speleon rakovica baraćeve špilje

Mega projekt u Rakovici: započeta gradnja Speleona – centra podzemne baštine

U organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, u zgradi Vatrogasnog društva u Rakovici, u petak 9. srpnja, održana je početna...

U organizaciji Javne ustanove Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, u zgradi Vatrogasnog društva u Rakovici, u petak 9. srpnja, održana je početna konferencija povodom početka izgradnje Speleona – Centra podzemne baštine.

Radi se o najvažnijoj aktivnosti projekta kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje “Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje” financiranom sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Ukupna vrijednost projekta je: 19.908.960,00 kn + PDV. EU sufinancira projekt sa 16.922.616,00 kuna (85%), a partner u projektu Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera osigurava učešće u projektu odnosno 15% vrijednosti projekta.

Osnovni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine značajnog krajobraza Baraćeve špilje s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju cjelokupne destinacije.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorila voditeljica projekta i ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina izrazivši zadovoljstvo zbog početka radova izgradnje Speleona – Centra podzemne baštine.  Na konferenciji su nazočili i načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata europske unije (SAFU), direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, suradnici Ustanove, partneri, članovi upravnog i općinskog vijeća te članovi lokalne zajednice.

POSJETITELJSKI CENTAR KAO GENERATOR RAZVOJA RAKOVICE

Ravnateljica JU Baraćeve špilje i voditeljica projekta Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.

“Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima velika je odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti”, rekla je Oštrina.

Tihana Oštrina potpisala je 9. lipnja 2021. ugovor o izgradnji centra s izvođačem Nikolom Špelićem ispred Građevinskog obrta Špelić iz Slunja u vrijednosti 18.971.467,70 kn. Završetak svih aktivnosti projekta planira se do kraja 2022. godine.

KAKO ĆE IZGLEDATI  SPELEON – CENTAR PODZEMNE BAŠTINE?

Speleon – Centar podzemne baštine kružnog je oblika u sklopu kojeg se interpretiraju ključne prirodne vrijednosti kroz četiri teme – paleontologije, arheologije, geologije i speleologije. Nalazimo niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, a ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim svojim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u Ledeno doba na području Baraćevih špilja.

Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu i to tako da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme Ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

PARTNERSTVO S NP PLITVIČKA JEZERA

Javna ustanova Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica projekt provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom Nacionalni park Plitvička jezera.

“Zajednički cilj nam je razviti zajedničke programe i sadržaje kojima ćemo utjecati na bolje upravljanje posjetiteljima na našem području. Stvaranjem novih sadržaja posjetitelje ćemo disperzirati, i što je najvažnije, direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na kontinentalnim destinacijama.  Želim naglasiti kako će nam partner pomoći u financiranju provedbe projekta a suradnja između dva zaštićena područja je primjer sinergije u turizmu i uspješnog planiranja održivog razvoja”, rekla je Oštrina.

BUDUĆI PROJEKTI

Javna ustanova Baraćeve špilje –  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica trenutno provodi tri projekta financiranih iz EU fondova, vrijednosti od 25 milijuna kuna. Također, projektni tim Ustanove ima spremnu dokumentaciju za prijavu projektnih prijedloga za sljedeće programsko razdoblje financiranja ukupne vrijednosti od preko 15 milijuna kuna.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Javne ustanove Baraćeve špilje – za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog kohezijskog fonda.

.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN