Međimurska županija već 10 godina provodi program bespovratnih potpora u turizmu – kao rezultat imaju više od 130 novih turističkih projekata

Prije deset godina Međimurska županija započela je s programom bespovratnih potpora u turizmu zahvaljujući kojima je do sada dodijeljeno 2,8 milijuna kuna s ciljem razvoja turističkih proizvoda i unaprjeđenja...

Prije deset godina Međimurska županija započela je s programom bespovratnih potpora u turizmu zahvaljujući kojima je do sada dodijeljeno 2,8 milijuna kuna s ciljem razvoja turističkih proizvoda i unaprjeđenja turističke ponude u Međimurju.

Bespovratnim potporama Međimurska županija podupire razvoj turizma kao dohodovne grane koja se temelji na održivom razvoju kroz proširenje postojeće turističke ponude, aktiviranje neiskorištenih turističkih potencijala, stvaranje novih turističkih proizvoda i promoviranje Međimurja kao poželjne turističke destinacije.

Sredinom lipnja ove godine otvoren je javni poziv za dodjelu potpora u 2021. godini te je ponovno ostvaren rekordan broj prijava. Tako je za 29 odobrenih projekata osigurano 400 000 kuna iz županijskog Proračuna, navode iz Međimurske županije.

Svake godine bilježimo sve veći broj prijava, pa smo tako i ove godine zaprimili rekordan broj prijava, njih 44. Također, odobren je do sad najveći broj potpora zahvaljujući kojima će se realizirati 29 novih turističkih sadržaja u Međimurju.“, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

I u ovogodišnjem raspisu Javnog poziva sadržaj programa prilagođen je strateškom razvojnom dokumentu „Masterplan razvoja turizma MŽ „kao temeljnom odrednicom učinkovitog upravljanja razvojem turističkog sektora. Ove godine dodani su i novi kriteriji, poput ekologije i generiranja novih vrijednosti, a ukupno je 14 prihvatljivih mjera za odobrenje projekata.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je da su sredstva koja se dodjeljuju kroz program samo kap u moru ukupnih investicija koje je potrebno uložiti kako bi se razvio kvalitetan turistički proizvod ili sadržaj. „Sjajna je činjenica da usprkos teškim vremena za turizam, naši Međimurci ozbiljno ulažu u projekte, i to u vrlo kvalitetne i dugoročno održive. Iako turizam čini mali dio međimurskog gospodarstva, on je važna dodana vrijednost jer kroz turizam plasiramo naše domaće proizvode, kulturu, običaje i vrijednosti.“ navodi Grula.

Dodao je i da se programom bespovratnih potpora u turizmu želi što veći naglasak staviti na projekte koji promišljaju zeleno, dugoročno održivo i energetski učinkovito. „Od 2016. godine potičemo razvoj održivog turizma, a sada je to mantra i Europske unije. Zahvaljujući kontinuiranoj potpori Međimurske županije, svake godine dobivamo sve kvalitetnije projekte. U ovoj godini ostvarili smo 80% dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu. Polako ostvarujemo svoj cilj, a to je da privlačimo sve više onih gostiju koji su spremni izdvojiti za kvalitetnu uslugu.“, kazao je direktor TZ Međimurske županije.

Među ovogodišnjim odobrenim prijavama je i projekt Biserke i Zvonka Lajtmana, koji su stvaraju mali kutak raja u Pleškovcu, u kući za odmor „Lina“ koja je dio obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mohokos.

Nadamo se da ćemo opravdati dodijeljena sredstva, koja ćemo namjenski iskoristiti za dobivanje europskog Ecolabel certifikata. Naša kuća bila bi prva u Hrvatskoj sa spomenutim certifikatom. Kroz OPG se bavimo ekološkom i biodinamičkom proizvodnjom, a certifikatom ćemo zaokružiti priču i gostima ponuditi jednu novu uslugu i kvalitetu smještaja. Cilj je i da svi dionici turizma, okolni OPG-ovi, svojim proizvodima mogu upotpuniti svoju ponudu.” zaključuju iz obitelji Lajtman.

Foto: Kuća za odmor „Lina“

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN