U NP Plitvička jezera otvoren novi vidikovac s pogledom na pet jezera

Obilježeno je 75 godina od osnivanja NP Plitvička jezera i 45 godina od upisa na listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a

Autor:  HrTurizam.hr

12. travnja 2024.

Nacionalni park Plitvička jezera svečano je obilježio 75. godišnjicu osnivanja i 45 godina od kada je ušao na svjetsku listu prirodne baštine UNESCO-a. Tim povodom je službeno otvoren i novi vidikovac - Tomićevo pogledalo. 

Riječ je o impresivniom vidikovcu na brdu Stubica koji nudi nezaboravan panoramski pogled na Gornja jezera i okolne vrhove.

Cilj njegove izgradnje je pružiti rasterećenje glavnim stazama duž Gornjih jezera te usmjeriti goste na mirne šetnice iznad jezera, omogućujući im da u potpunosti dožive ljepote parka.

"U svrhu rasterećenja postojećih staza u NP Plitvička jezera otvorili smo novi vidikovac kao jednu novu perspektivu odakle se može vidjeti pet jezera. Vidikovac se nalazi na 685 metara nadmorske visine i mislim da će ovo postati nova nezaobilazna točka na Plitvicama", istaknuo je Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvičkih jezera, te najavio rekonstrukciju dva hotela u objekte visoke kategorije. 

Novi vidikovac Tomićevo pogledalo pruža impresivni pogled na pet jezera - Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Veliko, Batinovac i Gradinsko jezero.

766a5587 2

766a5588 2

766a5583 2

"Uskoro ide ponovni natječaj za hotel Bellevue i hotel Plitvice te očekujem da će natječaji biti završeni do kraja godine i da ćemo krenuti s rekonstrukcijom dva hotela. To će svakako biti podizanje standarda pružanja usluga na Plitvičkim jezerima i to je ono što gosti od nas očekuju. Oba hotela će biti visoke kategorije, Hotel Plitvice imat će kategorizaciju 5 zvjezdica, a hotel Bellevue 4+", zaključio je Kovačević. 

NP Plitvička jezera postao je ove godine i prvi nacionalni park u Hrvatskoj sa Green Destinations certifikatom za održivost te mu je također uručena prestižna Green Destinations srebrna nagrada za održivost.

Domaćinima je 75. godišnjicu osnivanja nacionalnog parka i 45 godina od kada je ušao na svjetsku listu prirodne baštine UNESCO-a čestitao ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan.

766a5562 2

New project 6

"Glavni zadatak nacionalnog parka je da štiti prirodu, a s druge strane, upravo zbog te prirode ujedno je i magnet za turiste. To je jedan balans i mislim da su NP Plitvička jezera nagradom koju su primili prošle godine zapravo pokazali da su u tome uspjeli", istaknuo je Habijan.

Dodao je kako projekt vrijedi 116 tisuća eura i odličan je infrastrukturni projekt, ne samo zbog predivnog pogleda, nego i zato što ide u prilog onome o čemu se stalno govori, a to je održivost turizma.

"Privući će ovamo turiste koji se kreću već utabanim, poznatim stazama i omogućit će im ovaj prekrasan pogled te osigurati balans o kojem pričamo. Prema tome, čestitam ravnatelju i njegovim stručnim službama, čestitam i upravi unutar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja što doista vode veliku brigu o nacionalnim parkovima i parkovima prirode", zaključio je ministar. 

Vidikovac će zasigurno postati novo značajno mjesto za park. Pogotovo je važan kontekst redistribucije turista i smanjenja opterećenja cijele infrastrukture jer u fokus stavlja manje posjećivana Gornja jezera - iako za mnoge najljepši dio Nacionalnog parka. 

Foto: hrturizam

Autor:  HrTurizam.hr

12. travnja 2024.