Malom Lošinju isporučena brza brodica za hitnu medicinsku pomoć

Nakon Zadra, Raba i Dubrovnika, Mali Lošinj također dobio brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe.

Autor:  HrTurizam.hr

25. rujna 2023.

Četvrta brodica, od njih ukupno šest ugovorenih, isporučena je u sklopu projekta 'Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama', čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva i u kojem partnerski sudjeluju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. 

Cilj projekta je poboljšanje pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s fokusom na udaljena i deprivirana područja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10,1 milijuna eura, osiguranih iz europskih sredstava i državnog proračuna, a do sada su brodice isporučene u Zadar, Dubrovnik i Rab. Preostale dvije bit će isporučene u Šibenik i Supetar.

"Zdravlje nema alternativu, kao što nema alternative pružanju pomoći i spašavanju života", rekao je prigodom primopredaje ministar zdravstva Vili Beroš te naglasio kako je nabavka brodica integralni dio reforme zdravstvenog sustava kojoj je pacijent u fokusu.

Istaknuo je vrijednost međuresorne suradnje u takvim projektima te suradnje s drugim dionicima poput brodogradilišta.

Brojni životi već spašeni

Uz ministra zdravstva, primopredaji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Čavar, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i drugi.

Butković je napomenuo kako je brodicama pokrivena cijela hrvatska jadranska obala te da su u dosadašnjoj primjeni već spašeni mnogi životi. Na njega se nadovezala ravnateljica HZHM-a ustvrdivši kako su brze brodice već opravdale ulaganje na najbolji mogući način - spašavanjem ljudskih života - čak i po nepovoljnim vremenskim uvjetima. 

Uz Mali Lošinj, plovila su već isporučena u stacionarne luke u Dubrovniku, Rabu i Zadru, a u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama još će se izgraditi i opremiti dvije, koje će svoje vezove imati u Šibeniku i Supetru na Braču do kraja ove godine. 

Mogu ploviti i u najtežim uvjetima

Brodice su opremljene medicinskom opremom i priborom kao i vozila hitne medicinske službe, a mogu ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena s valovima do šest metara. Za hitne medicinske intervencije dostupne su 24 sata na dan, a u slučaju potrebe mogu služiti i za aktivnosti traganja i spašavanja na moru. 

"Samo brodice koje su namijenjene Primorsko-goranskoj županiji vrijedne su 3,37 milijuna eura, a kada bi zbrojili sva ulaganja koja Ministarstvo izdvaja za PGŽ i za druge ustanove i projekte, uz decentralizirana sredstva, dolazi se do iznosa od 48 milijuna eura čime se daje značajan doprinos kvaliteti života otočnog područja ili otočnog arhipelaga koji pripada Primorsko-goranskoj županiji. Novom brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe na Malom Lošinju, naša flota dobiva četvrtu od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna", naveo je ministar Beroš.

Ministar Butković istaknuo je kako je ovo ulaganje vrlo dobar način korištenja raspoloživih europskih novaca.

"Tim brodicama je pokrivena cijela hrvatska jadranska obala, a u dosadašnjoj primjeni su već spašeni mnogi životi. Na Vladi je potvrđena nabava novih 15 plovila za Lučke kapetanije, a plan je do 2026. nabaviti 40 novih brodica za potrebe Lučkih kapetanija", kazao je Butković.

Direktor Iskra brodogradilišta, Roko Vuletić, u kojem se gradi svih šest brodica, rekao je kako je zadana natječajna brzina bila 35 čvorova, a na probnoj vožnji je dosegla 42 čvora.

Osim toga, smatra kako ovaj projekt brodogradilištu otvara mogućnosti izvoza s obzirom da su do sada dobili tri upita za gradnju sličnih plovila.

Foto: Ministarstvo zdravstva
Izvor: Hrvatski zavod za hitnu medicinu, SAFU

Autor:  HrTurizam.hr

25. rujna 2023.