest etapa, koje će obuhvatiti više od tisuću kilometara diljem Hrvatske. Kadrovi Hrvatske kroz koje prolazi utrka bit će emitirani na šest kontinenata svijeta.

Utrka „CRO Race“ prethodno je organizirana pod imenom „Tour of Croatia“ te je, također, prolazila kroz Makarsko primorje, Biokovo i Zabiokovlje, a snimke same utrke prikazane su u 190 zemalja što je na globalnoj razini pridonijelo promociji tog dijela Splitsko-dalmatinske županije. Rezultat je to suradnje Turističke zajednice Makarske i tvrtke Spot koja kroz svoj brend „Trail – Full Cycling Experience“ razvija cikloturističku destinaciju Makarskog primorja, Biokova i Zabiokovlja.

Prekrasna priroda, spektakularni pogled, uz kvalitetne prometnice, smještajne kapacitete, gastronomsku ponudu čini Makarsku rivijeru i Biokovo idealnim za cikloturizam. Riječ je o vrlo velikom potencijalu koji se može silno razvijati jednim ozbiljnim pristupom i programom“, najavio je utrku organizator Vladimir Miholjević.

Etapa CRO Race utrke koja prolazi kroz Makarsku rivijeru, Biokovo i Zabiokovlje

No, nadodaje kako će se ove godine biciklirati drugačijim etapama. „Obuhvatit ćemo sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Bit će to spektakularno! Zahvaljujući fantastičnim televizijskim kadrovima iz ranijih utrka koji su obišli svijet, došla je skupina novinara iz Velike Britanije, odvozili su preko Biokova fascinantnom cestom koja vodi do samoga vrha. Bili su oduševljeni! Napisali su veliku reportažu, objavljenu na 7-8 stranica, suptilan, iskren, vlastiti doživljaj. Mi koji živimo na toj destinaciji tek kada nam drugi otvore oči shvatimo da je zapravo nedovoljno cijenimo. Cikloturizam ovoj destinaciji može donijeti samo dobro, otkriti je na nov način, drugačijim pogledom“, pojašnjava te ističe kako je potrebno razviti infrastrukturu koja uključuje biciklističke staze, ali i ostale usluge koje su biciklistima potrebne.

Miholjević napominje kako je sudjelovao na sastanku turističke zajednice i hotelijera te je zadovoljan što je prepoznat potencijal te što postoji i volja za njegovim razvijanjem.

Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac jedinstveno su područje uz Biokovo, idealno za razvoj cikloturizma, pa smo sklopili ugovor s tvrtkom Spot koja snima stanje, nakon čega će predložiti mjere koje ćemo poduzeti da bismo ponudu podigli na višu razinu, nadopunili je svim onim što suvremeni cikloturist traži, promovirali je. Razvoj cikloturizma jedan je od strateških u planovima razvoja naših destinacija u svrhu razvoja posezone i predsezone“, izjavila je Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska.

Razvoj cikloturističke destinacije povjeren je tvrtki Spot. „Trenutačno provjeravamo stanje postojećih staza i trasiramo nove. Nakon što utvrdimo zahtjevnost rute, idemo prema različitim interesentima. Naravno, definira se način pripreme rute, njezino opremanje, servisi i ostale usluge. Imamo i edukaciju gospodarstvenika koje upoznajemo sa specifičnostima gostiju, kao i s lokalnim upravama koje educiramo o načinima održavanja rute“, objašnjava Karlo Kučan, direktor tvrtke.

Nakon toga ide promidžbeni dio u koji uključujemo i hotele, pripremamo foto, video i tiskane materijale, a tijekom 2020. i 2021. predstavit ćemo Makarsku rivijeru i na četiri turistička sajma. Destinacija se ne može brendirati preko noći“, naglašava Kučan, te nadodaje kako „na Biokovu ne možemo raditi adrenalinske parkove zbog krša koji to ne dopušta, ali imamo izvrsnu mogućnost razvijanja mountain bikea. Protupožarni putovi sjajni su za family varijantu. Na primorskom smo dijelu pomalo ograničeni prometom na magistrali, ali zato je zaleđe Biokova za cikloturizam nebrušeni dijamant“.

Izvor / foto: Lokalni.hr; CRO Race; Facebook: Trail – Full Cycling Experience

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN