Tomislav Kovačević: Bez razvoja domaće proizvodnje ne možemo očekivati opstanak i razvoj našeg kraja

Nakon iznimno uspješne poslovne 2022. godine Nacionalni park Plitvička jezera bilježi odlične rezultate već na samom početku 2023. godine. U prvih 45...

Autor:  HrTurizam.hr

15. veljače 2023.

Nakon iznimno uspješne poslovne 2022. godine Nacionalni park Plitvička jezera bilježi odlične rezultate već na samom početku 2023. godine.

U prvih 45 dana ove godine broj posjetitelja povećan je za 5% u odnosu na prošlu godinu, a broj noćenja za 6% i za čak 12% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ovakav iskorak posebno je važan jer se radi o zimskim mjesecima kad su turistička kretanja smanjena, a tržište Istoka, koje je u pretpandemijskim godinama popunjavalo prazne zimske kapacitete, još nije zaživjelo. 

Nacionalni park Plitvička jezera godinama je nositelj razvoja lokalne gastronomske ponude i na taj način podržava lokalne proizvođače hrane, pića i suvenira te je predvodnik održivog razvoja Like. 

Kroz projekt Gastro-akademije Nacionalnog parka, koji već pet godina zaredom osoblje educira kroz specijalizirane edukacije, značajno je podignuta kvaliteta izvedbe kao i obogaćena gastronomska ponuda sa znatno većim udjelom lokalnih namirnica u Parku.

Gastronomska ponuda ostvarila je rekordne rezultate s povećanim prometom od 23% u odnosu na 2022. godinu te 51% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

Bez razvoja domaće proizvodnje ne možemo očekivati opstanak i razvoj našeg kraja. Samo s lokalnim proizvođačima koji obogaćuju našu ponudu možemo razvijati naša sela a time i pridonijeti demografskom, ali i gospodarskom razvoju cijele destinacije. Lika se posljednjih godina profilira u brendiranu destinaciju zaštićenih područja i gastro-destinaciju i jako vodimo računa o održivom napretku. Svaki turistički razvoj volimo promatrati s oprezom da se ne dogodi stihijski ulazak destinacije u „turističku monokulturu“ te da nam na stolu ne bude uvozna hrana. Također, u razvoju trebaju sudjelovati svi čimbenici, a pod posebnim povećalom treba biti arhitektura jer tu se greške ne mogu brzo ispraviti", naglasio je ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević.

A0021

/// POSAO U TURIZMU: NP Plitvička jezera u sklopu turističke sezone zapošljavaju preko 400 osoba

Ponovit ću ovu značajnu izjavu: Bez razvoja domaće proizvodnje ne možemo očekivati opstanak i razvoj našeg kraja! 

Ova rečenica sve govori o razvoju i održivom turizmu. Održivost je sama esencija turizma, a ne samo mantra zadnjih par godina. Jer ako nema domaće proizvodnje, nema niti domaće radne snage, domaćih proizvoda, jake ekonomije...u konačnici nema niti lokalnog stanovništva. 

U ugostiteljskom dijelu Nacionalnog parka Plitvička jezera danas postoji više objekata; to su četiri hotela sa vlastitim restoranima, dva samostalna restorana, restorani u sklopu dva kampa, kao i manji ugostiteljski objekti raspoređeni na ulazima i unutar parka.

Kultni restoran „Lička kuća“, koji je prošle godine proslavio 50. godišnjicu postojanja, je svakako mjesto koje svaki posjetitelj mora posjetiti i okusiti. 

Meni karta "Ličke kuće" prije par godina formirana je kao prvi javnosti vidljivi rezultat višegodišnjih promjena i unapređenja ugostiteljske ponude Parka, a nastala je prema programima edukacija kadrova u kuhinjama, unutarnjih unapređenja sektora vlastitih pekara, slastičarnica i mesarnice, te tehnoloških investicija u opremanje pripremnica namirnica i kuhinjskih pogona.

Ono što je značajna vijest su dva ključna faktora: kvalitetna domaća namirnica iz sustava Lika Quality tj. od lokalnih OPG te autentična lička gastro ponuda. Onako kako i treba biti te što je sama esencija turizma.

Specifičan okus hrane može se zahvaliti iznimno bogatim pašnjacima, a za Liku je specifično da na jednom kvadratnom metru raste više od 50 vrsta biljaka od kojih je 25 posto ljekovitih. Rezultat toga je certifikat LIKA QUALITY (LQ). Trenutno u sustavu LQ ima oko 170 proizvoda, a mnogi od njih se koriste u karti jela Ličke kuće.

Screenshot 2023 02 15 at 11

Podsjetimo, 2015. godine LAG Lika pokrenuo je petogodišnji projekt integralnog upravljanja destinacijom, poznat kao INTEGRA LIKA 2020, u sklopu kojeg je i osmišljen Lika Quality sustav, kako bi zadržao stanovništvo na ovom području. U 2017. godini vođenje sustava Lika Quality je preuzeo Klaster Lika Destination te otada uspješno provodi zacrtane ciljeve. Rezultati su više nego vidljivi. Nakon pet godina projekta Lika Quality certifikat okuplja oko 176 certificirana proizvoda zaštićenim Znakom Lika Quality te 80 proizvođača, mahom obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

Nacionalni park Plitvička jezera sudjeluje na svim velikim i značajnim svjetskim sajmovima u predsezoni kako bi predstavio svoju ponudu i gdje se mogu vidjeti izvrsne najave za posjet Hrvatskoj i Parku ove godine, a već počinju i ugovaranja za 2024. godinu, dodaje Kovačević.

Odličan početak godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera kao i najave za sezonu pokazuju da je ovaj nacionalni park neprikosnovena turistička destinacija u Hrvatskoj te da njegova nevjerojatna ljepota i brojne atrakcije stalno privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. 

Foto: NP Plitvička jezera

Autor:  HrTurizam.hr

15. veljače 2023.