Međimurju dodijeljena prestižna nagrada za održivost - Green Destinations

Međimurskoj županiji dodijeljena je prestižna srebrna nagrada za održivost - Green Destinations, tijekom vodećeg svjetskog turističkog expo-a „ITB Ber...

Autor:  Goran Rihelj

7. ožujka 2023.

Međimurskoj županiji dodijeljena je prestižna srebrna nagrada za održivost - Green Destinations, tijekom vodećeg svjetskog turističkog expo-a „ITB Berlin“. 

Međimurska županija ovim korakom naprijed u pogledu jačanja konkurentnosti postaje prva regija sa srebrnom nagradom u Hrvatskoj i četvrta na svijetu koja je pristupila ovom certificiranju. Važno je za naglasiti kako se ne radi o jednoj destinaciji ili gradu, nego o regiji tj. cijeloj županiji. 

Nagradu dodjeljuje, kao što je prije spomenuto, međunarodno prepoznata neprofitna organizacija Green Destinations ( GD )koja za cilj ima unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini.

Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji sa Županijom i dionicima iz komercijalnog, javnog i nevladinog sektora, posljednjih šest mjeseci aktivno je radila na preduvjetima za dobivanje ove vrijedne nagrade kojom smo dokazali visoku razinu održive turističke ponude na destinacije“, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, dodajući kako je ovakva strategija turističkog razvoja Međimurja važna za cijelu Hrvatskoj i njen kontinentalni turizam.

Medimurje je prva regija u hrvatskoj s prestiznom nagradom green destination 14 1

Medimurje je prva regija u hrvatskoj s prestiznom nagradom green destination 24 1

/// Međimurska kuća za odmor prva u Hrvatskoj nosi EU Ecolabel certifikat. Donosimo detalje

/// Terme Sveti Martin prvi hotel u Hrvatskoj s prestižnom oznakom za održivi razvoj - EU Ecolabel

Certificiranje donosi niz dobrobiti od povećavanja vidljivosti na turističkom tržištu, uvrštavanjem Međimurja u svjetske vodiče i prezentacije na velikim turističkim sajmovima čime se jača konkurentnost, do razvijanja inovativnih ekoloških rješenja, postizanja nižih operativnih troškova u turizmu te zadovoljnijih gostiju.

Ovo veliko priznanje stiglo je kao rezultat truda, rada, zalaganja svih stanovnika Međimurja. Ovo je nagrada svih onih koji neumorno i predano brinu o uređenosti svog zavičaja, zaštiti okoliša, čuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti. Međimurje je zelena kolijevka hrvatskog održivog turizma, sve naše strategije razvoja turizma usmjerene su u održivost, promociji bogatih prirodnih vrijednosti između Mure i Drave, revitalizaciji kulturne baštine, naše povijesti, kvalitete enogastronomije i lokalnih proizvoda,  i svega što daje snažni identitet Međimurja. Ovim vrijednim priznanjem to je prepoznala struka na svjetskoj razini“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec

"Mnogo je truda uloženo da bismo postigli tu razinu kvalitete i prepoznatljivosti i nastojat ćemo ostati uspješni primjer dobre prakse", zaključio je Grula. 

Međimurska županija tijekom sljedeće dvije godine ima pravo koristiti stečene oznake nakon čega ju ponovno očekuje proces reevaluacije. 

Standard Green Destinations alat je za mjerenje, praćenje i poboljšanje profila održivosti destinacija i regija. Destinacije diljem svijeta mogu prilagoditi svoje sustave upravljanja održivošću i radnje zahtjevima standarda Green Destinations. Sastoji se od 84 kriterija (75 obveznih, 9 izbornih), koji pokrivaju sljedećih 6 glavnih tema: destinacijski menadžment, priroda i krajolik, okoliš i klima, kultura i tradicija, društveno blagostanje te posao i komunikacija.

Medimurje je prva regija u hrvatskoj s prestiznom nagradom green destination 6 1

Prva verzija standarda Green Destinations (2016.) potječe iz standarda QualityCoast (pokrenutog 2010.) i inspirirana je međunarodno priznatim standardima kao što su ETIS, ISO 14001, EMAS i Global Reporting Initiative.

Nakon što je 2016. postigao "odobrenje" od strane Vijeća za globalni održivi turizam (GSTC) tijekom 2020. GD standard je ažuriran na temelju revidiranih GSTC odredišnih kriterija i javnog savjetovanja s dionicima. Proces razvoja, primjene i priznavanja GSTC standarda nadzire Odbor za standarde zelenih destinacija – skupina predstavnika, revizora i drugih članova Partnerstva zelenih destinacija.

Green destinations je jedan od trenutno najprepoznatljivijih certifikata i do sada je u sustav certificiranja ušlo 80 zemalja i preko 200 destinacija. Uživa iznimno visoku prepoznatljivost kvalitete partnera i turista širom svijeta, a razvija održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizam.

Foto: TZ Međimurske županije / Ilustracija: HrTurizam.hr

Autor:  Goran Rihelj

7. ožujka 2023.