Martina Nimac Kalcina: Najviše dominira last minute booking, gotovo je sigurno da će takvih rezervacija biti sve više

U prošloj su godini brojni privatni iznajmljivači zabilježili veliki pad prihoda kako zbog mnogobrojnih otkazivanja tako i zbog smanjenja cijena svojih usluga. Kako nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći...

U prošloj su godini brojni privatni iznajmljivači zabilježili veliki pad prihoda kako zbog mnogobrojnih otkazivanja tako i zbog smanjenja cijena svojih usluga.

Kako nisu imali mogućnost korištenja mjera pomoći gospodarstvu koje je donosila vlada RH – jer su one bile usmjerene samo na tvrtke i obrte – na razini države zabilježen je značajan pad broja kreveta u tom tipu smještaja, kao i broja registriranih privatnih iznajmljivača.

Zbog velike neizvjesnosti vezane uz pandemiju Covid-19 koja i dalje pogađa turistički sektor, većina je privatnih iznajmljivača početkom godine bilježila izrazito mali broj rezervacija, no čini se da ovih dana svjedočimo svojevrsnom zamahu.

„Situacija u privatnom smještaju slična je onoj u hotelima – u zadnjih petnaestak dana su počele pristizati rezervacije i bookinzi. Može ih se svrstati pod last minute bookinge, i gotovo je sigurno da će takvih rezervacija biti sve više. Predvidljivo je da će dobar dio privatnih iznajmljivača popuniti svoje kapacitete, jer će dobiti više last minute rezervacija nego što ih je bilo prošlih godina”, rekla nam je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

Dajući pregled trenutnih trendova na tržištu privatnoga smještaja, Nimac Kalcina kaže: „Govoreći iz osobnog iskustva, ali i komunikacije s drugim relevantnim dionicima, čini se da su kuće za iznajmljivanje bolje popunjene od manjih smještajnih jedinica, odnosno apartmana. Isto tako, gradovi su lošije bookirani od manjih mjesta. Kapaciteti u gradovima puno se teže popunjavaju nego oni u mjestima uz plažu ili samostalni objekt s dodatnim sadržajem.”

Može se reći da se među gostima nastavlja trend izbjegavanja prekomjernih gužvi i sklonost intimnijem, više izoliranom smještaju.

„Mislim da će sezona na sjevernom Jadranu ove godine biti izuzetno dobra. Taj je dio obale oduvijek bio auto-destinacija, a u odnosu na 2019., ove godine bilježimo rast broja gostiju koji pristižu vozilima. Nije to ništa neobično, jer turisti iz okolnih zemalja koji su do sada putovali zrakoplovom u druge zemlje, dobrim su dijelom odlučili ne ići na daleke destinacije, nego se spustiti automobilom do Hrvatske. Zbog toga ove godine imamo povećan broj auto-gostiju, a većina njih će se zadržati na sjevernom Jadranu. Vjerujem da će u tom dijelu Hrvatske sezona biti odlična. Što se tiče ostatka – srednjeg i južnog Jadrana – sezona će sigurno biti bolja nego lani, ali neće biti odlična”, rekla je Nimac Kalcina, ali i naglasila podatak da lani, unatoč krizi, u objektima više kategorije nije zabilježen pad dolazaka, što jasno pokazuje da se isplati ulagati u kvalitetu svojih objekata.

Jedna od kvaliteta koja je u ovo (post)pandemijsko vrijeme na cijeni, zasigurno je i zdravstvena sigurnost gostiju. Nacionalna oznaka sigurnosnih protokola u turizmu i ugostiteljstvu Safe Stay in Croatia gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza i turističkih atrakcija koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite.

Kroz ovaj su projekt osmišljeni protokoli poslovanja i postupanja u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima, a temelje se na aktualnim zdravstvenim i sigurnosnim preporukama HZJJ-a i Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.

Do sada je dionicima u turizmu i s turizmom povezanim djelatnostima dodijeljeno oko 16 000 oznaka, a procjenjuje se da je više od 3000 oznaka dodijeljeno upravo privatnim iznajmljivačima.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN